9 Mayıs 2011 Pazartesi

SÖDEK



Hepinize selamlar sevgiler arkadaşlar ve değerli izleyenlerim.Tekrar anneler gününüzü kutlarım evlatlarınızla nice nice seneler de beraber olmanız dileğiyle..

Şimdi size tanıtacağım sebze ; belki biliyorsunuz ,belki de ilk defa gördüm yada görmüştüm ama :) diyenler için ...

Yöresel çok kolay bir yemek anlatacağım sizlere ama önce nedir bu Södek biraz ondan bahsetmet isterim.

Ben İlk Baharın geldiğini yol kenarlarında gördüğüm papatyalardan değil pazar tezgahlarını süsleyen türlü türlü yeşilliklerden anlarım:)) kır çiçeklerini çok sevmeme rağmen taze soğanların çıkması kadar heyecanlardırmaz beni:)) işte lafı buraya Södeğe getirmeye çalışıyorum.

İlk baharda Taze Soğanların Ortasından Çıkan Tohum Sapı (Özek).Türk Dil Kurumu böyle açıklıyor. Fakat kırk yıldır södek olarak bildiğim ,yörede kime sorarsanız bu isimde anılan sebzenin adı araştırmalarıma göre ÖZEK''miş:))))yani kulaktan kulağa değişen isim'e bakarmısınız.
Dumur oldum, ardından eş dost akraba herkesi aradım:))))Bakınız TDK VII.sırada
Şimdi sizden rica ediyorum, herkes yöresinde bilinen adını yazarsa sevinirim...

Tarife gelince semt pazarlarından veya organik sebze pazarlarından temin edebilirsiniz
bir demet yeterli olacaktır fotoğraflarla da anlatmaya çalıştığım gibi temizleyip doğradıktan sonra bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ, üzerine södekleri ilave ediyorsunuz 1/2 çay kaşığı tuz koyduktan sonra kapağını kapatıp çok kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyorsunuz. Arada bir karıştırın:))Ateşten almadan önce üzerine çırpılmış bir yumurtayı seriyorsunuz bir dakika sonra ocaktan alabilirsiniz.
Ilık olarak servis etmenizi tavsiye ederim...

Not:
Bazı södekler acı olabiliyor, pişme aşamasında tadım yapın gerekirse 1 çay kaşığı toz şeker
ilave edebilirsiniz.Afiyet Olsun...





25 yorum:

  1. afıyet olsun canım.ılk defa duydugum bır yemek.

    YanıtlaSil
  2. İnci hanım merhabalar canım bende senin anneler gününü kutluyorum
    inanın ilk defa duydum södek ismi olduğunu ve böyle kocamışından yemek yapıldığını soğanın bizde ne denir bilmiyorum ama soğan bizde bu kadar kocayınca yenmez acır derler.ay blog işine bayılıyorum kültür alışverişde yapıyoruz
    ellerine sağlık canım afiyet olsun mutlaka tarifinizle denenecek
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. İncim anneler günün kutlu olsun ilk defa duydum çokta ilginç geldi ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Bende ilk kez duyanlardanım.
    En kısa zamanda denemeyi çok isterim.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili İnci,
    Yemek nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    Açıkçası taze soğanın bu bölümünden yemek yapıldığını bilmiyordum.
    Bazen isimler yöresel şive sonucu farklı söylenebiliyor.
    Mesela ben yıllarca Hodan'a Fodan dendiğini zannediyordum : )

    YanıtlaSil
  6. ben tekirdağ dan süheyla.inci hanım ellerinize sağlık bizde de soğanın cücüğü denir.

    YanıtlaSil
  7. Canım benim seninde anneler günün kutlu olsun. ismi de kendide çok ilginç miş ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. biz de yaparız "soğan erkeği" deriz. bu tariftekini yaparız bir de bulgurlu pişiririz semizotu ya da ıspanak pişirir gibi.

    YanıtlaSil
  9. Hiç bilmedğim bir isim , hiç bilmediğim bir tarif. Paylaşım için teşekkürler. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Çok ilginç, hiç duymamıştım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. taze soğanın ortasından çıkan filiz diyelim olsun bitsin:P

    ellerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
  12. Hiç yemedim ama hem yeşil hem de sebze olunca benim için kesinlikle denenmeli bir lezzet oluyor:) Ellerine sağlık İnci ablacım.

    YanıtlaSil
  13. ablacım bir Muhterem Abla ikinci sen:) otlarla yaptığınız yemeklere hastayım:)
    iyiki hemşehrimsiniz:))

    YanıtlaSil
  14. Hayatım eşim gelsin göstereyim sanırım onlar hümürtlek diyorlar. Ciğer kavurmasının yanında yiyorlar. Anneme de ayrıca sormam ilaazım:))

    YanıtlaSil
  15. ilk defa duydum da canım.resime bakınca soğanın oralarını biz kartlaşmış diye atarız hep.bir yaşıma daha girdim yaaa.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. valla son nokta taze soğan yemeği:)güzel görünüyor valla denemeli...

    YanıtlaSil
  17. adını bilmiyodum ama bende yapıyorum.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. Bizde bilmeyiz ama duydum adına da şaşırdım doğrusu. soğanlı yumurtalı nasıl olur bilmiyorum denemek lazım sevgiler elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. ilk defa duydum İnci Ablacım, ellerine sağlık. merak ettim tadını gerçekten

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize saglik Inci'cigim.Ben hic bilmiyordum bu yemegi, harika!

    Guzel bir hafta sonu olsun, sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  21. Ne kadar sağlıklı ve lezzetli bir yaz yemeği olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. inci abla ben de bayılırım södeğe,ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  23. Sevgili adsız:))yorumunuza çok teşekkür ederim,adınızı da yazarsanız çok sevinirim:)
    kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  24. biz de de tatar derler.ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar

    YanıtlaSil
  25. Hic ismini duymadim ve hic yemedim.Umarim guzel bir yemektir degisik tatlari denemek isterim en kisa zamanda alip deneyecegim. Sizinde ellerinize saglik.

    YanıtlaSil