9 Mayıs 2012 Çarşamba

TUZLU FASULYE


Herkese selamlar sevgiler.Bu  tarifimi sanıyorum ki bir çoğunuzun ilk defa gördüm, yeni duydum
çok enteresan diye yorum bırakacaksınız hissiyatı içinde yazıyorum:)))
İlginç olan nedir?hepinizin  bildiği salamura fasulyenin sulu bir fasulye yemeği olması üstelik
pirinçli.Yöresel yemeğimizden, benim çok sevdiğim bir lezzet:))özellikle bu aylarda  yemeğe doyamadığım bir yemek .Elinde salamura fasulyesi olanlar için şiddetle tavsiye ederim.Olmayanlar :))biraz bekleyecekler,yaz aylarında öncelikle birlikte salamura fasulye  hazırlayacağız,sonra bu tarifi uygulayacaklar.Yok ben o kadar bekleyemem diyenler konu komşu araştırsın bakalım derim:))Ama!!! bu yemekteki salamura fasulye, turşu şeklinde hazırlanmış  olmaması gerekiyor (yani sarımsak veya başka sebzeler ile birlikte salamura edilmemiş) sadece fasulye iri tuz ile hazırlanmış olmalı.
Şimdi  bu yemek nasıl hazırlanmış işte reçete...

Malzemeler:

2 büyük çorba kasesi dolusu fasulye turşusu
1 büyük kuru soğan
1 kahve fincanı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı pirinç
3 su bardağı su

Hazırlanması:
Öncelikle fasulyenin tuzunun  tamamen çıkması gerekir.Bunun için salamuradan çıkardığınız fasulyeleri doğruca tencereye alın, üzerine çıkacak kadar soğuk su ilave edin ve bir taşım kaynatın.Bekletmeden  süzün ve soğuk suyun içine atın.Bir kaç defa suyunu değiştirin.Bir gün önce bu işlemi yapın ki  fasulyeler tuzdan iyice arınsın.
Soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağında kavurun.Salçalarını ilave edip suyunu verin kaynamaya bırakın.Kısık ateşte 5-10 dakika soğanların yarı pişmesini sağlayın. (zira fasulyeler  daha önce işlemden geçtikleri için ezilip  suya karışmasınlar)
 Sonra fasulyeleri ilave edin ve üzerine yıkadığınız pirinçleri serpin.Pirinçler uzayınca ateşten alın.
Soğuk servis edin...
Not:
Yemeğin suyu az ise çay bardağı ile azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz.

8 yorum:

  1. Canım fasülye turşusunu çok severim
    yemeğide ayrı bir güzel olmuş elle
    rine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. İlginç gerçekten. Şahsen ben ilk defa duyuyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. İncim nefisss ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Canım İnci'm bunu ben de yapıyorum geçen sene bir kavanoz taze fasulyeyi tuzlayıp basmıştım kavanoza ben de .Tek farkı ben fasulyeleri ortadan bir ikiye dilmiştim .Bilemem ki bana öyle dediler öyle yapmıştım gerçekten güzel oluyor Bu Karadeniz yöresine ait değil mi? Ellerine ,emeklerine sağlık canım .Muhteşem görünüyor tuzlu fasulyen...

    YanıtlaSil
  5. ellerıne saglık sahane gorunuyo
    bu arada yenı kesfettım blogunu :) takıpteyım benımkıne de beklerım:) Sevgılerrr

    http://zeysfashionroom.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. İncim eline sağlık. Fasulyenin her şeyini severim. Öperim seni

    YanıtlaSil
  7. Tarifkolik/Öznur10 Mayıs 2012 00:53

    Nefis görünüyor canım ellerine sağlık, sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. fasulyeye bayılırım ellerınıze saglık :)bu arada blogumda 3 kısıye kendı numaralarında cok şık ayakkabılar hedıye edıyorum beklerım :)
    http://zeysfashionroom.blogspot.com/2012/05/dikkat-hediye-varrrrr-giveaway.htm

    YanıtlaSil