19 Eylül 2012 Çarşamba

PEPEÇURA

 
 
Merhabalar değerli takipçilerim.Böyle bir tatlı hazırlayacağımı hiç düşünmezdim takii
komşumun bize doğu karadenize özgü kokulu üzüm ikram edene kadar:)O kadar çok vermişti ki yiye yiye bitmedi:) en sonunda kalan kısmı ile komposto hazırladım.Bir de aynı gün , kokulu üzüm ile ilgili  bilgi arayışına girdim. Halk arasında laz üzümüolarak anılan kokulu üzümden, pepeçura adında  pelte hazırlanılıyormuş:)Mısır unu,nişasta ve üzüm suyu ile hazırlanan bu tatlının üzerine fındık serpilerek tüketilirmiş ben bu lezzeti bilmiyorum:)fakat bunun yerine , Aslanın mutfağının  puding şeklinde hazırlanmış daha pratik ve lezzetinin güzel olabileceğini düşündüğüm tarifini denedim.Ben ve çocuklar severek yedik,bugünlerde aynı tatlıyı bir kez daha hazırlamayı düşünüyorum :)özellikle  misafir sofrasında,misafir sofrası diyorum çünkü..çok çeşit hazırlandığı için
yemek sonrası  hafif bir tatlı oluyor.Denemek  isteyenler ,elinizi çabuk tutarsanız  kokulu üzümlerin tam zamanı:)Bu kadar bilgiden sonra nasıl hazırlamışım işte reçete.
 
Malzemeler:
 
Kokulu üzüm
Nişasta
Toz şeker
 
Hazırlanması:
İstediğiniz miktarda üzümü yıkadıktan sonra tencereye alın , üzerine gelecek kadar su ve damak zevkinize göre şeker ilave edin, kaynamaya bırakın. 
Ilınınca bir süzgeçten suyunu süzün üzümleri de sıkarak süzgeçten geçirin.
 
1 Su Bardağı Üzüm Suyu  için, 1 Çorba Kaşığı Nişasta Kullanın.
 
Bir tencereye üzüm suyu ve nişastayı alın, karıştırarak muhallebi kıvamına kadar pişirin.
Daha sonra servis edeceğiniz kaplara boşaltıp,soğuduğu zaman servis edin.
Afiyet Olsun...
 
NOT:Bu ölçüyü  kendinize göre ayarlayabilirsiniz.Ben üç su bardağı üzüm suyu ve 3 yemek kaşığı
nişasta  kullandım 5 kup çıktı.
 

10 yorum:

  1. İncim,hem doğal,hem mis kokulu,hem şık ve üstene nefis bir tat daha ne olsun:)
    Ellerine emeklerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Kokulu üzüm dünyadaki harika tatlardan biri bence,karadenizli biri olarak bende aşırı severim:)
    Ellerinize sağlık çok hoş görünüyolar,adı gibi tadı da güzel pepeçura.
    Bloguma beklerim,takipçinizim:)

    YanıtlaSil
  3. amanın pepeçurayı bende biliyorum...
    aslen Trabzonluyum...
    annem çok iyi yapar ama ben hiç yapmadım :))
    sadece yemesini biliyorum...
    üzümün muhteşem buluşu :))

    ellerine sağlık canım...
    miis miiiis...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık ablacım:) o misss kokulu üzümlere bayılıyorum bende:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Bu üzümleri biliyorum. Annemin bahçesinde var.
    Ellerinize sağlık, kokusu buraya kadar geldi :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili İnci,
    Ellerine sağlık, tatlı nefis görünüyor.
    Geçen hafta annem Abana'dan döndü, gelirken siyah kokulu üzümlerden bol bol getirmiş.
    Bende hem şerbet, hemde pepeçura hazırladım.
    Mevsimi geçmeden yayınlanmayı bekliyorlar.
    Mis gibi kokusu ile hem hafif, hemde çok lezzetli bir tatlı oluyor.

    YanıtlaSil
  7. Himmm İNci'm sana gelince bana da yap bundan :)

    YanıtlaSil
  8. İnci ablam bir Rizeli olarak tabii ki pepeçura çok severim. bize kokulu üzüm rizaden gelir ve hemen ilk iş pepeçura yapılır. ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık inci ablam. özledim seni

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık bunu da yapacaklarım listesine yazdım bile İnci'm..

    YanıtlaSil