12 Aralık 2010 Pazar

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI



Çok soğuk ve karlı istanbuldan sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum herkese.Şablonum için sizden istediğim yorumlarınıza çok teşekkür ederim blogcanlarım.Sizlerin görüşleri benim için çok önemli:)değişiklik yapmayı çok sevmem fakat yeni bir şablon edinmek istedim doğrusu:)
sizinde gördüğünüz üzere bir iki denemeler oldu ,bu işlere bizim evde oğlum ilgileniyor.İş benim işim olunca herzaman geriye kalan ben oluyorum:)
Terzinin eteği sökük olurmuş:)güldüğüme bakmayın gerçekten çok dertliyim bu konuda:)
Rengarenk bizim oğlan bu aralar futbol hakemliğine gönlünü verdi sınavlara girdi başardı,
maç alacağı günü bekliyor.Benim sinirselliğim artmış durumda:))onyediyıl babanın hakemliği ile uğraşıp emekli olduk derken bilmem nasıl olacak:))
Sporla uğraşıyor olması elbette güzel olacak fakat futbol hakemliği dışarıdan göründüğü kadar kolay değil, hem kendisine, hem ailesine.
Çocuklar büyüdükçe hayat daha yoğun oluyormuş aslında:)bir taraftan prensesin sınav zamanı
diğer taraftan istanbulda yaşamak artık çok güçleşti,havanın soğuması ve rehaveti ile mi
böyle hüzünlendim bilmem:)fakat istanbuldaki güç koşulları burada yaşayanlar benimle hemfikir olduklarını umuyorum:))yaşam koşullarında geçen yılı arar olduk doğrusu..
Her işin başı elbette sağlık keyifler yerinde olsun :)Hayatın ta kendisi ,sevgili YASEMİN yeni yıl etkinliği yemekleri düzenledi,bu tarifimi etkinliğe gönderiyorum, kendisine kolaylıklar dilerim.
Daha önce ki dolma tariflerimi klasik iç malzemesi hazırlarım herzaman fakat lahanada acılı olması gerçekten güzel bir lezzet oluyor denemelisiniz.
Malzemeler:
1,5 kg beyaz lahana
2-3 iri kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 türk kahve fincanı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı nane
2 tane kesme şeker
tuz
Hazırlanması:
Küp doğradığınız soğanları ve şekeri zeytin yağında kısık ateşte sararıncaya kadar kavurun.Yıkanmış pirinçleri ilave edip kavurmaya devam edin.salçalarını ilave ettikten sonra 1 su bardağı sıcak su dökerek kısık ateşte suyunu çekmesini sağlayın ,baharatlarını ilave edip demlemeye bırakın.

Diğer tarafda lahananın kökünü oyarak derince çıkartın,buradaki boşluğa 1 tepeleme yemek kaşığı tuz doldurun.Büyükçe bir tencerede kaynamış suyun içine lahananın tuzlu kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin.3-4dakika bu şekilde kaynatın daha sonra kevgirle lahanayı ters çevirin,lahananın pişen yapraklarının tek tek dağıldığını göreceksiniz ,yaprakları fazla hasarlamadan tencerenin içinden çıkarın.kalan lahana topunu tekrar tekrar ters çevirip
aynı işlemi bütün yapraplar bitinceye kadar tekrarlayın.
Pişen yaprakları soğuk sudan geçirip şoklama işleminden sonra dolmalarınızı sarmaya başlayabilirsiniz.Lahana yapraklarının ortasındaki sert kısımlarını çıkartın büyük yaprakları ortadan ikiye bölün , bir ucuna iç koyup siğara böreği sarar gibi sarın.yapraktan çıkardığınız damarları tencerenin dibine döşeyin .Sarmalar bitince üzerine 1,5 su bardağı su ve 2-3 kaşık zeytinyağ ilave edip üzerine bir tabak kapatın. kaynamaya başlayınca ateşi kısın.
kolaylıklar dilerim...


21 yorum:

  1. İstanbul gerçekten yaşanası bir yer değil artık ama gitme şansımız olmadığı için onu böyle sevmek zorundayız.Dolma nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. inci ablam ben hiç lahana dolması sarmadım biliomusun:)Annem sarardı ay çok zor geliyor bana nedense:)Ellerine sağlık canım canım

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı haftalar. Ellerinize sağlık,çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. AYY SUMAKLI SUMAKLI HARIKA OLUR.BİDE SOĞUYACAK BUZ GİBİ

    YanıtlaSil
  5. Merhaba canım ellerine sağlık şablon da sarmada çok hoş olmuş :) Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım.çok lezzetli olmuştur eminim.iyi haftalar

    YanıtlaSil
  7. teşekkürler ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bol limonla tabağın tamamını yerim rahat! Ellerine sağlık İnci ablacım çok lezzetli duruyor...

    YanıtlaSil
  9. Tatlı yapmaya evde meraklıysanız ulkerpotibörlüpastalar sayfasının tariflerini bi evde deneyin cok pratik ulkerpotiborlupastalar.com

    YanıtlaSil
  10. canım ablam dolmaların harika ellerin dert görmesin:))
    minim ki oğlunun hakemliğine de alışacaksın sen:)
    öyle tatlısın ki sinirlendiğine inanamam:))

    YanıtlaSil
  11. İncim haklısın İstanbul zor şehir beni en çok bezdiren trafiği hergün saatlerim yollarda geçiyor.Bu arada doğru çocuklar büyüdükçe iş zorlaşıyor ellerine sağlık lahana dolman nefis

    YanıtlaSil
  12. İnci Ablam ellerine sağlık neıfs olmus:)haklısın hayat zorlasıyor.allah yardım etsın sevgilerr çok öptüm ablam

    YanıtlaSil
  13. Ayy bi hakem daha çıktı başına demek? Benim oğlan da bir ara düşünmüştü bu mesleği, sonra SBS den kurtulmak için aşçı olmayı düşündü, bakalım nereye varacak sonu.
    Buralar da çok soğuk İnci, üşüyorum, soğuğu hiç sevmiyorum üstelik...

    YanıtlaSil
  14. Iste benim favori dolmam... Cok seyrek olarak pisirsem de tadini hicbirsey degismem... Ellerine saglik canim benim... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Harika gorunuyorlar. Ne de severim:) Ellerinize saglik. Keske buralarda da Turkiyemizdeki guzel lahanalardan olsa...
    Sevgi ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  16. İnci hanım bayılırım lahana dolmasına dolmalar nefis görünüyor ellerinize sağlık,ayrıca poğaca da nefis görünüyor kremalısını yapmamıştım denenecekler listeme aldım.Bu arada şablonunuz da cok güzel elinize emeğinize sağlık.
    Yalnız ben yazdığım yorumları göremiyorum bir hata yapıyorum sanırım.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. Harika görünüyor,çok severim ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. hımm sarma nefis olmuş çok severim ablacım ellerine sağlık afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Ellerine saglik, harika gorunuyor, harika.

    Sevgilerimi gonderiyorum ve de cok guzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  20. Ahh ahhh ahhh uzanıp almak istedim ellerine sağlık çok severim:)

    YanıtlaSil
  21. olsada yesem.nasıl severim ben bu dolmayı.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil