13 Ekim 2011 Perşembe

İRMİKLİ LOKMA TATLISI


Herkese  selamlar sevgiler  blogcanlarım ve  değerli misafirlerim.İrmikli lokma tatlısını hazırlayalı  uzun zaman oldu  yayımlamak  için ancak sıra geldi:))kurban bayramıda yakınlaşmışken,değişik
lezzet arayanlara vede  şerbeti az sevenlere  enfes bir tatlı.Sunum da çok şık oluyor, üzerine batıracağınız dekoratif kürdanlar ile sofranızda  enfes  duruyor.
Tarif   canparem:)HİLAL'in ,hiç bir değişikliğe  gitmeden  uyguladım,hatta  reçete çok güzel anlatılmış aynen  kopyaladım:)
Şimdilik sevgi ile kalın...


Malzemeler:
Lokma için:
2 su bardaktan bir parmak eksik İrmik
125 gr tereyağı
2 su bardağı süt
3 ad yumurta

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 dilim limon

Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI
Su, şeker ve bir dilim limon kaynatılarak şerbeti hazırlanır.( Yoğun kıvamlı bir şerbet olmamalıdır.Biraz sulu kalmalıdır) Ve soğumaya bırakılır. Bir teflon tavaya tereyağ konarak eritilir. İrmik ilave edilir ve altın sarısı renge gelene kadar kavrulur. Daha sonra üzerine 2 su bardağı süt ilave edilerek karıştırılır. Çok hafif bir ateşte irmik sütü çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir. Sütü çekince altı kapatılır ve karıştırılarak eli yakmayacak kıvama gelene kadar soğutulur. 3 yumurta soğuyan irmiğe ilave edilir ve bir hamur hazırlanır. Bu hamurdan ufak parçalar alınarak yuvarlanır ve kızgın yağda kızartılarak soğuk şerbetin içine atılır. Soğuyunca servis yapılır.
Not: Arzu edilirse İrmik hamuruna portakal kabuğu, limon kabuğu veya vanilya da ilave edilerek aromalı hazırlanabilir.
Not: Son gelen yorumlar üzerine bu notu eklemek sorunda kaldım. Bu tatlı İsmi lokma olmasına rağmen bildiğimiz lokmadan farklıdır. İçine şerbet çekmemektedir. Dışı çıtır içi aromalı irmik helvası kıvamındadır.

16 yorum:

  1. harika bir görüntü canım.nefis nefis.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık çok farklı bir tarif ilk fırsatta deneyeceğim. sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ah canım benim ne kadar güzel duruyor. Elimi uzatıp alasım geldi:) Ellerine sağlık canım benim

    YanıtlaSil
  4. Nefis olmuşlar gerçekten.
    Ellerine yüreğine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. canım ellerıne sağlık çok güzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  6. mmmm bayılırım ben konyada otururken komşum yapardı bunu bide minik minik olurdu yey yey ye doymazdım. sanki kızartma gibi değildi okadar hafif oluyorki.
    ellerine sağlık inci abla

    YanıtlaSil
  7. ablacımm ben onları böyle çatır çutur yemek istiyorumm:))
    ellerine sağlık:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Sevgili İnci,
    Ellerine sağlık, tatlı nefis görünüyor.
    Bende irmikle buna benzer bir tatlı yapıyorum, tarifi yıllar önce bir gazeteden almıştım, ama o bunun gibi muhallebi olarak pişirilmiyor.
    Yuvarlamak yerine kaşıkla yağın içine atılıyor.
    Ama bunun görüntüsü çok güzel olmuş, çok beğendim, mutlaka denemek isterim.

    YanıtlaSil
  9. ELLERİNE SAĞLIK ABLACIM,FARKLI VE ENFES GÖRÜNÜYOR,SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  10. cnm görüntü muhtesem eminim tadıda öyledir denenecekler listeme ekliyorum bu güzel tarifi..

    YanıtlaSil
  11. Nottan sonra canlandırdım aklımda nasıl bir şey olduğunu. Eline sağlık İnci'm. Evde malum sebepten epey irmik var, biriyle yapılabilir bak bu.

    YanıtlaSil
  12. oh oh ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor...:)

    YanıtlaSil
  13. Canım iyi dileklerin için çok teşekkür ederim. Lokmaların harika görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. İncim maaşallah hızına yetişemiyorum.Ellerine sağlık ben bu aralar mutfakla mesafeliyim hala enerjimi toparlayamadım

    YanıtlaSil
  15. İncim,Ellerine sağlık.
    Görüntüsü harika sanki küçük portakal görünümünde.
    Lezzetini de tahmin edebiliyorum.Denenecekler listesine aldım.))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil