17 Ocak 2012 Salı

KURU PATLICAN YEMEĞİ

Kar altındaki istanbuldan ,herkese sıcacık selamlarımı ve sevgilerimi gönderiyorum. Ocak ayı dediğimiz zaman işte böyle olmalı değilmi arkadaşlar:)neredeyse yıllardır kar görmedi sayılır istanbul tabii  kendi bakış açımdan yazıyorum :)bu havada dışarıda çalışanlara ,dışarı çıkmak
zorunda kalanlara  Allah  kolaylıklar versin.Ülkenin her tarafına karlar yağar soğuk olur fakat burası istanbul:)başkadır bizim buranın soğuğu ve karları:))hayatın her alanı felçtir ,bir bardak yağmur yağsada böyledir bir avuç kar yağsada:))neyseki yeni neslin  kar yağıyor diye cıvıl cıvıl sesleri
mutlulukları paha biçilemez:)Yazdan kurutmuştu anacığım patlıcanları ,aşağıda kurutulmuş hallerinide fotoğrafladım.Önceleri uzun uzun dilimleyip kurutuyordu ,uzun zamandır yuvarlak doğrayıp kurutuyoruz böyle olması daha şık oluyor aslında:)Şimdi hava soğuk ve karlı ,kuru patlıcan yemeğinin tam sırası.Ellerinde kuru patlıcan olanlar varsa denemelerini öneririm.Ben yine zeytinyağlı pişirdim vazgeçemiyoruz  zeytinyağlı yemeklerden:)  çokk arada bir kavurmalı veya içine etsuyu ilavesi ile pişirdiğim de oluyor:)arzunuza kalmış etli,kavurmalı ,et suyu ile  nasıl hazırlamak isterseniz."BURADAN"bakabilirsiniz.
Ben nasıl hazırlamışım işte tarifi.Görüşmek üzere...

Malzemeler:

100-150 gr kuru patlıcan
2 orta boy kuru soğan
1/2 kahve fincanı  pirinç
1 tatlı kaşığı dolusu domates+biber salçası
4-5 yemek kaşığı zeytinyağ

Hazırlanması:
Öncelikle patlıcanları haşlamamız gerekiyor.Bol  kaynar su içine patlıcanlarımızı atıp bir iki taşım kaynatalım,çok fazla yumşamasın zira pişme işlemi yemek sırasında da devam edecek  bunu da göz önünde bulundurun. Haşlanmış patlıcanların suyunu süzün ve kara suyu çıkması için ılık suyun içinde bekletin,bir kaç kez patlıcanların suyunu değiştirin ve süzgeçe alıp süzülmeye bırakın.Siz bu arada  bir tencereye zeytinyağını boşaltın üzerine küp doğradığınız soğanları kavurmaya başlayın.Salçalarını  ve patlıcanları ilave edin.Üzerine 2-3 su bardağı sıcak su veya etsuyunu
dökün.Yemek kaynayınca yıkadığınız pirinçleri ilave edin tuzunu ayarlayın ve kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Kuru patlıcan yemeği suyunu çekmişse  suyunu birden çok doldurmayın her zaman azar azar sıcak su ilave edin kendi istediğiniz doğrultuda.Yemeğin içinde pirinç olduğu için su ayarlaması ancak böyle olacaktır.
Tercihan  ılık olarak servis edin...

14 yorum:

  1. Ellerıne sağlık bereketı bol olsun.

    YanıtlaSil
  2. Sevilim teşekkür ederim canım:)
    öperim seni...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık. Çok severim patlıcanı.

    YanıtlaSil
  4. Ahu'cuğum bizde severek yiyoruz canım her halini:)
    öperim seni..

    YanıtlaSil
  5. Mis gibi kokan kuru patlıcan, bende zeytinyağlı seviyorum. Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. annemde çok yapar inci ablacım ellerine sağlık afiyet bal olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık ablacım dolmasını duydum ama yemeğini ilk kez gördüm hımmm yemek isterdim afiyet şeker olsun. öptüm sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Ben İstanbulun kar görmeyen yerlerindeyim malesef. Ne garip memleket. Bu arada kuru patlıcanlar nefis olmuş. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  9. Ya şu patlıcanın kurusu da lezzetli ıslağı da!!:) Ellerine sağlık İnci ablacım. Birkaç gün bakamadım döktürmüşsün yine:) Ben karar verdim. Yıllık iznimin bir haftasını sizde kullanıcam. Bol bol yiycem bunlardan:)

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık inciabla. ben diyarbakırdayken çok kuruturduk.

    YanıtlaSil
  11. Canım, patlıcan olsunda kuruda farketmez,ellerin dert görmesin çok lezzetli görünüyor.Kocaman öptüm....

    YanıtlaSil
  12. kurupatlıcanın pişerken yaydığı kokuya bayılıyorum..ellerine sağlık canım..sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Patlıcanı da, kurusunu da çok çok severim biliyorsun. Hem annenin hem senin ellerine sağlık İnci'm.

    YanıtlaSil
  14. İncim bende bugun kuru patlıcanı yoğurtlu sarmısaklı yaptım bu şekilde de deneyeceğim ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil