31 Aralık 2012 Pazartesi
KRAKER PASTA
Değerli takipçilerim ve blog arkadaşlarım ,Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlarım.
Yeni yılda ,herşeye daha güzel bakmanızı,daha güzel düşünmenizi ,sevdiklerinize güzel sözler söylemenizi diliyorum:))
2012 de sayfama göstermiş olduğunuz ilgiye benim için çok değerli mesajlarınıza teşekkür ediyorum:)iyi ki varsınız.Hepinizi sevgiyle kucaklayıp sağlıkla,Mutlu Yıllar Diliyorum...
Kraker pastası, Tijen'imin reçetesi ile dün hazırladım.Tijen'imin tavsiyesine göre bir gün dinlendirdim ve test edildi:))muhteşem lezzette bir pasta oluyor şiddetle tavsiye ederim.
Tarifte hiç bir değişikliğe gitmedim,Tijenimin anlatımını kopyalayıp yayınlıyorum.
Görüşmek üzere...
Malzemeler:
4 su bardağı un
110 gr tereyağı
½ su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı kabartma tozu
50 gr kakao
Ara Kreması İçin:
3 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
100 ml krema
1.5 çay bardağı toz şeker,
200 gr kırılmış bitter çikolata
Hazırlanması:
Kraker için gerekli olan malzemeleri derin bir kaba koyup karıştırın ve yoğurun. Hamur ele yapışmayan bir kıvam aldıktan sonra üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabında 20 dk bekletin. Hamuru tezgaha alıp kraker inceliğinde açın. 20 cm genişliğinde 5 daire kesin. Her daireyi yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dk pişirin. Muhallebi için sütü, unu ve toz şekeri tencereye alıp karıştırın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kremayı da ilave edip karıştırın. Ocaktan alın. Krakeri tezgaha alın. Üzerine sıcak kremayı ekleyip yayın. Çikolatayı serpin. 4 kat tamamlana kadar bu işlemi uygulayın. 4. katın üzerine kalan muhallebiyi sürüp yayın. Kalan çikolataları üzerine serpin. Pastanızı kapaklı bir kek kalıbına koyup buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi günü dilimleyip servise sunun.
Tijenden Not: Pastanızın kremasının kolay içine çekmesi için krakerinizin ince olmasına özen gösterin.
29 Aralık 2012 Cumartesi
KAYA KURABİYE
Bu ara bir kurabiye tutkusu var ki üzerimde durdurabilene aşkolsun:))aklıma hangi kurabiye gelmişse hemen hazırlamak isiyorum.Geçenlerde kopma kurabiye olarak kaydettiğim tarifim geldi aklıma ,ara ara bulamadım nereye not etmiştim:))eskilere ait reçetelerimi bir kaç ajandaya yazmıştım
yok ,yok)):bir kaç malzemesi hatırımda kalmış,250 gr oda ısısı margarin:)o zamanlar margarin kullanıyordum tabii :)toz şeker,üzüm ,fındık,tamam da kaç tane yumurta:) ,sonra nette aramaya başladım tarifi, en yakın sevgili portakal ağacı Haticenin reçetesine çok yakın gibiydi:))ana malzemesini oradan aldım.Bu defa içine ekleyeceğim kuruyemişi çok olsun istedim,ilk kez bol bol kuruyemiş kullandım kurabiyenin içinde enfes oldu hatta az bile geldi diyebilirim:)))şu demek istiyorum; evinizde ve elinizde hangi malzeme varsa elbette çok güzel olur, tek şartı kuru üzüm,fındık veya ceviz temel malzeme,mutlaka olmalı:)))diğer çeşitlerini bir arada ben kullandım sizin için denedim, şiddetle öneririm:)) Tarifime geçmeden önce hepinize sağlıklı ,mutlu pazarlar dilerim...
Malzemeler:
250 gr tereyağ(oda ısısında)
3 tane yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı sıvıyağ(küçük çay bardağı)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tane limon kabuğu rendesi
aldığı kadar un(3,5su bardağı un)
1 su bardağı kuru üzüm+kuş üzümü
1 su bardağı fındık+ceviz (iri kıyılmış)
1/2 su bardağı badem+çam fıstığı
Hazırlanması:
Öncelikle limonu unun içine rendeliyelim ki aromasını una versin.Sonra içine vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim.Büyükçe bir tasın içinde yağları,yumurtaları ve şekeri karıştırın.Ardından ayıklanmış irice kırılmış kuruyemişleri ,üzümleri ekleyin ve karıştırın.Şimdi unu ekleyerek katı olacak şekilde hamur hazırlayın.Fırın kağıdı serilmiş tepsiye cevizden büyük parçalar kopararak
dizin.Önceden ısıtılmış175 derecedeki fırında kızarıncaya pişirin.Soğuduğu zaman üzerine hafifçe pudra şeker şerpin.
Afiyet Olsun...
28 Aralık 2012 Cuma
KARNABAHAR PANE
Ve... yılın son cuma gününden tüm misafirlerime hayırlı cumalar ,sağlıklı huzurlu hafta sonları dilerim.Arşivde bekleyen tariflerimden biri .Sevgili Yeşim Yetur'un reçetesi ile hazırlamıştım.
Malesef yeşim blogunu kapattı kendisine hiç bir şekilde ulaşamıyorum ,umarım kendisi iyidir.Değerli bir blogu vardı ,sıkı takipçilerindendim:)sonra yazarım ,denerim dediğim bir çok reçetesini de alamadım:)Karnabahar kızartmasında değişiklik arıyorsanız tam size göre diyebilirim ,biz çok beğenerek yedik mutlaka denenesi bir tarif.
Görüşmek üzere,sevgiyle kalın...
Malzemeler:
1 tane orta boy sık dokulu karnabahar
3 tane yumurta
3 yemek kaşığı un
tuz ve koyu boza kıvamını alıncaya kadar içine süt ekliyoruz.Bu sos karnabaharın dokusunun şeklini alıyor.Karnıbahar'ı haşlamıyoruz Çiğden Kulllanacağız...
Hazırlanması:
Un ,yumurta tuz'u karıştırma kabına alın,yumurta teli veya çatal ile koyu boza kıvamına gelinceye kadar çırparak pürüzsüz bir sos hazırlayın.Derin bir tencerede sıvıyağını ısıtın ve karnabaharı ,küçük ,küçük çiçeklerine ayırıp ,sap kısmından tutup hazırladığımız sos'a bulayıp fazlasını süzdürüp sıcak yağın içine atın.Kısık ateşte nar gibi oluncaya kadar kızartın.Sarımsaklı yoğurt ile veya tarator ile servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun...
NOT:
Kızartma işlemi sırasında tencereyi fazla karnabahar ile doldurmayın.
27 Aralık 2012 Perşembe
ŞAM TATLISI
Üzerinden bir yıl geçmiştir belki fazla bile oldu ancak hazırlanabildi:)aslında , damağı yakacak kadar bol şeker ve şerbetli tatlılarla aram hiç yoktur ev halkı da öyle büyük şef dışında:))yılda bir kadar düşük ihtimal ile istenir fakat bu yıl, inanılmaz şeker yeme isteğindeyim.Şöyle şerbeti aka aka olandan değilde ,şerbetini tamamen içine hapsetmiş olandan:)işte bu tatlı bütün kriterleri içinde barındırdı üstelik beni çocukluğuma götürdü:))o sokakta el arabasında satılan şam tatlılarına, ne güzel günlerdi o günler:)belki de güzel olan çocuk olmaktı..Neyse efenim bu gün çok yazasım var öyle anlaşılıyor:))Aylin'im öyle güzel anlatmış ki reçeteyi ,tarifte bir bölümünü tamamen onun anlatımı ile yazacağım hatta:))şiddetle önereceğim çok güzel bir tatlı oldu,özellikle bir gün dinlendirilirse muhteşem bir reçete.
Görüşmek Üzere,sağlıklı ve sevgiyle kalın...
Malzemeler:
1,5 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı irmik
1 paket karbonat
1 paket vanilya
1 su bardağı yer fıstığı
Üzerine Sürmek İçin:
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Şerbeti İçin:
3,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Hazırlanması:
Yoğurt ile şekeri mikserle 1-2 dakika çırpın.Sonra sırası ile diğer malzemeleri ekleyip tatlının hamurunu hazırlayın.Sıvıyağ ile yağlanmış 25x40 cm ebatında tepsiye dökün.Üzerinin sert olması için;yumurta sarısı ile yoğurdu çırpın,yumurta fırçası ile tatlının üzerine bolca sürün.
Şimdi sabırla yer fıstıklarını dizme sırası geldi. Tuzsuz ve kabuksuz fıstık bulamadıysanız problem etmeyin. Kabuklarını soyun ve kısa süre suda bekletin. Yer fıstıklarını ikiye ayırıp fırın kabındaki karışım üzerinde otoban şeritleri oluşturacak şekilde dizin. Yer fıstığından oluşan çizgiler çok yakın olmasın, unutmayın bu şeritler arasından keseceksiniz. Önceden 190 dereceye ısıttığınız fırında, üzeri kızarana ve içi pişene dek tutun.
Fırından çıkardığınız tatlıyı soğumaya bırakın.Ve şerbeti hazırlayın.şerbeti döküSoğuk tatlının üzerine sıcak şerbeti dökün.Soğuduğu zaman servis edin...
Hazırlayacak Olanlara Şimdiden Kolay Gelsin...
22 Aralık 2012 Cumartesi
ÇİKOLATA SOSLU YALANCI TAVUK GÖĞSÜ
Değerli takipçilerime sağlıklı mutlu pazarlar dilerim...
Yalancı tavuk göğsüne dair ne kadar tarif bilirsem bileyim,acil hazırlamam gerekince illa bu şekilde hazırlarım:)beynim bu reçeteye göre kurulmuş anlaşılan.Fakat çok pratik ve lezzetli oluyor:)hepinize öneririm.Daha önce sadesini hazırlamıştım ,Buradan inceleyebilirsiniz.Ayrıca verdiğim sos'u Şu reçetede kullanmıştım.Mükemmel bir sos oluyor...Malzemeler:
1 litre süt
2,5 kahve fincanı un
1/2 kahve fincanı pirinç unu
3 kahve fincanı toz şeker(çok tatlı severler 4 fincan kullanabilir)
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
Sos İçin:
1 paket çikolata sos(Dr. oetker )
2 su bardağı süt
Veya..;
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1,5 ince bel çay bardağı şeker(1 çay bardağı kullandım)
25 gr kakao
2 tatlı kaşığı dolusu mısır nişastası
Tüm malzeme ile çikolatalı sos hazırlayabilirsiniz...
Hazırlanması:
Un .pirinç unu,şeker tüm malzemeyi uygun bir tencereye alın .Yumurta teli ile karıştırarak soğuk sütü
yavaş yavaş ilave edin.Göreceksiniz ki hiç topaklanma olmayacak.Orta hararetdeki ateş üzerinde
karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.Üzeri göz göz olunca ateşten alın.Vanilya ve yağı ilave edip 4-5 dakika mikserle çırpın.Islatılmış, fazla suyu alınmış 32x22 ebatındaki tepsiye dökün.
Muhallebi bir taraftan soğurken ,siz diğer tarafta sos hazırllayın.Bunun için hazır çikolata sos kullanırım derseniz 2 su bardağı süt ile 1 paket sos karışımını karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.İlk sıcaklığı çıkınca muhallebinin üzerine serin ve soğumaya bırakın.
Afiyet Olsun...
Yok, sosu kendim hazırlamak istiyorum derseniz;sos için verdiğim ölçülerin hepsini bir tencerede karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin ve ilk sıcaklığı çıkınca muhallebinin üzerine dökün.
21 Aralık 2012 Cuma
ZENCEFİLLİ TARÇINLI KURABİYE
Tüm takipçilerime sevgiler selamlar.Efenim, her yıl olduğu gibi bu yılda rutin sağlık taramasına
başladım yaklaşık bir ay önce,bu defa hiç kolay olmadı benim için): çünki kullandığım ilaçların yan etkileri için yapılıyordu rutinler, malesef etkileme olmuş gözüme:)bu sebeple tetkiklerin daha da genişlemesi biraz moral bozukluğu biraz grip derken :))yeter bu kadar hastalık, aman ben alışık değilim hastalıklarla yaşamaya dedim:)hane halkı da içten, içten üzülüyordu bu duruma zaten
çocuklar motiveye başladılar;yeni yıl için arkadaşlarımıza hediye edeceğimiz kurabiyeler hazırla hadi dediler:)daha önce Şeker Hamurlu
kurabiye hazırlamıştım, bu defa şeker hamuru olmadan ve kabartma tozunu tam uygulayarak
kurabiye hamuru oluşturdum.Hatta yarısına kakao ekleyerek bir kısmını kakaolu kurabiye hazırladım:) şekillenmeye uygun ve enfes lezzette kurabiye oluyor benden söylemesi:))
Daha önce Elmalı Kurabiye hamurunu da bu şekilde şekillendirerek hazırlamış fakat fotoğraflamaya fırsat bulamamıştım isterseniz bu hamuruda kullanabilirsiniz.Tarifime geçmeden önce
Sağlıklı ,mutlu hafta sonları dilerim.Görüşmek Üzere...
Malzemeler:
220 gr tereyağ
110 gr pudra şekeri(1 su bardağı)
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı süt
1 çay kaşğı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1/3 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
400 gr un
Hazırlanması:
Tüm malzemelerle hamur hazırlayın.Çabuk toparlanan bir hamur sizi üzmeyecektir.Yaklaşık bir saat buzdolabında dinlenmeye bırakın.Nişasta serperek merdane ile 1,5-2 cm kalınlığında açın ve istediğiniz kalıp ile kesin.Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizdikten sonra bir kürdan ile kurdela geçebilecek kadar hamurda yuvarlaklar oluşturun.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
NOT:
Kurabiye hamurunun yarısına 1 yemek kaşığı kakao ekleyerek , kakaolu kurabiyeler hazırladım.
ZEYTİNYAĞLI KAPUSKA
Ailece çok sevdiğimiz bir yemek Kapuska.Yine Ispanak Yemeğinde olduğu gibi tercihimiz zeytinyağlı olandan yana:)fakat yılda bir kez de olsa kavurmalı kapuska hazırladığım olmuştur:)
Zeytinyağlı kapuska lezzetli olur mu diyenlere bu reçete ile hazırlamalarını öneririm zira içindeki bol malzeme ile inanılmaz lezzetli oluyor.Kime tavsiye etmişsem memnun kaldılar benden söylemesi:))
Malzemeler:
500-600 gr beyaz lahana
1/2 kahve fincanı zeytinyağ
2 orta boy soğan
2-3 sivri biber
3 tane orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
3 yemek kaşığı pirinç
3-4 su bardağı sıcak su
tuz
Hazırlanması:
Lahanamızı ince ,ince kıyıp yıkayalım ve süzülmeye bırakalım.Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında kavuralım ardından çekirdeklerinden temizlenmiş ince doğramış biberleri
ve küp doğranmış domatesleri ,salçalarını ilave edip 1-2 dakika pişmeye bırakalım.Daha sonra Lahanaları ilave edelim ,tencerenin kapağını kapatalım .Orta hararetli ateş üzerinde lahanalar çökünceye kadar pişirelim.Pirinci ilave edip yemeğin suyunu verelim ve pirinçler uzayıncaya kadar pişirip ateşten alalım.Ilınınca servis edelim...
KIYMALI ISPANAK
Malzemeler:
1 kg ıspanak
200 gr kıyma
1 tane havuç
1 tane orta boy kuru soğan
2 tane domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı zeytinyağ
2 yemek kaşığı pirinç
3-4 su bardağı sıcak su
tuz
Hazırlanışı:
Öncelikle ıspanaklar ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra suları süzülmeye bırakılır.
Soğanlar küp ,küp doğranır zeytinyağ ile birlikte kavrulur.Kıyma ilave edilip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş havuç ,salçalar ,küp doğranmış domates ilave edilip , 2-3 dak pişmeye bırakılır.Sonra Ispnaklar karışıma eklenir,tencerenin kapağı kapatılıp ıspanaklar çökmesi için beklenir.Pirinç ilavesiyle suyu ve tuzu ayarlanır,pirinçler uzayınca ateşten alınır.
14 Aralık 2012 Cuma
KAHVELİ VE ÇİKOLATALI MUFFİN
Herkese sağlıklı mutlu hafta sonları dilerim.Haftanın son reçetesi ile kendinizi ve ailenizi bol çikolata ile şımartın istedim:)) soğuk günlerde ,haftada bir defa yenmekle diyet falan bozulmaz diye düşünüyorum..Defalarca hazırlağımdım, test edilmiş enfes bir lezzet tavsiye edilir efenim:Hazırlaması çok kolay ve zevkli, tarif sofra dergisinin adresime gönderdiği çay saati kitabından.
Yeni haftada görüşmek üzere ,sevgiyle kalın...
Malzemeler:
4 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kahve fincanı damla çikolata
25 gr kakao
1 tatlı kaşığı neskafe
Sos İçin:
160 gr bitter çikolata
Hazırlanması:
Yumurtaları toz şeker ile birlikte3-4 dakika mikserle çırpın.Sıvıyağ ekleyip tekrar mikserleyin.Sütü ekleyin ve karıştırın.Kakao,neskafe,damla çikolata ekleyin karıştırın.Un ,vanilya,kabartma tozunu katıp tüm malzemeyi karıştırın.Karışımdan kaşık ,kaşık Muffin kalıplarının yarısına kadar doldurun.Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında pişirin.İlk 15-20 fırının kapağını hiç açmayın.Pişip pişmediğini kürdan batırarak test ederek fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Üzerine kakaolu krem şantiyi bir su bardağı soğuk süt ile katılaşıncaya kadar çırpın ,krema torbasına doldurup istediğiniz şekilde muffinleri süsleyin.Veya;
Bitter çikolatayı ben mari usulü eritin,eriyen çikolatayı muffinlerin üzerine paylaştırın..
Afiyet Olsun...
NOT:
Bu malzemelerle kek hazırlayıp kek kalıbına dökebilirsiniz.
Orjinal tarifteki malzemelerin bir kaç tanesini eklemedim , bazı malzemelerde azatmaya gittim teknik olarak aynı şekilde hazırladım.Değiştirdiğim ve almadığım malzemelerin orjinali şöyleydi;
2 su bardağı toz şeker ,3 su bardağı un,1 kahve fincanı kakao,1 kahve fincanı nescafe,1 kahve fincanı konyak veya rom.
PANCAR SALATASI
Mevsim kışa döndü pancar zamanı geldi:)) çok severek tüketiyoruz bu faydalı sebzeyi:) genel olarak salata ve turşu şeklinde, şimdiye kadar yemeğini hazırlamadım fakat
Pancarı bu defa hiç bir işleme tabi tutmadan salataya dahil ettim.Önce orta boy pancarı yıkadıktan sonra kabuklarını soydum ve rendenin ince gözü ile rendeledim.Limon ve sızma zeytinyağ ile lezzetlendirdim.Muhteşem rengi ve lezzeti ile sofranın tacı oldu:)![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZMv635nnmCshbxLlx0zXRRbLRt233SiRxx92fIC9QmQbhN3YU5DGucMKaAx2qQLWFGqFz5iRd64MhT132R-dkksnuL9pUWM3tJHLWJJOk_YL8EUmNkTJiT6dk_B8ekNuhsfnF60rIGlk/s280/DSC_9258e.jpg)
A, B, C vitaminleri,fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum içerir. Pancarın yaprakları da vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Kırmızı rengini veren pigmentler kansere karşı savaşta etkilidir. Kansere karşı etkisi olan doğal kırmızı pigmentler yüksek oranda yer alır.
Kalp sağlığını korur.
Hipertansiyonu önlemek için pancar suyu tüketilebilir.
Kırmızı pancar suyu kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek yüksek tansiyonunun düşürür.
Zengin folik asit ve betain oranına sahiptir.
Karaciğeri korur.
Böbrekleri çalıştırır.
İştah açıcı etkisi vardır.
Demir eksikliği olanların pancar suyu içmesi tavsiye ediliyor.
Taze, çiğ ve rendelenmiş şekilde salatalarda alınabilir. Pişirilmesi yararını azaltacaktır.
Kırmızı Pancar kanı temizliyor, kansere, diyabete ve vereme karşı koruyor!
13 Aralık 2012 Perşembe
SOMON KÖFTESİ
Hazırlaması çok pratik lezzetli ve faydalı denenesi bir tarif. Ana yemek olarak da sunulabilir,hafta sonları sandviç arasıda da tüketilebilir.Ben ,Özellikle balık sofrası için masada bulunması gereken değişik lezzet olarak düşünüyorum.Tedbirli olmakta fayda var,tecrübelerimle yazıyorum:)) balık mönüsüne davet ettiğimiz dostların çocukları genelde faydalı besini yemek istemeyebiliyorlar:)bu şekildeki alternatiflerle onlarıda sofradan aç kaldırmamış oluyoruz.Bu sebeple kendime liste oluşturmaya çalışıyorum .Somon köftesi reçetesini Bengüm'den aldım,kendisi tavsiye etmişti haklı çıktı:))Balık sofrası için liste hazırlıyorum demiştim, incelemek isterseniz...
Şimdi somon köftesini nasıl hazırlamışım işte tarifi..Görüşmek üzere sağlıklı ve sevgi ile kalın...
Malzemeler:
500 gr Norveç somon fileto
1 orta boy kuru soğan
8-10dal maydanoz
1 küçük yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
4 -5 yemek kaşığı galeta unu
Hazırlanması:
Soğanı rendeleyin ve suyunu hafifçe sıkarak süzdürün.Somon balığının derisini mümkün olduğunca çıkarın,maydanoz ile birlikte rondodan geçirin.
Köfteyi yoğuracağınız kabın içine çekilmiş somonları, rendelenmiş soğanı,yumurtayı baharatları ekleyin.Galeta ununu kaşık kaşık ilave edin yoğurun.İstediğiniz gibi şekillendirin ve az sıvıyağ dökülmüş tavada kızartın.
NOT:
Köfte harcınızın kıvamı yumşak olmuş şekil vermekte zorlanıyorsanız ,galeta ununu verdiğim ölçüden 1-2 yemek kaşığı daha fazla ilave edebilirsiniz.
12 Aralık 2012 Çarşamba
KIRMA YEŞİL ZEYTİN
Herkese selamlar sevgiler.Kasım ve aralık ayı zeytin hasat mevsimi,yeşil zeytinin en lezzeti zamanı
diyebilirim,kayınvalidem bu konuda çok bilgili :) yeşil zeytin yağlı olmalı der;nasıl anlaşılır, zeytini parmaklarınız arasında sıktığınız zaman beyaz bir süt çıkarır ,bu yeşil zeytinin yağlı olduğunun göstergesidir böyle zeytin olmalı , kırma zeytin hazırlamak için ayrıca yeşil zeytinlerin arasında fazlaca siyahlaşmış zeytin bulunmasa da iyi olur:)Şimdiye kadar ailedeki büyüklerimiz hazırlardı kışlık kırma yeşil zeytinlerimizi, geçen gün eşim arkadaşından aldığı kırma zeytin nasıl hazırlanır reçesi ile geldi,uzun uzun tüm incelikler yazılmış,tam benim istediğim gibi :)bu şekilde hazırladık,olmasını bekledik,tadımladık çevremizin görüşlerini aldık:)on numara bir tarif,şiddetle tavsiye ederim,yeşil zeytinler bitmeden sizde denemelisiniz.Reçeteyi bir kilo ölçüsü ile vereceğim ve zeytinleri uygun bir taş ,ahşap bir tokmak veya şişe dibi ile kırmanızı özellikle tavsiye ederim. Tarif için akşamı beklemenizi rica edeceğim:)))
Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim:))şimdi nasıl hazırlamışım buyrun...
Malzemeler:
1 kg yeşil zeytin
15 gr limon tuzu
yeterince iri tuz
su
Hazırlanması:
Yeşil zeytinleri yukarıda yazdığım gibi metal olmayan taş ,ahşap veya şişe dibi ile kırın çok hızlı vurmayın :)çekirdekleri kırılmasın, zeytin parçalanmasın dikkat edin.Bir kaç zeytinden sonra eliniz alışacaktır, sabırlı olun yeterli..Kırdığınız zeytinleri ,kavanoza boşaltın ,üzerine çıkacak kadar su doldurun ve kapağını kapatın.Mutlaka kapaklı bir saklama kabında su içinde bekleteceğiz her gün suyunu değiştirerek acı suyunu atacağız, zeytinlerin tatlanmasını sağlayacağız.Yaklaşık bir haftada zeytinler tatlanacak ve tuzlama işlemine geçeceğiz. Süre sonun da hazır olan zeytinleri kendi ölçüsü dahilinde bir kavanoza doldurun burası çok önemli;1 kg zeytini 3 kg büyüklüğünde bir kaba tuzlamayın üzerinde hiç boşluk kalmasa iyi olur.Zeytinleri kavanoza doldurun yine üzerine çıkacak kadar su doldurun.Sonra bu ölçülü suyu tuzlayacağız şöyle ki;zeytinlerin üzerine doldurduğumuz suyu süzerek başka bir kaba alın içinde iri tuzu eritmeye başlayın,taze yumurta ile tuz ayarı yapın(suyun içine bıraktığınız yumurta suyun üzerine çıkıncaya kadar tuz eritmeye devam edin)işlem bitince limon tuzunu da eritin ve bu suyu zeytinlerin üzerine dökün ,ve en son sıvı yağ dökün ,kavanozun kapağını sıkaca kapatın.2-3 güne zeytinleriniz sararıp yeterince tuzu bünyesine çekecek ve yemeye hazır hale gelecektir.Kavanozdan zeytin kasesine elinizle çıkarmayın bir kepçe veya kaşık ile çıkarıp zeytinlerin üzerine sadece tercihan sızma zeytinyağ dökerek ayrıca,pul biber,kekik vb. baharat ilavesi ile tatlandırarak servis edin.Kolay Gelsin...
NOT:
Zeytinin içine Defne yaprağı,limon dilimleri ilave etmeniz görüntü açısından hoş görülebilir fakat tadını bozacak hem de zeytinlerin üzerinde tortu oluşturacaktır , bu nedenle önermiyorum, yine de arzunuza kalmış.
7 Aralık 2012 Cuma
ROSSOPOMODORO VE PİZZA
Tüm takipçilerime sağlıklı mutlu hafta sonları dilerim.Şimdi pizza severler parmak kaldırsın ve şöyle yanıbaşıma gelsinler çok önemli bilgiler paylaşacağım:))Sibel Savacı hanımefendi 5-12-2012 çarşamba günü ROSSOPOMODOROya Napoli pizzası yapacağız ve sohbet edeceğiz diye davet etti.Açıkça söylemek gerekirse ilk defa duymuştum bu mekanı:))değişik yerler görmek ve lezzetler tatmak benim ilgi alanım:)fakat nerdedir bu Rossopomodoro yol tarifi aldım,özellikle anadolu yakasında oturanlar çok iyi bilerler,Göztepe parkının tam karşısında çok kolay bir yerde.Kapıdan ilk girdiğimde insanın içini açan ferah,nezih bir mekan:)oturduğunuz yerden steril mutfağı görebiliyor aynı zamanda sipariş ettiğiniz pizzanın adım adım hazırlanmasını izleme fırsatı buluyorsunuz.
Sohbetimiz Rossopomodoro restaurant müdürü Tansel bey'in iyi bir pizzanın malzemeleri nasıl olmalı nasıl hazırlanmalı hakkında ön bilgi vermesi ile başladı.Daha sonra Levon Bağış bey'in fermantasyon nasıl olur; yoğurtta ,sirkede,bozada vs.vs. engin bilgisine dinlemeye doyamadık ve tekrarını istedik:))ve ve pizzamızı hazırlamak üzere ocak başına geçtik:)
Hepimizin yapmak istediği gibi;Yöresinden bulup getirdiğimiz malzemelerle hazırlamak isteriz lezzetlerimizi.Rossopomodoro da aynen böyle yapıyormuş,Napoli yakınlarındaki campania bölgesinden geliyormuş Mozerella peynirleri,Domates sosları,zeytinyağları,unları ,mayaları.
İtina ile hazırlanan mayalanma süreci,evet tam bu nokta çok önemli !!gerçekten pizza hamuruna lezzet katıyor.Şimdiye kadar beğendiğim bir firmayı geçti diyebilirim:))mayalanma süresine gösterdikleri hassasiyet direk lezzeti etkiliyor,pizzayı yedikten sonra taş gibi midemize oturmuyor:))
O kadar çok çeşit pizza hazırlandı ve yedik:)) hepsinin lezzetini çok çok beğendim.Çok keyifli bir gün oldu benim için:)bu imkanı veren Sibel Savacıya,Rossopomodoro müdürü Tansel Bey'e,Levon Bağış'a ve Rossopomodoro ekibine çok çok teşekkür ederim...
NAPOLI UZAK GELİYORSA …
YENİLENEN KIŞ MENÜSÜ İLE
ROSSOPOMODORO….
Napoli bölgesinin gerçek gurme pizzası ve her
sezon geleneksel ürünlerle hazırlanan
yeni lezzetlerini İstanbul ile
buluşturan Rossopomodoro-Istanbul; 2012 kış menüsünde yine benzersiz seçenekler sunuyor…
Dünyanın önde gelen restoran zincirlerinden “Rossopomodoro”nun
çok özel şarap kavının eşlik ettiği menüleri; mevsimine göre seçkin ve iyi ürünlerle pişirme prensibi her sezon
yenileniyor.
Bu kış sezonunda da menüsünde “Marinarella Çorba”,
“Pizza La Verace”, “Pizza Ferrarese” “Bocconcina”, “Bavettucia” ve “O’Spaghetto”
makarna öne çıkan lezzetlerden ….
Kış Menüsünden :
MARINARELLA
Geleneksel Deniz mahsülleri çorbası; San Marzano domates, karides, kalamar,
mürekkep balığı, jumbo karides, kiraz domates, maydanoz ve kıtır ekmek eşliğinde
LA VERACE
T.S.G.Marinara Extra; San Marzano domates sos, DOP Buffalo Mozzarella
peyniri, taze fesleğen ve sızma zeytinyağı
FERRARESE
DOP Buffalo Mozzarella peyniri, Parmesan peyniri, krema, kuşkonmaz (
yumurtalı veya yumurtasız )
BOCCONCINA
125 gr. Bütün Mozzarella peyniri, Parmesan peyniri, roka, kiraz domates ve
sızma zeytinyağı
BAVETTUCCIA
Gragnano bölgesinden Linguine makarna, kiraz domates, Parmesan peyniri ve
pesto sos eşliğinde
O’SPAGHETTO
Gragnano bölgesinden Spagetti makarna, kiraz domates, taze fesleğen ve
sızma zeytinyağı ile
ÇOCUK MENÜSÜ: Özellikle haftasonları keyifli aile
yemeklerinde çocuklara özel Pizza Margherita, Penne Makarna( Domates veya
Bolognoise sos ile ) ve bir adet içecek olarak
menüde yer almakta…
TAVUK TAŞLIK İLE KOKOREÇ
Tavuk taşlığı hepiniz biliyorsunuz sanıyorum:)yılda bir kaç kez hanemizde hazırlarım bu lezzeti fakat, ancak iki çeşit reçetem var :))bunlardan bir tanesi adeta yalancı kokoreçe benzeyen şekli.
ölçü yazamayacağım tariflerden biri zira hazırlaması çok kolay.Özellikle hafta sonları için ideal hemen bir sandviç arası ve ayran öğün geçiştirmek için çok pratik lezzetli.
Şimdi nasıl hazırlamışım;yeteri kadar taşlığı iyice yıkıyorsunuz bir kaç defa suya ıslatıp süzüyorsunuz burası çok önemli.Sonra üzerine çıkacak kadar su ile haşlamaya bırakın.Taşlıklar pişince aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi bıçak ile bir kaç parçaya ayırın.Bir tavaya 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ dökün ,doğradığınız taşlıkları kavurun çok kurutmadan 10-15 dak. yeterli olacak veya biraz daha uzatabilirsiniz kıvamını kesinlikle anlayacaksınız.Ateşten almadan önce tuz,bolca kekik ve pul biber serpip sıcak servis edin.İster porsiyonda Nohutlu Pilav eşliğinde ,ister sandviçle.
Afiyet Olsun...
NOHUTLU PİLAV
Eskiler öyle söyler "güzel yemek yapan kadın pilavından belli olurmuş"evet pilav hazırlamak marifet ister:) şöyle tane tane dökülen pilav iyi hazırlanmış pilavdır ancak tane tane olacak diye bire bir ölçü su vermek pilavın az pişmesine neden olur.Yazdığım gibi pilav pişirmek maharet ister:)
üç çeşit pilav pişirme tekniği vardır,bunlardan bir tanesi Haşlama yöntemi fakat kırk yıldır uğraşıyorum hala bu tekniği başaramadım:)) diğeri salma yöntemi;bu yöntem ile yine pirinci tuzlu su ile ıslatıyorsunuz pilav tenceresinde yağları eritip ölçülü suyu döktükten ve su kaynadıktan sonra pirinçleri ilave edip pişiriyorsunuz çok kolay ve hiç riski yok.Son teknik ise kavurma şekli
benim daima kullandığım hanede beğenilen şekildir ki hiç zor değil, kesinlikle herkesin hazırlayabileceği usüldür ki tek yapmanız gereken pişirme süresi çok kısa olduğu halde aceleye getirmeden tüm kuralları uygulamanız.Hadi kolay gelsin.İşte reçete...
Malzemeler:
1 su bardağı baldo pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay fincanı haşlanmış nohut
1,5 su bardağı sıcak su
yeterince tuz
Hazırlanması:
Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave edin,bir tepeleme yemek kaşığı tuz döküp karıştırın , yaklaşık 1 saat bekletin.Vaktiniz yoksa yarım saat bekletmekte yeterlidir.
Süre sonunda pirinçlerin nişastası gidinceye kadar ve pirinçleri kırmadan yıkayın.
Pilav tenceresinde yağları eritin sonra pirinçleri ilave edin ve karıştırarak pirinçleri kavurun.
Kavurma esnasında pirinçler kırılmaması için bir çay kaşığı tuz ekleyin.Pirinçler, tenceredeki
yağları çekip tekrar salıncaya kadar kavurmaya karıştırarak devam edin.Daha sonra sıcak suyunu verin ve haşlanmış nohutları ilave edin 1-2 dakika harlı ateşte kaynattıktan sonra kısık ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin daha sonra ateşten alın. Kağıt havlu serdikten sonra demlemeye bırakın.Sıcak servis edin.
6 Aralık 2012 Perşembe
KIYMALI YAPRAK DOLMASI
Tüm takipçilerime selamlar,dolma hazırlamak özellikle sarması çok oyalayıcı
bir iş:)hepinizin çok severek yediğinizi tahmin edebiliyorum zira bizim evde çok revaçta bir lezzet:)) bir de dolmanın nasıl sarılacağını bilmeyenler olabilir diye düşündüm,ayrıca arşivimde de bulunması için şema ile birlikte yayımlamak istedim.Açıklayıcı şemayı Melis Şef'in facebook sayfasından aldım umarım faydalı olur..
Malzemeler:1/2 kg Asma yaprağı
300 gr kıyma
1 kahve fincanı pirinç
1 büyükçe kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1/2 kahve fincanı zeytinyağ
2-3 domates püresi
Hazırlanması:
Kuru soğanı küp küp doğrayın bir tasa alın.Üzerine sırası ile ince kıyılmış maydanoz,kıyma yıkanmış pirinçler ve salçaları ekleyip yoğurmaya başlayın.Biraz sulandırmak gerekecek 1 kahve fincanı suyu azar azar ilave ederken bir taraftan harcı yoğurmaya devam edin.Asma yaprağına hazırladığınız içten yaklaşık bir tatlı kaşığı koyarak sarın,tencerenize dizin ,üzerine biraz tuz serpin ve zeytinyağını gezdirin.(Domateslerin kabuklarını soyup rondodan geçirin veya kış için hazırladıklarınızdan bir kaç kaşık kullanın)domates püresini ilave edin.Yaklaşık 2 su bardağı
su verin.Dolmaların üzerine ağırlık olması için bir tabak kapatın, önce harlı ateşte kaynatın daha sonra kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Ateşten alınca tencerenin kapağını hemen açmayın biraz demlensin.Hazırlayacak olanlara kolay gelsin...
4 Aralık 2012 Salı
KADAYIF TATLISI
Tüm misafirlerime sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum.Yine bana göre, blogumdan uzak kaldım:) hastalık kapıya gelmeden rutin kontrollerde fayda var efenim onlarla uğraştım,Allah doktorları başımızdan eksik etmesin ama onlarla da mümkünse az görüştürsün diyelim:)rutin kontrollere ek olarak parmağım da oluşan siğil ile mücadele ediyorum çok sıkıntılı
ve ızdıraplı bir süreçmiş.Şimdilik her şey iyilik güzelliklerle yolunda gözüküyor,bizden haberler bu kadar:)) Şerbetli tatlılar ile hatta şeker ile aramın iyi olmadığını takipçilerim bilirler:) buna rağmen şimdi reçetesini vereceğim Kadayıf Tatlısını çok severek yiyorum ve sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum:)mutlaka bir defa denemelisiniz, göreceksiniz ki her zaman hazırladığınız pratik tatlınız olacak.Hazırlaması çok kolay , üstelik yiyenler içinde ne olduğunu bilemiyor:)içinde peynir mi var diyen de var adeta yalancı künefe lezzetinde.Tarif Gülay'ımdan ,ben orjinal tarifi aynen uyguladım.Yeni haftaya tatlı tarifi ile başladım,hepinize bu lezzette günler dilerim.Görüşmek Üzere...
Malzemeler:
5 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
200 gr tel kadayıf((taze)
Şerbeti İçin:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanması:
Öncelikle şerbeti hazırlayalım ki soğusun.Şeker ve suyu uygun bir tencereye alalım şeker eriyinceye kadar karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan şerbete limon suyunu ilave edin.Üzerinde biriken tortuları kaşık ile temizleyelim.4-5 dak. daha kaynayınca ateşten alıp soğumaya bırakalım.
Yumurtalar ile şekeri bütünleşinceye kadar çırpalım.Sonra sırası ile sıvıyağ ekleyip karıştırın
un ve kabartma tozunu eleyerek karışıma dökün ve iyice karıştırın.Tel kadayıfı bıçak ile ince ince kıyın yine elliniz ile tiftikleyip yumurtalı karışıma ilave edin.Koyu kıvamlı,karıştırması zor bir hamurunuz olacak şimdi bu hamurun miktarına bakarak Sakın küçük bir kalıba boşaltmayın.
25x40 cm sıvıyağ ile yağlanmış tepsiye hazırlamış olduğunuz hamuru dökün.Bu aşamada hamuru tepsiye eşit kalınlıkta sermek biraz zor oluyor,kaşık yadımı ve de arada bir hafif yağlanmış parmak uçlarınız ile hamuru tepsiye serin.Hamur tepsinin dibinde incecik duruyor gibi gözükecek hiç endişelenmeyin fotoğrafta gördüğünüz gibi tatlınız olacak.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.Fırından aldığınız tatlınızı 2-3 dakika bekletin ilk sıcaklığı çıksın.Daha sonra kaynatıp soğuttuğunuz şerbeti kepçe ile her kenarına dökün 3-4 saat dinlenmeye bırakın ve servis edin.
Hazırlayacak Olanlara Şimdiden Kolaylıklar Dilerim...