2 Mayıs 2012 Çarşamba

TAZE İÇ BAKLA İLE FAVA


Herkese  sevgiler selamlar.  Bahar mevsimini iyiden iyiye hissetmeye başladık semt pazarlarına gidince insan çok daha iyi  anlıyor:))tablo gibi gerçekten tüm tezgahlar .Pazara gitmeyi  dolaşmayı çok seviyorum fakat  paket taşıyamama gibi bir sıkıntım var:))) eee...durum böyle olunca hiç bir şey almayacağım sadece dolaşacağım diye girdiğim pazardan  transa geçmiş bir şekilde neler neler almıyorum ki.Pazardan çıkıp paketlerle başbaşa kalınca ayılıyorum:))ben bunları eve nasıl getireceğim diye..En son gittiğim iki pazar  alışveriş gününde; bir haftasında kıbrıs enginarları boy gösterdi ki biz severek yiyoruz en azından kılçıklı olma ihtimali hiç yok:)ikinci haftasında ise taze iç baklaları gördüm.Şimdi vereceğim  tarifteki bakları yine annemin üretiminden dondurduğum baklalardan hazırladım:)
Buzluktan çıkarıp doğru tencereye bıraktım içine su falan eklemeden.Harlı ateşte  karıştırarak ısı almasını sağladım ve ateşten aldım.Tencerenin kapağını kapatıp 3-5 dakika bekledim ve kabuklarını
neredeyse kendi kendine bıraktı.
Harika bir lezzet , kuru bakla ile aynı teknikde hazırlanıyor sadece kuru iç baklada, bakliyatlarda olduğu gibi akşamdan ıslatıyorsunuz tek farkı budur. Taze iç bakla ile şimdiye kadar  Fava hazırlamamışsanız şiddetle tavsiye ederim..Özellikle balık sofrasına çok uygun.. Favanın yanısıra
şunlarada bakabilirsiniz...

Taneli mercimek çorbası
Dil balığı kızartması
Karides güveç
Pırasa salatası
Közlenmiş patlıcan salatası
Mısır ekmeği
Cevizli un helvası

Malzemeler:

1 kg taze iç bakla
1 çay bardağı zeytinyağ(ajda  çay bardağı)
1 tane büyük kuru soğan
1/2 limon suyu
3 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 demet dereotu,tuz
2-3 su bardağı su(kontrollü eklenecek)

Hazırlanması:
Taze iç baklaların kabuklarını çıkarın ve büyükçe bir tencereye aktarın.Üzerine soğanı küçük küçük
doğrayın yağını ve 1 su bardağı suyu ilave ederek önce  kaynama noktasına kadar harlı ateşte sonra orta ateşte pişmeye bırakın.
Tencerenin başından ayrılmayın arada bir karıştırın,soğanlar ezilmeye başlayınca limon suyu,şeker ve yeterince tuz ilave edin bu arada suyunu çekmişse sıcak suyu azar azar ilave edin.

Sonradan ekleyeceğiniz su ilavesinden endişelenmeyin ,pişmekte olan iç baklanın kıvamı koyu muhallebi gibi olmalı ,yanlışlıkla fazla su katılmışsa ocağın ateşini yükseltin.

Baklanın içindeki soğanlar pişinceye kadar  su ilave işlemi yapacaksınız .Soğanlar  yumşayınca kıyılmış dereotunu ilave edin son kez tuz ve şeker kontrolü yapıpı ateşten alın.El blendre den geçirip
istediğiniz şekilde veya kalıba bastırın.1-2 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Vaktiniz varsa benim önerim bir gece önceden hazırlanmasıdır...
NOT:
Ben  toplamda 1,5 su bardağı su kullandım favayı hazırlarken.

10 yorum:

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Fava nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Tarif diyarı dedi ki...

İnci hanım sayfama uğrarsan seni bekleyen bir ödülün var.Sevgiler

*mehtap dedi ki...

Annemler bayılırlar favaya,ben pek yiyemem ama kokusunu severim,ellerine sağlık..

Ferkay dedi ki...

Fava bizdede çok seviliyor. Harika görünüyor.
Ellerine sağlık İncim.
Sevgiler..

herşey tadında dedi ki...

ellerine sağlık canım çok severim paylaşımların bol bol olsun inşallah sevgiler;))

Tümay Öztürk dedi ki...

Ohhh nefis!! Ellerine sağlık marifetli İnci ablacım benim! Tam za zamanı baklanın.:)

durutarifler dedi ki...

Nefisss
Bunu hiç denemedim.
Süper bir post olmuş
Ellerine sağlık arkadaşım
Sevgiler

Pembeinci dedi ki...

Benim de denemek istediğim bir tarifti, paylaşımınız için teşekkürler.

gülay dedi ki...

Bende tarifinizi çok beğendim suan ilk kez deneyeceğim. Teşekkürler

Erdem'in annesi dedi ki...

Taze iç baklayı dondurucuda nasıl sakladığınızı öğrenebilir miyim? Teşekkür ederim.