27 Aralık 2014 Cumartesi

REİS GIDA İLE YERLİ MALI HAFTASI

  Geçtiğimiz hafta ,REİS GIDA ve sevgili Fatoş'un davetlisi olarak "Anılardan Geleceğe Yerli Malı  Haftası" organizasyonu için toplandık...
Reis Gıda tarafından ‘Anılardan Geleceğe Yerli Malı Haftası’ kutlandı. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, 12 ile 18 Aralık tarihleri arasında kutlanıyor. Reis Gıda, bu hafta nedeniyle, 18 Aralık tarihinde, Point Hotel Taksim’de bir etkinlik düzenlendi. Organizasyon sırasında, özellikle yerli malı köşesi yoğun ilgi gördü. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis bir konuşma gerçekleştirdi.
 
68 yıldır kutlanıyor
 
Doğal ve dengeli beslenme alışkanlığı ile tutum ve yatırım alışkanlığının çocuklara küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini anlatan Mehmet Reis, “Mustafa Kemal Atatürk ve kurmayları, 1923’de İzmir 1.İktisat Kongresi’nde; yurdun bağımsızlığının korunması, yerli malları üretilmesi ve kullanılmasını kararlaştırdı. 1946 yılından itibaren, 68 yıldır bu haftayı kutlamaya devam ediyoruz.  Yerli malı haftasının, çocukluğumuzda özel ve unutamadığımız bir yeri var. Annelerimizin yaptığı okula götürdüğümüz poğaça ve börekler, yöremizde yetişen meyvelerle kutladığımız bu hafta; bir yandan yerli üretimin ve tüketimin önemini anlatırken, diğer yandan paylaşmayı ve danışmayı ön plana çıkartmaktadır” dedi.
 
Halkın ve çiftçinin yanında
33 yıldır kuru gıda sektöründe faaliyet gösterdiklerini kaydeden Mehmet Reis, şunları söyledi:

“1994 yılında uyguladığımız sabit fiyat uygulaması ile enflasyonla mücadele ettik. Kurulduğumuz yıldan itibaren, yerli üretimin önemi ile çiftçilerimizin desteklenmesi, hayat standartlarının yükseltilmesi ve alın terinin karşılığını alabilmeleri gerektiğini, her platformda gündeme taşıdık ve taşımaya devam ediyoruz.  Çeşitli üniversitelerle yaptığımız çalışmaların sonucunda, edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübemizi, çiftçilerimizle paylaşmayı sürdürmekteyiz. Kuru gıda sektöründe halkımızın ve çiftçilerimizin yanındayız” diye konuştu.
 
Obezite devam ettiği sürece, proje devam edecek

Obezite sorunu devam ettiği sürece, Reis Gıda’nın öncülüğünü yaptığı projeye devam edeceğini açıklayan Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dünyamız son yıllarda ‘abur- cubur’ tehdidi ile karşı karşıyadır. Dünyada 1 milyara yakın kişi açlık sınırında yaşarken; diğer taraftan 1 milyardan fazla kişi aşırı kiloludur ve sağlık sorunlarıyla uğraşmaktadır. Uzmanlar, 2030’lu yıllara ulaşıldığında, dünya nüfusunun yarısına yakınının obez olabileceği uyarısında bulunmaktadır. Bu nedenle; Reis Gıda’nın kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak, son 5 yıldır ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ kampanyasını, her platformda dile getiriyoruz” şeklinde konuştu.
 
Yerli tohumlara sahip çıkarak, gelecek kuşaklara aktarılmalı
'Yerli Tohum’ ile üretilen besinlerle beslenildiğinde daha sağlıklı olunacağını ifade eden Mehmet Reis, şunları kaydetti:
“Yerli Tohum ile üretilen besinlerle beslenirsek, daha sağlıklı olacağız. Tohum, tarımın özüdür. Bağımsızlığın temelidir. Atatürk’ün dediği gibi “Üreticilerinden yoksun olan milletler, üretenlerin esiri olur.” Birçok ürünün gen merkezi olan Türkiye, yerli tohumuna sahip çıkarak, zenginliğini ve tarımda bağımsızlığını koruyabilir. Uzmanlar, GDO’lu tohum, kimyasal ilaç, gübreleme ile yapılan tarımsal üretimin, toprağı verimsizleştirdiği ve insan sağlığını tehdit ettiğini ifade etmektedir. Bilim insanları, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın, ‘yerli tohum’dan üretilen gıda ürünleriyle önlenebileceğini belirtmektedir. Ülke genelinde, yerli tohum uygulamasını arttırmayız. Asırlar boyu üretilen geleneksel yerli tohumlarımızı toplayarak ve tohum bankasında saklayarak, gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Bereketli vatan
 Yöremin değerli tohumlar bu kesenin içinde saklı :)) içinde ; Siyez bulguru başta olmak üzere çeşitli tohumlar  var. Mehmet Reis bey şöyle söyledi ; "Yerel tohumlarla bu kadar oynuyorlar , gün gelecek dünyadaki insanların  ellerinde tohum olmadığı için aç kalacaklar. Bu kesedeki tohumları çocuklarınızın çeyizine bırakın" inanın bu sözlere çok duygulandım, inşallah o duruma düşmeyiz.
  Efenim , madem ki ! çeyizlikti, prensesin sandığına ilk çeyizliği olsun bereketli olsun, organik olsun.
 Ayşe Tüter hanım ile tekrar birlikte olmak keyifliydi. Bilgi dolu güzel gün ve tekrar nazik davetleri için  Reis gıda firmasına , sevgili Fatma'ya ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim...

Hiç yorum yok: