1 Mart 2015 Pazar

SÜT REÇELİ (DULCE DE LECHE)

Herkese sağlıklı , huzur dolu  bir hafta dilerim. Yeni haftaya tatlı başlayalım öyle devam etsin dileyelim .Uzun zamandır listemde bekliyordu Süt Reçeli tarifi , açık konuşmak gerekirse malzemelere bakıp endişeleniyordum ! sütün içine karbonat atılırsa süt kesilirse diye:) sonra mutfak cesaret ister  dedim kendime , alt tarafı üç malzeme heba olurdu:)) hazırlamaya karar verdim . Tarif için İnternette dolaştığım zaman süt reçelini hazırlamayan yemek bloğu kalmamış gerçekten:) o zaman bu tarifin ilk sahibini aramaya başladım,emeğe saygıyı unutmamak lazım  değil mi? :) en eski tarihli tarif ise, Cafe Fernando'ya aitti.
Şimdi gelelim "Süt Reçeli" ne demek, nasıl hazırlanır ? Süt reçeli ; Güney Amerika ülkelerinden Arjantin'e ait bir tarif ,orada "Dulce De Leche" olarak  söyleniliyor. Günlük taze sütün şeker ile kaynatılıp içine karbonat veya kabartma tozu ilavesi ile yaklaşık 2-3 saatte hazırlanan karamelimsi sütlü bonbon şekeri tadında  bir sos.Meksika da ise inek sütü yerine keçi sütü kullanılarak hazırlanıyormuş ve tarçın  eklenince adına  "Cajeta"
diyorlarmış. Süt reçeli hazırlamak bana göre oldukça kolaydı ve sabrımı da zorlamadı doğrusu.Zamanın uzunluğuna bakıp o kadar saat ayakta kalacağınızı zannetmeyin , hazırlaması oldukça pratik  fakat püf noktaları çok olan bir tarif ,sadece deneyimlerime dikkat etmeniz yeterli. Tekrar görüşünceye kadar sevgiyle kalın...

Malzemeler:

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 silme çay kaşığı Karbonat

Hazırlanması:
Büyükçe çelik bir tencereye süt ve şekeri dökün kaynamaya bırakın . Yumurta  çırpıcısı teli ile
ara sıra karıştırın . Şekerli süt kaynayınca  karbonatı bir kaç defa da  dökün zira  süt aşırı kabarıyor bu aşamada karıştırmayı hiç bırakmayın . Daha sonra ocağın altını çok kısık ateşe alın ,artık başka işlerinize bakabilirsiniz arada bir karıştırsanız yeterli oluyor taki sütün rengi dönünceye kadar.
Sütün rengi  hafif kararmaya başlayınca  artık mutfaktan ayrılmayın ve karıştırma işlemini sıklaştırın dibi tutmasın . Kıvamını nasıl anlarız ve ocaktan alırız ; muhallebi pişirirken bilirsiniz ,koyulaşmadan
önceki akıcı  hali gibi , oluncaya kadar  karıştırarak pişirmeye devam edin . Tadımladığınız zaman
kremsi hal seziyorsanız  ve  süt reçelinin rengi istediğiniz gibiyse ocaktan alabilirsiniz . Soğudukça da kıvamı yoğunlaşacaktır . Hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin...
NOT:
-Süt reçeli hazırlayacağınız tencereniz ölçünüzden bir katı fazla büyük olsun.
-1 litre süt ile hazırlayacaksanız ,2 litrelik tencere kullanın.
-İşleme başlamadan önce tencerenizi su ile çalkalayın.
-Süt reçeli için günlük taze süt kullanmanız gerekiyor, kutu sütü pastörize bu sebeple olmuyor.
-Süt reçelini ateşten aldıktan sonra da ara ara karıştırın , kabuk tutmasın.
-iyice ılındığı zaman kavanoza boşaltın  , buzdolabına kaldırın.
-Kek, kurabiye ve pastalarda kullanılabilir , ayrıca  lezzetli bir kahvaltılıktır.
-1 litre sütten hazırlanan süt reçelinden ,iki bardak kadar kalıyor.
-Az şekerli olsun isterseniz ,1 su bardağından biraz daha az şeker kullanabilirsiniz.
-İçine vanilya da eklenebilir , karamel kokusu istediğim için  ben tercih  etmedim.
-Süt reçelini, buz dolabında 3-4 hafta muhafaza edebilirsiniz...

2 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Nebiye Yirmibeşoğlu Yenigül dedi ki...

Ellerine saplık İnci Ablacım, bende ne zamandır denemek istiyordum. Çok güzel anlatmışsın en kısa zamanda senin tarifinle deneyeceğim.Sevgiler