11 Ocak 2013 Cuma

DÜDÜKLÜ TENCEREDE KUZU TANDIR

  Sağlıklı mutlu hafta sonları dilerim  tüm  takipçilerime.On bir gün olmuş  blogumu güncellemeyeli:)
bu arada , her şey yolunda iyiyim çok şükür hatta internette sörf yapıyorum :)araştırıyorum
pişiriyorum:)Kuzu tandır yılbaşında hazırladığım bir lezzetti kaldığım yerden bu  reçete ile devam etmek istedim:)daha önce 2,5 saat fırında pişirerek hazırlamıştım kuzu tandırı bu defa zamanın yoktu başka  türlü nasıl hazırlayabilirim diye nette arayşa girdim düdüklü tencerede hazırlamış sevgili Meliha  onun pişirme şeklini örnek aldım ,fakat gördüğüm diğer püf noktalarını da uygulayınca
kendimce bir tarif oluştu ve sonuç mükemmeldi.Fakat bloguma bakınca etli tariflerin az olduğunu görürsünüz  Türkiye'de malesef et ürünlerini çok pahalı yiyoruz.Alan var alamayan var düşüncesi ile Fotoğrafa özenmedim açıkçası): önemli olan reçete, bir gün hazırlayacak olanlar için çok pratik ,şiddetle tavsiye edeceğim bir lezzet.Benim düdüklü tencerem Tefal Clipso Control Plus da 30 dakika zaman ayarlı kontrolle pişirdim.Nasıl hazırlamış anlatmaya çalışayım.Görüşmek üzere...
 
Malzemeler:
 
1300 gr kuzu  kol veya kuzu but
2 yemek kaşığı iri tuz
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
 
Hazırlanması:
Kuzu etini yıkayıp suları süzüldükten sonra iri tuz ve sıvıyağı ile eti  elimle iyice ovaladım.
Fazla tuzundan silkeleyip arındırdıktan sonra düdüklü tencereye yerleştirip kapağını kapattım 30 dakika pişme süresine ayarladım.
Pim alarmı ötünce,kısık ateşte pişirdim süre sonunda kapağını açtım. kuzu eti yaklaşık iki su bardağı kadar su salmıştı.Tekrar 30 dakika zaman süresine ayarlayıp aynı şekilde pişmeye devam ettirdim.Süre sonunda ,yaklaşık 1 çay bardağı kadar su kalmıştı.Bu defa 15 dakika zaman ayarlı pişirmeye bıraktım ,sonuç gördüğünüz şekilde nar gibi kızarmış kuzu tandırım  hazır oldu..
Hazırlayacak Olanlara Kolaylıklar Dilerim...
NOT:
Kuzu eti,  kendi suyunu saldığı için ayrıca su ilavesi olmadan düdüklü tencerede pişebiliyor.
 İsterseniz düdüklü tencerenizin kapağını  1 saat boyunca hiç açmadan  pişirerek deneyebilirsinizç
veya benim gibi heycanlıysanız ,acaba et su saldımı yanıyor mu diye endişelenip  tarifte
hazırladığım şekli deneyebilirsiniz arzunuza kalmış:)
 
 

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Nefis görünüyor ellerine saglik mis gibi kokusunu duyar gibiyim .

vişnap dedi ki...

Vallahi ben senin yaptığın gibi denemeyi tercih ederim İncimmm.Düdüklü dediler mi aklım çıkıyor yıllardır almadım kullanmadım sonunda olmuyor pes ettim ama yinede hep bir korku var içimde .Canım hem pratik hem lezzetli olmuş kuzu tandırın ellerine sağlık çok öpüyorum..

bahtiyarbaysan dedi ki...

Sırıkta çevirme kebabcı dedemizin kızı ve bizim neslin teyzesi yaşındaki ayşe teyze, düdüklü de yapmış ve aynen babamın kebabı gibi oluyor demişti.
O yaşta tarif almayı akıl edememiştim. Şimdi bu akıllı tarifi hem 2 yere kaydettim hem de hemen bugün deneyeceğim.
Teşekkürler.

bahtiyarbaysan dedi ki...

Günaydın.
Tuz ve yağı ayrı ayrı ve önce yağı sonra tuzu sürmek mi doğru olur acaba? Siz nasıl sürdünüz?

Adsız dedi ki...

Ben yaptım aynı tarifinize göre ama ikinci yarım saatin 15. dksında falan çatır çatır sesler geldi.Dibine sarmış biraz ama güzel pişmiş.Yanmak üzereydi.Tenceresine göre değişiyor sanırım süresi. Teşekkürler