15 Temmuz 2016 Cuma

Fransız Yemek Kültürü




Fransız Yemek Kültürü
Fransız yemek kültüründe kaliteli yemek, önemli yer tutar. Fransızlar, düzenli ve kaliteli yeme alışkanlıklarına oldukça bağlı olup, bundan kolaylıkla ödün vermezler. Fransız yemek kültüründe yemek saatleri de önemlidir. Alışılmış yemek saatlerinin dışına genellikle çıkılmaz.
Gün boyu azar azar atıştırmak yerine, günde 3 öğün yemek Fransız yemek kültürünün temelini oluşturur. Kahvaltılar, minimalist; çoğunlukla şarabın eşlik ettiği öğle yemekleri, uzun; akşam öğünleri ise daha hafif tercih edilir. Ara öğünlerden ve atıştırmalıklardan kaçınan Fransızlar, acıkmanın, yemekten alınan zevki daha fazla kıldığını düşünürler. Dolayısıyla öğle ve akşam yemekleri menüsü oldukça geniş olup başlangıç, ana yemek ve tatlıyı kapsar. 


Başlangıç olarak genellikle salata, ana yemek olarak protein ve sebzelerden oluşan bir tabak sofrada yerini alır. Yemeğin finalini ise genellikle peynir tabağı veya bir tatlı oluşturur.
Fransız mutfağı yemekleri, vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat ve lif içerikli besinlerin hepsini birden günlük öğün dağılımında bulundurur. Yerel üretimlerin, kaliteli ürünlerin yemek yapım sürecinde kullanılması esastır.
Fransız Mutfağı Et Yemekleri
Tipik bir Fransız öğle veya akşam öğününde kırmızı ya da beyaz et yemekleri, mutlaka ana yemek olarak masada yerini alır. Dünyadaki en kaliteli et, tavuk ve domuz eti üreticilerinden biri olan Fransızlar, etlerini genellikle süpermarketlerden değil; kasaptan almayı tercih ederler. Böylelikle kendi zevklerine en uygun düşen eti alabilmektedirler. Kaz ciğeri, tavuk taşlığı gibi Fransız mezeleri de yemek kültüründe önem taşır.
Sebzeler / Çorbalar
Ana yemeğe eşlik eden sebzeler, genellikle ana yemeğe karıştırılmadan; ana yemek yanında kızartılmış veya haşlanmış olarak servis edilir. Fransız sebzeleri, her zaman yerel üretim olup taze ve çeşitlidir. Bunun yanı sıra hazırlanışlarında et ve tavuk suyunun (bulyon) ağırlıklı yer tuttuğu çorbalar da Fransız mutfağı yemek tarifleri arasında sıklıkla yerini alır. Soğanın süzgeçten geçirilmesi ile hazırlanan ve lezzetini tavuk bulyon, tereyağı ve kekikten alan kıvamlı soğan çorbası, Fransız mutfağı çorbaları arasında en ünlüsüdür. Domates ve pırasa çorbaları da geleneksel tatlardandır.
Peynir Tabağı / Tatlılar
500 farklı peynir çeşidinin bulunduğu Fransa’da hemen hemen her bölgenin kendi üretimi olan özel bir peyniri vardır. Fransız mutfağı tarihi incelendiğinde, geleneksel Fransız mutfağı tarifleri içerisinde peynirin daima yer tuttuğu görülmektedir. Fransız mutfağı tatlıları ise genel olarak pasta ve şekerlemelerden oluşur. Fransız mutfağı tatlı tarifleri arasında içi krema ile doldurulan ve üstü çikolata ile kaplanan “ekler” oldukça ünlüdür. Üzerlerinde yerel üretim olan meyvelerin kullanıldığı tartlar ve kiraz reçelli kekler de yemeğin finalini yapan geleneksel tatlılar arasındadır.

Fransız mutfağından yemekler denemek için dilerseniz, Knorr tarafından hazırlanan, dünya mutfaklarına ve Türk mutfağına ait kolay ve birbirinden nefis yemek tarifleri içeren http://www.herkessofraya.com/ adresine göz atabilirsiniz.

















Hiç yorum yok: