22 Eylül 2011 Perşembe

KIZILCIK TARHANASI NASIL HAZIRLANIR

Selamlar ve sevgiler gönderiyorum blogcanlarım ve değerli misafirlerim.Bu aralar bir görünüp bir kayboluyorum:)tatil sonrası yeni sezona koşturup duruyorum,evde öğrenci çocuğu olan herkes gibi:)bu arada okullar açıldı yeni öğretim yılında tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize başarılar dilerim.Bizim hanede bu yıl öğretim çok daha zor olacak,prenses bu yıl eski adı ile öss'ye girecek:)her yıl değişen sınav isimlerini anlamak güçgerçekten,o kadar çok sınav ve isimleri kargaşası var ki:)açıkcası şimdiye kadar öğrenmek istemedim ,bu isim karmaşasında,yaşayacağımız zaman öğrenirim demiştim:))LGS'mi YGS'mi ileriki günlerde
yazarım..
Geçen yıldan kalma bu fotoğraflar:)ben reçeteyi yazana kadar kızılcıklar bitti gitti:))buyılda yayımlanacak listesinde bekliyor,çok gecikmeden yazmak lazım:))
Kışın soğuk günlerinde gribe karşı kesinlikle antibiyotik özelliği taşıyan,soğuktan içimiziısıtan bu reçeteyi uygulamanızı öneririm.
Çorbası Daha önce Kızılcık çorbası tarifimi yayımlamıştım,bu tarhanayı nasıl bulabiliriz diye yazmıştınız.
Bulunması güç olabilir:))fakat kendi elleriniz ile hazırlamanız gerçekten çok kolay.Fotoğrafların altına yazacağım nasıl hazırlandıklarını,görsel olması işinizi kolaylaştırır umarım.
Şimdi haydi tarife nasıl hazırlamışım:)
1 kg kızılcığı ayıklayıp yıkayın sularının süzülmesi için kevgirde bekletin,daha sonra bir tas içine
alın, üzerini mutfak bezi ile kapatın.1-2gün olgunlaşmasını bekleyin.
Olgunlaşma demek;kızılcıkların yumşaması,ezilmesi demektir.
1-2 gün sonunda kızılcıkları büyükçe bir tencereye alın. üzerine iki yemek kaşığıiri tuz atıp,1-2su bardağı su ilavesi ile  püre oluncaya kadar pişirin.
İçine ilave edeceğiniz unun ölçüsü yok,aldığı kadar olacak.Yaklaşık yarımkilo kadar unun ortasını
havuz şeklinde açın, yaklaşık iki kepçe kaynar haldeki kızılcık püresinden dökerek yedirmeye çalışın.Tepsiniz büyük olmalı zira bu işlemi malzeme bitinceye kadar tekrarlayacaksınız.
Kaşık ile unu yedirmeye çalıştığımız tarhanamız artık ılık hale gelmiştir.Bu aşamada el ile yoğurmaya devam ediyoruz.Elimize yapışmayacak kadar sertlikte hamur elde edeceğiz.Daha sonra yukarıda gördüğünüz gibi temiz bir çarşaf üzerine küçük parçalar halinde koparıp hamurlarımızı kurumaya bırakacağız.
Kesinlikle güneş görmeyen bir yerde bu işlemi gerçekleştirelim güneş tarhanamızın rengini almasın havadar olan bir yer yeterlidir.
Tarhananın kuruması tahmininizden çabuk olacaktır.Ön yüzü kuruyan hamurlarıters çevirin ki arka yüzleride kurusun.
Kızılcık tarhanasının hamuru diğer tarhanalar gibi çok kurutulmamalı,içinde bıraktığımız kızılcık çekirdekleri un haline getirmemizde faydalı olacaktır.
Artık son aşamaya geldik, elimiz ile ovarak kırıntı haline getirdiğimiz tarhanayı,başka bir çarşaf üzerine elekten geçirebiliriz.
Toz haline gelmiş kızılcık tarhanamız hazırdır,yine havadar bir yerde ara sıra karıştırmak üzere kurumaya bırakalım.Bez torbada saklamak uygun olacaktır..

8 yorum:

Sevil Şahin (birdemliksohbet) dedi ki...

inci ablacım ellerine sağlık
Bak bu tarifi verceğini bilse idim bu hafta pazardan kızılcık alırdım. İnşallah hgaftayada gelirde bende alır yaparım ellerine sağlık
bu arda içerisine su hiç koymuyormuyuz sadece tuz okudum da

Unknown dedi ki...

çoook ilginç bir tarif. ilk kez duydum kızılcık tarhanasını. bunu çorbamı yapıp içiyoruz?

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

merhabalar canım bizde biliriz kızılcık tarhanasını
aynen öyle şifa niyetine ne iyi olur
ellerine sağlık
afiyet olsun canım sevgiler

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

nasılda güzel görünüyor,tadını çok merak ediyorum bu nefis çorbanın ablacım:)ellerine kollarına sağlık.Sayende yeni bir çorba öğrenmiş oldum:) çok öperimmmmmm,
Not:yarın olsun biran önceeee özledimmmmm:)

İnci Yemek dedi ki...

Sevilim su yazmayı unutmuşum:)iyi ki hatırlattın.kızılcıklar daha bitmeden.
Nilaycım, tavsiye ederim denemekte fayda var,ilaç niyetine:)

Fatmacım aynı kültürden geliyoruz demekki,merak ettim memleketini canım:)
zeynebim bu çorbayı hazırlayıp çağıracağım seni canım,bu yıl söz:)
çok öpüyorum canlarım hepinizi
mutlu hafta sonları dilerim...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

ne kadar değişik İncimmmm.Kızılcığı zaten çok severım birde tarhanasına doyum olmaz sanırım.Çok özledim haftaya umarım görüşürüz sevgiler:)

Ylzvrl dedi ki...

Ben gecen sene denedim harika oluyor yapmasida cok kolay.herkese tavsiye ederim.muhakkak deneyin. cocuklar icin cok faydali.

Mutfak Merakim dedi ki...

Merhaba İnci hanim, Ben de bu you kizilvik tarhanasini az miktarda deneyecegim. Pazardan kizilcik aldigim kadin normal tarhana yogurur gibi yogur ve hazirla. Yalnizca domates ve kirmizi biber yerine kizilcik koy dedi. O da baska bir yontem heralde. Ben hem sizin, hem de pazarcinin tarifini denemeye karar verdim. Bakalim ortaya ne cikacak? Cool sevgi ve selamlar...