23 Aralık 2011 Cuma

ARNAVUT CİĞERİ


Arnavut ciğeri ailece çok sevdiğimiz bir lezzet ,  sağlıklı  beslenmek adına  çok sık hazırlamıyorum  bu şeklini:))actifry'da  bir kaşık yağ ile mükemmel  ciğer kızattılıyor  fakat her zaman her yere taşınacak alet değil elbette:)yazın  üç nesil bir araya geldik;analar , kızlar:)yani anneciğim,ben ve bir de prensesim , biraz bilmece gibi oldu :)
  Annem  büyük şehrin keşmekeşinden uzak yaşamayı seviyor,doğa ile iç içe de diyebileceğimiz hepimizi kıskandıracak bir yaşantı sürüyor memleketinde:)biz çok özlüyoruz onu,ama onun mutlu ve huzurlu olması elbette her şeyden önemli:))onun yaşam tercihi bu yönde saygıyla karşılıyoruz,
 sık sık telefon ile görüşüp özlem gideriyoruz.
Yaz tatilini fırsat bilip  doğruca onun yanında soluğu alıyoruz prensesim ile, eee beyler çalışınca
bizim proğramımıza uyamıyorlar:))
İşte yukarıda bilmece gibi başlayan üç nesil dediğim ;  analar,kızlar:))doğaya döndük yüzümüzü ,bir taraftan şıkır şıkır akan ırmağın sesi:)yazın en sıcak günü ,güneş batmak üzere,hafif esinti çıkmış mis gibi bir hava balkona hazırladık akşam soframızı  ve masamızda canım Arnavut Ciğeri eşlik etti bize:))İyi ki bu tarifim arşivde bekliyormuş:))
Kışın bu soğuk günlerinde , yaz gününü anımsamak bana çok iyi geldi arkadaşlar:))

Ölçü vermeden  reçetesini verdiğim ender tariflerimden biri olacak.Burada  PÜF noktalarım olacak denemek isteyenler için;
Ciğer  yıkanmaz diyenleri takip ettim uzun yıllar,daha sonra bir gurup  şef  hayır yıkanmalı dedi:)))
tamam dedim yıkayalım :)daha sonra  çeşitli önerileri uyguladım daha önce BURADA yazmıştım.
En son uzun zamandır bu teknikten vazgeçemiyorum en güzeli budur benim için:)denemek isteyen için;
1 yemek kaşığı tuzu  3-4 su bardağı  suyu karıştırıyorum ve ciğerleri diğer hazırlıklarımı bitirinceye kadar  tuzlu suyun içinde bekletiyorum ve sularının süzülmesi için süzgeçte bekletiyorum.Toplam 4-5 dakikalık  tuzlu suyun içinde bekleme süresi oluyor .
Daha sonra bol unun içinde unlayıp  yine tel süzgeçten fazla unlarını silkeyeyip,önceden ısıtılmış yaklaşık bir su bardağı kadar sıvıyağın içinde kızartıp ,önce kağıt havlu serilmiş  servis tabağına sonra servis edilecek tabağa alıyorum.
Arnavut ciğerinin can arkadaşı elbette  ince piyaz şeklinde doğranmış soğan:)üzerine bir çay kaşığı tuz ile şöyle bir iki elinizle ovalayın ve ince doğranmış maydanoz ile  harmanlayın.
Bir de canınızdan canları bulun:))sıcacık sohbet eşliğinde
Hepinize Afiyet Olsun...

8 yorum:

aylin dedi ki...

ellerine sağlık bizde de pek sevilir.
sevgiler.

feray dedi ki...

İncim ellerine sağlık önceden yiyemeyen ben artık severek yemeğe başladım..
Sevgiler..

Fatma dedi ki...

çoook severim bende :)
ellerine sağlık enfes görünüyor :)
üç nesilede afiyet olsun:))

tatlilar gülcandan dedi ki...

Ellerine saglik canim sevgiler huzur dolu bir aksam diliyorum.

Eylemin mutfagı dedi ki...

hep imrenmişimdir doga ile iç içe yaşayan insanlara bende doga insanıyım ama şartlar müsait degil tabiiki.bu arada tuzlu su cigeri sertleştirmiyormu?

İnci Yemek dedi ki...

Aylin'ciğim gerçekten nefis bir lezzet ama değilmi canım:)
Bende kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum canım..

Feray'cığım damak zevki yaş büyüdükçe değişiklikler gösteriyormuş:)uzmanlar böyle söyler,eskiden sevmediğimiz bir yiyeceği ileriki bir yaşta sevebilirmişiz,bu sebeple çocuklara yiyecek konusunda yüklenmeyin sevmedikleri yiyeceklere alternatif sunun diyorlar:)

Fatma'cığım teşekkür ederim canım:)

Gülcan'ım kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum tatlım.

Eylem'ciğim,haklısın tuz ciğeri sertleştirir derler fakat hissedilmiyor öyle bir şey:)
ciğer,tuzlu suyun içinde kanı suya salıyor aynı zamanda hafif tuz çekiyor içine işte bu lezzet nefis oluyor benim için:)çok az bir ciğeri deneyebilirsin,su ve tuz oranını yarıya indirirsin o zaman.

Canlarım güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim,hepinizi sevgi ile öpüyorum...

pembe kekik dedi ki...

Ellerinize sağlık.

Tümay Öztürk dedi ki...

Bende haftasonu yaptım ellerine sağlık İnci ablacım:)