depoluyorlarmış ,bu sebeple sağlığımız tehdit altında oluyor...
Diğer konu ise, midye yemek haram mı,helal mi.Konu ile ilgili Diyanet işleri başkanlığına gönderdiğimiz mail'e gelen cevap şudur;Denizden çıkan her şey temizdir,yenmesinde bir sakınca yoktur..
Bütün yazdıklarımın üzerine hala midye yiyebiliyorsam gerçekten sevdiğim içindir:))benim gibi midye dolma tutkunlarına yılda bir kaç midye yemekle hiç bir şey olmaz diyelim:)yine de siz siz olun bildiğiniz temiz bölgeden bizim çocuklar gibi kendi elleriniz ile toplayın derim.Midye de artık XL boy neredeyse bulunmuyor olsun:)en küçük olmasın ,bir boy büyüklerinden olsun. Bizim çocuklar 165 tane toplamışlar, üşenmemişler bir de saymışlar:)dolmayı yeğenim Gökhan ile hazırladım ,arkadaşlarla paylaşarak yedik:)yiyenlerden övgüler aldı ama içini fazla doldurmuşum bir daha az iç ile dolduracağım:)Midye bulunması, çıkarılması zor bir deniz canlısı fakat yine de reçeteyi kayıt altına almakta fayda var:))
Hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin dedikten sonra nasıl hazırlamışım işte tarifi...
Malzemeler:
midye
İçi İçin:
1,5 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı zeytinyağ
2 orta boy kuru soğan
2 tane kesme şeker
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı dolma baharı(yeni bahar)
2 tatlı kaşığı pul biber
1yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanması:
Midyeleri iki aşamada temizleyeceğiz.Önce dış yüzeyini iyice temizlemek lazım bunun için bir çuvalın içine toplanmış tüm midyeleri doldurup ovalayalarak bir kısım yosunların dökülmesini sağlayın, daha sonra hiç kullanılmamış bulaşık teli ile tek tek ovarak üzeri pürüzsüz oluncaya kadar temizleyin ,ikinci aşama temizlenmesi için temiz bir suyun içinde beklemeye bırakın.
Diğer tarafta içini hazırlamaya başlayabiliriz.Küp küp doğranmış soğanları yarım kahve fincanı zeytinyağında hafif sararıncaya kadar kavurun.Üzerine yıkanmış pirinçleri ilave edin.Sırasıyla
şekeri,tuzu,salçaları karıştırıp pirinçler yağı çekip tekrar salıncaya kadar kavurun sonra 1 su bardağı sıcak su ilave edin ve kısık ateşte pirinçler suyu çekinceye kadar pişmeye bırakın.Ateşten almadan önce baharatlarını ilave edip harmanlayın ve demlenmeye bırakın.
Şimdi tekrar midyelere geri dönüyoruz.Midyenin karnı dediğimiz hafif oval bölgesinden bıçak yardımı ile ikiye ayırmaya çalışın.Açtığınız midyenin etli kısmının üzerinde küçük bir yosun göreceksiniz eliniz ile çektiğinizde kopacaktır.Bu şekilde bütün midyeleri temizleyin.
Son aşama ise içini doldurmak.1tatlı kaşığı iç malzeme ile midyenin içini doldurup tekrar kapatın
kapatma işleminde bir tık sesi ile kilitlendiğini anlayacaksınız.Başaramazsanız önemli değil
bir ip ile bir tur bağlasanız da olur.Büyükçe bir tencereye dizin doldurduğunuz tüm midyeleri üzerine kalan yarım kahve fincanı zeytinyağını dökün.İstenirse 1 çay kaşığı tuz ilave edebilirsiniz.
Üzerine çıkacak kadar su ilave edin ve bir tabak kapatın üzerine bir de ağırlık koyun(örneğin;küçük bir taş parçası )tencerenin kapağını kapatıp önce harlı ateşte sonra kısık ateşte içindeki su azalıncaya kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.Ateşten aldıktan sonra kapağını açmadan soğutun ve limon ile servis edin.
Afiyet Olsun...
5 yorum:
Off offf çok meşakketli iş midyeleri temizlemek.İnci'm birde çok severim ki midyeyi.Her çeşidini tavası ızgarası pilavı salatası,pilakisi ve de dolması hiç ayırt etmem yerim.Canım büyük büyük emeklerine sağlık olsun afiyetle yiyin.
Vişnabım gerçekten ön hazırlığı biraz zor ama el birliği ile yapılınca yorulduğunu anlamıyor insan:)evet midyenin her çeşidini severek yiyoruz ancak yazdan yaza işte:)
öperim seni vişnabım..
Ellerinize sağlık. Ne kadar da güzel görünüyor. Çok leziz ve iştah açıcı.(Ama yiyebilirmiyim bilemem içimde kalan şüpheyle hep çekinerek yaklaştım midye tavalara, midye dolmalara)
Saygılar..
ımmm tatilde bol bol yedim ama yine görünce canım istedi ellerine sağlık incicim nefis olmuşlar
Fuat bey teşekkür ederim:)haklısınız,şüphe olmadan yiyebilmek daha lezzetli kılıyor midyeyi:)
Handecim teşekkür ederim canım:)
Yorum Gönder