Sonbaharın bereketi sebzede ,meyvede aynı zamanda her çeşit balıkta bol bol devam ederken bende ,pratik ve lezzetli reçeteler vermeye çalışıyorum:)hele ki ,palamut furyası varken biraz buzluğa atmakta fayda var elbette fakat mutlaka palamut konservesi hazırlamanızı da öneririm enfes bir lezzet oluyor.Ben beceremem diye düşünmeyin:))hazırlaması çok kolay,en kötü ihtimal kapağının tutmaması olasılığıdır ki en azından hemen açıp yersiniz:))ton balık lezzetinde oluyor,kapağını açıp sularını süzdükten sonra istediğiniz şekilde salatalarda,makarnada vb.tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
3 tane büyük palamut
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanması:
Öncelikle ayıklanmış ve dilimlenmiş palamutu iyice yıkayıp sularını süzelim.Kavanoza ezmeden
üst üste dizelim ,aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz şekilde.Her kavanoza 1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ dökelim kavanozun ağzını sıkıca kapatalım.
Büyükçe bir tencereye yerleştirip aralarına korumak için karton veya benim yaptığım gibi bez sararak korumaya alalım ki kavonozlar pişme esnasında zarar görmesin.
Kavanozların üzerine çıkacak kadar su doldurup kaynama noktasına kadar harlı ateşte daha sonra
orta ateşte yaklaşık 1,5 saat pişmeye bırakalım.Süre sonunda ocağı kapatalım.Tenceredeki su
biraz ılınınca kavanozları çıkarıp kapakları alt kısımda olmak üzere ters çevirerek soğumaya bırakalım.Kapak kontrolü yaparak kilerimize kaldırabiliriz.
Hazırlayacak Olanara Şimdiden Kolay Gelsin..
NOT:Kavanozları tencereden çıkarırken mümkünse kapağından tutarak çıkarmayınız,kavanozun hava alma ihtimali olabilir.
17 yorum:
Afiyet olsun,balığı sadece ızgara olarak tüketebilenlerdenim malesef.Ton balığı bile pek sevmiyorum ama çocuklar için denemek lazım yine de kolaylıklar diliyorum
Sevgiyle
ilk defa duydum-gördüm.afiyet olsun..
oooo kesinlikle süper...
annem bunu yapar...
hatta yapmaya başladı bile...
çok güzel oluyor...
ellerinize sağlık...
harika bir fikir. özellikle de konserve ton balığına alternatif olması.hemen deneyeceğiz. paylaşım için teşekkürler.
Rahmetli babam yalancı lakerda derdi. ve güzel yapardı. Eline sağlık incim ;)
Bu nefis ve pratik tarif için çokk teşekkürler İncim.
Lakerda çok tuzlu diye yemeye çekinirdim.Bu süpermiş.Muhakkak yapılacaktır:))
Sevgiler...
Bilemedim İncimmmm hiç duymadım ama aklımda kaldı desem.Benim de lakerda yapasım var.Biraz yağlansınlar diye bekliyorum ki artık o kıvama da gelmişler geçen tavasını yaptığımda karar verdim .Turşusu ve lakerdası yapılacaklar listesinde.Sevgiler canımm..
Merhaba;
Tarifte belirttiğiniz malzemeler dışında (balık, tuz,şeker,sıvıyağ) su ilavesi yapmıyoruz değil mi?
Selamlar...
Yolunuz düşerse ben de beklerim :))
www.mahzunprenses.blogspot.com
https://www.facebook.com/MHZNPRNSS
Tarifiniz icin tesekkurler, Ben ayni tarifi sardalya ile denedim ve mukemmel oldu.Tarifi gelistirici bir kac katki yapmak istiyorum
1-Balik et vs konservesi yaparken ,etin icindeki ilerde bozulmaya yol "acabilecek" bakterilerin tamamen olmesi icin 116 C derece sicaklikta pismesi gerekiyor, Bunun icin de mutlaka duduklu tencere kullanin.
2-Kavanozlarida isleme baslamadan once 5-10 dakika kaynatip dezenfekte ederseniz dort dortluk bir islem olmus olur .Geri kalan hersey ayni yukaridaki gibi .Saygilarimla Cengiz
Cengiz bey,öncelikle sayfamı takip etmeniz,reçeteyi geliştirerek denemenizden inanın çok mutlu oldum:)palamut konserve,ailece deneyerek bulduğumuz 6-7 yıllık bir tarif:)arkadaşlarımıza dostlarımıza tavsiye ettik ,biz yaptık oldu onlar da hazırladı beğenerek yediler:) bu yıl palamutun bol olduğu mevsimi yaşayınca sayfamda paylaşmak istedim:)önerilerinizi kesinlikle dikkate alacağım ayrıca sardalya ile bende deneyeceğim:))
sevgilerimle...
Elleriniz dert görmesin efendim. Acaba balıkları yerleştirdikten sonra su ilave ediyor muyuz normal sıcaklıkta mı kavanozlarda sıvı seviyesi var ama bahsedilmemiş Selamlar
Ziyaretiniz için ben teşekkür ederim.
Kesinlikle su ilave etmiyoruz,Gördüğnüz kalan suyu balıkların bırakmış olduğu sudur.Reçeteyi dikkatlice uygularsanız sonuçtan çok memnun kalırsınız.
Sevgilerimle...
Tarifiniz için teşekkürler, mutlaka deneyeceğim. Yalnız iki sorum olacak: Buzdolabında saklamazsak bozulur mu ve ne kadar zaman içinde tüketmeliyiz. Sevgiler...
Ziyaretiniz için ben teşekkür ederim Azime hanım, hazırladığınız konservenin kapağı atmamışsa serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.Konserveyi açtıktan sonra 1-2 gün içinde çanuk bitirmenizi tavsiye ederim.
Çok sevgiler...
Bu tarifi iğneada köylüleri yıllarca yapıyormuş,bir oralı arkadaşım yıllar önce tatmam için getirmişti çok beyenmiştim,tarifini soramadım, ararken sizde buldum çok sevindim teşekkürler,hemen deneyeceğim.
AYNI TARİFİ ,KAVANOZLADIKTAN SONRA BULAŞIK MAKİNESİNE KOYUP YÜKSEK ISI VE UZUN PROĞRAMDA ÇALIŞTIRARAK YAPIYORUZ. MUHTEŞEM OLUYOR,İLGİLERİNİZE.
başarılar dilerim;palamutların deri ve kılçığını çıkarmak gereklimi
Yorum Gönder