24 Eylül 2012 Pazartesi

ZERDE

 
 Tüm misafirlerime sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum.Uzun zamandır zerde hazırlamak istiyordum.Aslında, hanede benden başka seveni yok diyebilirim:)neyse ki ;en kaliteli içme sularından "ERİKLİ"  su etkinliğinde  EKS mutfak şeflerinden , Ayşegül şefimin denetiminde öğrenmiş oldum:)Hazırlaması oldukça kolay ve zerdeçal'ın lezzeti ise şaşırtacak kadar enfes bir lezzet  oluyor.Gerçekten zerdeçalın bu kadar  lezzet vereceğine ihtimal vermiyordum:)fakat  zerdeyi  aynı zamanda safran ile de hazırlayabilir içine üzüm ,kayısı gibi kuru meyveler ilave edebilirsiniz.
Safran ile hazırlayacağınız takdirde;safranı sıcak suyun içinde çay gibi demleyip süzdükten sonra kullanmanızı öneririm.Bu  güzel günde  sadece zerde hazırlamadık elbette maş fasulye salatası ve nohutlu arpa şehriye pilavı reçetelerini en kısa sürede yayımlayacağım:) bu vesile ile  beni bu etkinliğe davet eden Erikli suya ,EKS mutfak şefi Ayşegül hanıma ve çalışanlarına çok teşekkür ederim.Şimdi bu enfes tatlı zerdeyi nasıl hazırlamışız işte reçetesi.

Malzemeler:
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı zerdeçal
5 su bardağı su
Gül suyu

Hazırlanması:
Pirinçleri yıkayıp bir tencereye boşaltın.Üzerine su ve zerdeçal'ı ilave edin.Orta hararetli ateşte yumurta teli ile devamlı karıştırarak pirincin nişastasının çıkmasını sağlayın.Bu arada yüzeyde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alın .Şekeri ilave ederek 15 dakika daha pişirin.Pirinçler iyice pişip
rengi sararınca ateşten alıp kaselere paylaştırın soğumaya bırakın.
Servis ederken 1 yemek kaşığı gül suyu ilave etmeyi unutmayın.
NOT:
Risotto pirinci ile hazırladık,alternatifi  Baldo veya kırık pirinç olabilir.Zira nişastası zengin pirinç çeşitleridir.
Zerdenizin pirinci piştiği halde kıvamı yoğunlaşmamış ise; 1 yemek kaşığı  nişastayı su ile inceltip
bu karışımdan, 2 yemek kaşığını  ip gibi akıtıp bir taraftan karıştırarak  zerdeye ilave edebilirsiniz.
Şeker miktarı bana göre fazla olmuştu,benim gibi az şekerli sevenler,1 su bardağından iki parmak eksik olarak ilave edebilirler.
Afiyet Olsun...

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım benim günaydın teşekkür ederim.Zerdeye bayılırım ellerine sağlık öpüyorum.

Mutluanne dedi ki...

Zerde çocukluğumda sıkça ve severek yerdim ama safranlı ve zerdeçallısını ilk defa duydum.Görüntü süper eminim tadı da öyledir.Eksiklikleri tamamlayıp ilk fırsatta deniycem :) elinize sağlık afiyet olsun
Sevgiler

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Nefis bir lezzet bu İnciciğim ellerine sağlık arkadaşım kızınada yeni öğretim yılında başarılar diliyorum sevgiler..

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık.. uzun zaman oldu tadalı.. güzel bir lezzet..

Unknown dedi ki...

Merhaba, bloğunuzu yeni keşfettim...Zerdeyi yıllar önce yapılan kuranlarda yerdim...Ama eskisi kadar sık yapılmaz oldu artık...Ellerinize sağlık...Bna da beklerim

Unknown dedi ki...

zerdeyi çok severim. elinize sağlık çok güzel görünüyor

vişnap dedi ki...

En enn çok sevdiklerimdendir zerde ve yıllar var ki yememişim.Eskiden lokantalarda satılırdı artık görmez de oldum Unutulmasın tadı zerdenin .Ne güzel yapmışsın canım bende yapacağım.ellerine sağlık olsun..