18 Ekim 2009 Pazar
Siyez Bulguru
Hepinize iyi bir hafta diliyorum,siyez bulguru kastamonu bölgesine özgü buğdaydır.Siyez buğdayı
10 bin yıl önce ilk tarım köylerinde ekilen ilk buğday ve artık bir tek kastamonuda yetişiyor.
Arkadaşlar siyez bulguru hakkında geniş bilgiyi tarifimin sonuna yazacağım .
Bu bulguru sanıyorum ki marketlerin organik ürünler standında bulabilirsiniz.Tarife gelince
pek çok şekilde hazırlanıyor ,yöresel lezzetlerde eğşili pilav revaçta, aşağıda yöresel lezzet dergisini tıklayarak bakabilirsiniz.bir tarifte siyez bulgurunu anlatan yazıda bulabilirsiniz veya sizde bildiğiniz şekilde hazılayabilirsiniz:) bu çok lezzetli ve doğal bulguru.
Malzemeler:
1 su bardağı siyez bulguru
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağ
1/2 kahve fincanı zeytinyağ
1 tane kuru soğan
Hazırlanışı:
su tencereye alınıp kaynadıktan sonra yıkanmış bulgur önce harlı ateşte kaynatıldıktan sonra
kısık ateşte pişmeye bırakılır.B u arada katık hazırlanır soğan çok ince yemeklik doğranır ve üzerine yağlar ilave edilip sararıncaya kadar kavrulur,suyunu çekmiş olan bulgura karıştırılır
ve demlenmeye bırakılır.tuzunu unutmayın:)afiyet olsun.
SİYEZ BULGURU
Antik Paphlagonia’nın onurlu kenti Kastamonu...Tarihin her kıvrımında boyundan büyük işlere yeltenen Kastamonu...Anadolu’nun kuzeyinde ismi kaybolmuş çoğu kavimin izine açılan kapı; Kastamonu...
…… …… ……
Siyez köylünün nazlı çocuğu, siyez buğdayın en meşakkatlisi, siyez; aslında insanlığın üvey çocuğu...
Arkeobotani ve biyomoleküler arkeoloji bilim dallarının tuttuğu ışık, siyez (triticum monococcum) ve gernik (triticum diococcum) buğdaylarının 10 bin yıl önce ilk tarım köylerinde ekilen “ilk” buğday olduklarını gösteriyor.
Yani; insan neolitik dönemin şafağı ile beraber göçerlikten yerleşik yaşama geçip, yiyeceğini “toplayıcılık” ve “avcılık” dışı uğraşlarla (da) sağlamaya başladığı ilk gün, hemen doğada hazır bulunan “yabani” buğdayı evcilleştirmeye başladı. Zamanla da neolitik dönemin devrimcileri olan kadınların hünerli ellerinde “siyez” ve “gernik” tarlaları doğan güne merhaba dedi.
…… …… ……
Zamanla tarımda yetkinleşen insan emeği taneleri daha büyük, taneyi saran kabuğu olmayan, işlemesi kolay, verimi daha yüksek buğday türlerini bulmakta gecikmedi.Günümüzde de yaygın olarak kullanılan makarnalık buğday (triticum durum) ve ekmeklik buğday (triticum aestivum) siyez ve gerniğin yerini aldı.Zamanla çiftçiler bu iki yeni buğdayın tohumlarını her hasattan sonra ayırıp, yeni yıl yeniden ekerken, siyez / gernik tarihin tozlu raflarına kalkıverdi.
Üretimine gelince;Köy kadınları hasattan sonra, önce siyezi kalburdan geçirirler.Kalburlama işlemi ile siyez, taş, toprak gibi yabancı maddelerden ayrıştırılır.Bulgur olamayacak özellikte ki buğday parçaları hayvan yiyeceği olarak ayrılır.Daha sonra siyez odun ateşinde kazanda kaynatılır. Açık alana serilir, kurutulur.Kurutulan buğday ahşaptan yapılmış sini içinde yeniden bir ayıklama işleminden geçer.Sini içine az bulgur konur, iki elle sini sallanarak, daha önce ayrışmayan yabancı maddeler ayrılır.Evde yapılan bu işlemden sonra buğday yarılmak üzere su değirmenine götürülür.İlk aşamada değirmen taşlarının arası açılarak siyez kabuğundan çıkarılır.Eleklenir, yeniden aynı işlem tekrarlanarak tüm tanelerin kabuklarından çıkması sağlanır.İkinci aşamada değirmen taşları birbirlerine yaklaştırılır, siyez yeniden aynı işlemden geçirilir. İri taneler pilavlık, küçük taneler çorbalık olarak ayrılır.
Kastamonu Mutfağı’nda siyez bulgurunun kullanımı çeşitlidir.Çorbalık (ince taneli) siyezden; sade, sütlü, yoğurtlu, ayranlı, mercimekli çorbalar yapılır.Pilavlık (kalın taneli) siyezden; sade, patatesli, taze fasulyeli, kuru fasulyeli, bezelyeli, domatesli, mercimekli, yoğurtlu, ısırganlı, ebegümeçli, mantarlı, pirinçli pilavlar yapılır.Bu yemeklerden ekşili pilav en çok sevilenidir. Mustafa AFACAN
Şimdi de siz değeli Kastamonu Postası okurları için Kastamonu mutfağımızın bulgur örneklerinden Siyez bulgurundan pilavı anlatacağım.
SİYEZ BULGURUNDAN PİLAV
Malzemeler
2 Su bardağı siyez bulguru
2 Yemek kaşığı tereyağı
3 Adet domates
1 Adet kuru soğan
3 Adet sivri biber
Gereği kadar tuz ve su
Yapılışı
Siyez bulgurumuzu ayıkladıktan sonra ılık su ile ıslatırız.
Bulgurumuz ıslanırken tenceremizde tereyağını eritip küçük doğranmış soğanı tenceremize ekleriz. Soğanlarımız pembeleştirdikten sonra üzerine (ince kıydığımız) domates ve biberi koyarız. Sebzelerimiz kavrulunca ıslattığımız bulguru süzüp bu karışımımıza ilave ederiz.
Tüm malzemeyi kavurduktan sonra, üzerini biraz geçecek kadar su ilave (bulguru daha önce ıslattığımız için fazla su çekmeyecektir) ettikten sonra tuzunu ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişiririz.
Afiyet Olsun
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Canım daha önce ne duydum nede tattım...
Yöresel,değişik lezzetleri tatmak ve hazırlamak beni mutlu ediyor.Organik marketlere bakacağım bulabilirsem denemek çok isterim:)
Ellerine sağlık...
güzel bir hafta geçirmen dileğiyle...
sevgilerimle,
Geçen gün rastlamıştım, aklıma da sen gelmiştin. Merak ettiydim tadını, benim gibib ibr bulgur aşığı nasıl merak etmez. Eşim hele ölür bulgura. Ellerin dert görmesin İncim.
Hımmm nefis gözüküyor canım, ellerine sağlık. Ama eşimin tarafı İnebolu'lu hiç söylemediler bu yöresel lezzeti, evlerinde de bir kez pişirdiklerini görmedim doğrusu... Senin sayende öğrenmiş oldum sağol bitanem, inşallah en kısa zamanda tatmakta nasip olur:)) Sevgiler..
sevgiler arkadasım,bir yorumda gördüm,geldim çok memnun kaldım,
bende sıcak bir çorba etkinliğine sizi davet ediyorum
hem yeni güzel çorbalar öğreniyoruz,hem tanışıyoruz,katılımcı arkadaşların binlerce kişiye reklamı oluyor,tariflerimi önce kutsalceyiz.blogcu.com adresimde yayınlıyorum
sonra kutsalsofra.blogspot ta duyuruyorum,
güzel bir tarifinle katılımın beni çok mutlu eder beklerim,selamlar
sevgili kutsalsofra ziyaretinize çok teşekkür ederim.Herzaman beklerim:)etkinliğinize elbette katılmak isterim.sevgiler..
Nuh'un Ambarı'nda henüz sadece havyar ve Siyez bulguruyla temsil ediliyor.Türkiye'nin ilk Presida ürünü ise Kastamonu İhsangazi Siyez bulguru oldu.Arkadaşlar bu ürünü sağdan soldan üçüncü şahıslardan almayınız, aksi takdirde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.Birinci elden Kastamonulu satıcılardan talep ediniz.Sarımsağın memleketi Taşköprü , Siyez Bulgurunun memleketi İhsangazi dir.Hem ürünün kalitelisini hemde yarı yarıya ucuza alırsınız.İnci Hanıma sizlere bu lezzeti tanıttığı için çok teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Yorum Gönder