13 Ekim 2011 Perşembe

İRMİKLİ LOKMA TATLISI


Herkese  selamlar sevgiler  blogcanlarım ve  değerli misafirlerim.İrmikli lokma tatlısını hazırlayalı  uzun zaman oldu  yayımlamak  için ancak sıra geldi:))kurban bayramıda yakınlaşmışken,değişik
lezzet arayanlara vede  şerbeti az sevenlere  enfes bir tatlı.Sunum da çok şık oluyor, üzerine batıracağınız dekoratif kürdanlar ile sofranızda  enfes  duruyor.
Tarif   canparem:)HİLAL'in ,hiç bir değişikliğe  gitmeden  uyguladım,hatta  reçete çok güzel anlatılmış aynen  kopyaladım:)
Şimdilik sevgi ile kalın...


Malzemeler:
Lokma için:
2 su bardaktan bir parmak eksik İrmik
125 gr tereyağı
2 su bardağı süt
3 ad yumurta

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 dilim limon

Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI
Su, şeker ve bir dilim limon kaynatılarak şerbeti hazırlanır.( Yoğun kıvamlı bir şerbet olmamalıdır.Biraz sulu kalmalıdır) Ve soğumaya bırakılır. Bir teflon tavaya tereyağ konarak eritilir. İrmik ilave edilir ve altın sarısı renge gelene kadar kavrulur. Daha sonra üzerine 2 su bardağı süt ilave edilerek karıştırılır. Çok hafif bir ateşte irmik sütü çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir. Sütü çekince altı kapatılır ve karıştırılarak eli yakmayacak kıvama gelene kadar soğutulur. 3 yumurta soğuyan irmiğe ilave edilir ve bir hamur hazırlanır. Bu hamurdan ufak parçalar alınarak yuvarlanır ve kızgın yağda kızartılarak soğuk şerbetin içine atılır. Soğuyunca servis yapılır.
Not: Arzu edilirse İrmik hamuruna portakal kabuğu, limon kabuğu veya vanilya da ilave edilerek aromalı hazırlanabilir.
Not: Son gelen yorumlar üzerine bu notu eklemek sorunda kaldım. Bu tatlı İsmi lokma olmasına rağmen bildiğimiz lokmadan farklıdır. İçine şerbet çekmemektedir. Dışı çıtır içi aromalı irmik helvası kıvamındadır.

16 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

harika bir görüntü canım.nefis nefis.ellerine sağlık.öpüyorum.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

ellerinize sağlık çok farklı bir tarif ilk fırsatta deneyeceğim. sevgiler...

Saglıklımutfak dedi ki...

Ah canım benim ne kadar güzel duruyor. Elimi uzatıp alasım geldi:) Ellerine sağlık canım benim

durutarifler dedi ki...

Nefis olmuşlar gerçekten.
Ellerine yüreğine sağlık
Sevgiler

zeymurancafe dedi ki...

canım ellerıne sağlık çok güzel gorunuyor

Unknown dedi ki...

mmmm bayılırım ben konyada otururken komşum yapardı bunu bide minik minik olurdu yey yey ye doymazdım. sanki kızartma gibi değildi okadar hafif oluyorki.
ellerine sağlık inci abla

kalpkurabiye dedi ki...

ablacımm ben onları böyle çatır çutur yemek istiyorumm:))
ellerine sağlık:)
sevgiler..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili İnci,
Ellerine sağlık, tatlı nefis görünüyor.
Bende irmikle buna benzer bir tatlı yapıyorum, tarifi yıllar önce bir gazeteden almıştım, ama o bunun gibi muhallebi olarak pişirilmiyor.
Yuvarlamak yerine kaşıkla yağın içine atılıyor.
Ama bunun görüntüsü çok güzel olmuş, çok beğendim, mutlaka denemek isterim.

anne eli gibi dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ABLACIM,FARKLI VE ENFES GÖRÜNÜYOR,SEVGİLER..

canimçektipişirdim dedi ki...

cnm görüntü muhtesem eminim tadıda öyledir denenecekler listeme ekliyorum bu güzel tarifi..

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Nottan sonra canlandırdım aklımda nasıl bir şey olduğunu. Eline sağlık İnci'm. Evde malum sebepten epey irmik var, biriyle yapılabilir bak bu.

Nigar SARGIN dedi ki...

oh oh ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor...:)

~Hülya~ dedi ki...

Canım iyi dileklerin için çok teşekkür ederim. Lokmaların harika görünüyor, ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

İncim maaşallah hızına yetişemiyorum.Ellerine sağlık ben bu aralar mutfakla mesafeliyim hala enerjimi toparlayamadım

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

İncim,Ellerine sağlık.
Görüntüsü harika sanki küçük portakal görünümünde.
Lezzetini de tahmin edebiliyorum.Denenecekler listesine aldım.))
Sevgilerimle...

YeMeK vAkTi dedi ki...

bak hala yok yorumum :(((