11 Aralık 2011 Pazar

CHEESECAKE HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

Tüm misafirlerime mutlu  pazarlar dilerim.Cheesecake (çizkek)benim gibi ilk defa hazırlamış  ve hata çıkarmışsanız :)veya çizkek hazırlamayı gözünüzde büyütüyorsanız işte size püf noktaları ile iyi bir çizkek hazırlamanın tarifi:)Yukarıda gördüğünüz benim ilk defa hazırladığım kivili çizkekim:)lezzeti süper oldu fakat sunum gördüğünüz gibi çok başarısız.Nerede hata yapmışım bunu sizlerlede paylaşmak istedim umarım ilk defa hazırlamak isteyenler için faydası olur:)
Öncelikle kelepçeli kalıbınıza pişirme kağıdını yukarıda fotoğrafladığım şekilde
yerleştirmelisiniz.Eğer pişirme kağıdını kalıbın içine gerdirmeden ,kalıbın kenar kısmına doğru yükselecek şekildeyerleştirirseniz , içine döktüğünüz hamurun kenar şekilleri kivili çizkek gibi görünecektir:)Bu hatayı yapmamak için kesinlikle pişirme kağıdınızı kelepçeli kalıba gerdirerek  bırakmalısınız.

Daha sonra rondoda un haline getirdiğiniz  kepekli   bisküvilerinizi yağ ile değil yarım çay bardağı süt ile önce yoğurup sonra kelepçeli kalıbınıza eliniz ile bastırarak taban
 oluşturmalısınız.Hamuru kelepçeli kalıba  yaymada sorun yaşarsanız,elinizi hafif hafif ıslatarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz .Şimdiye kadar un haline getirdiğimiz bisküvileri   erimiş yağ ile  harmanlayıp hazırlıyorduk ,bu reçetede  süt ile yoğruluyor bu fikir sevgili Şefika'nın.Denedim çok başarılı oldu .Bisküviler yeterince yağlı, bir de üstüne dışarıdan yağ eklenmesini istemiyorsanız kesinlikle siz de bu şekilde denemelisiniz şiddetle tavsiye ederim.
Oluşturduğumuz  çizkek tabanını kremasını hazırlayıncaya kadar
 buzdolabında bekletiyoruz.Hazırlamış olduğumuz kremayı ,kelepçeli kalıbımıza döküyoruz.Bir kaç defa ,kalıbı hafifçe tezgaha vuruyoruz ki içindeki havanın çıkmasını sağlıyoruz,ve üzerinde gördüğümüz kabarcıkları kürdanla patlatıyoruz olabildiğince tabii:) Zira   hamurun içinde kalan hava  çizkek'in üzerinin çatlamasına sebep olur.Aslında çok da önemli değil üzeri sosla kaplandığı için görülmeyecektir:)fakat siz yinede gerekeni yapmalısınız derim ,çatlarsa yapacak bir şey yok:))
Önceden ısıtılmış 165 derecedeki fırında  pişirin fırının kapağını hiç açmayın.
Peki piştiğini nasıl anlarız?Pişme süresi yaklaşık 1-1,5 saat sürebilir  en azından ilk 45 dakika hiç açmayın ,daha sonra ki kontrolleriniz sık olmamalı.Çizkekin ortsı kalıbı salladığınız zaman hafif oynuyorsa kenar kısımları sertleşmiş ise pişmiş demektir.
Pişen çizkek'i fırından almıyoruz.Fırının  ısısını kapatıp,çizkek ılınıncaya kadar fırında bırakıyoruz.
Sonra fırından çıkarıyoruz .Servis için tavsiyem bir gün dinlenmesi olacaktır.Üzerine dökeceğiniz sosu servis etmeden bir saat kadar öncede serebilirsiniz.
İşte bütün kaideleri yerine getirerek ,yukarıda gördüğünüz hatasız bir çizkek'iniz olacaktır.
En kısa sürede yeni bir çizkek reçetesinde görüşmek üzere.
Sağlıklı ve Mutlu Kalın...

6 yorum:

Unknown dedi ki...

İncim süper olmuş ellerine sağlık,nefis görünüyor

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık İnci ablacım.Son aylarda cheesecake canavarı olmuş durumdayım haftada yapılıyor:))Çatlama oluyor benim yaptığım da da ama soğuyunca toparlıyor kendini.Yine de harika bir şey
svegiler

LeylaK dedi ki...

gayet faydalı bir dosya olmuş, cheescake yapacağım zaman aklımda bulunduracağım :) ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Cheesecake tam benlik bir lezzet ancak sık yapmam. O yüzden tecrübe edindiysem de unuturum. Eh bundan sonra sorun yok. Niyetine girince bir sana bir de Güler'im ses vereceğim. Ellerine sağlık İnci'm.

DATLIM dedi ki...

Ellerinize sağlık harika görünüyor ...ben mikrodalga fırında yapıyorum görüntü bunun kadar güzel olmuyor ama yinede çok lezzetli oluyor :)

vişnap dedi ki...

İncimmmm hiç cheesecakek yapmadım ama hep aklımda yapayım istiyorum senin faydalı bilgilerin bana ışık olacak canım.Umarım senin ki gibi güzel olur cheesecakekim yaptığımda.Sevgilerimle .