30 Nisan 2012 Pazartesi

PEYNİRLİ KIVIRMA BÖREK


Elde açma börekler kadar kıymetli olmasada  benim mutfağımda her zaman kurtarıcı  olmuştur hazır yufka börekleri:)hele ki bugünlerde havanın isınması ile birlikte artan aktivitelerden bırakın elde açılmış börek hazırlamayı,hazır yufka  böreğini  bile bulamayan ev halkı pek severek yiyorlar şu sıralar:))Bir gece önceden hazırlanıp buzdolabında beklediğinde daha çok lezzetlenen bu börek
ertesi gün gelecek misafirleriniz için de  büyük kolaylık oluyor ayrıca.İstediğiniz iç malzemesi  ile hazırlayabilirsiniz  benim önerim ise mutlaka peynirli olmasından yana:))

Malzemeler:

3 tane yufka
1 çay bardağı süt(ajda çay bardağı)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tane yumurta(küçükse iki tane)
1 çorba kasesi beyaz peynir
1/2 demet maydanoz

Hazırlanması:
Öncelikle süt,sıvıyağ ve yumurtayı tel çırpıcı ile karıştırarak  böreğimizin sos'unu hazırlamakla başlayalım.Daha sonra ince doğranmış maydanoz ve çatal ile ezilmiş peyniri birbirine karıştıralım.
Şimdi böreklerimizi  sarmaya başlayabiliriz.
1. yufkayı mutfak tezgahına serelim üzerine hazırladığımız sostan bolca sürelim ve ortadan ikiye katlayalım.-D- şekline gelen yufkanın üzerini tekrar bolca soslayalım.Uzun kenarı boyunca
peynirli iç malzemesinden serelim ve rulo halinde saralım.Uzun ruloyu kendi etrafında sararak gül şekline getirelim ve yağlanmış tepsinin tam ortasına yerleştirelim.Diğer yufkalar için de aynı işlemi uygulayacağız  fakat sadece rulo sarıp  tepsiye bıraktığımız gül böreğin etrafına sararak yerleştireceğiz.Yukarıda fotoğrafta  göründüğü gibi.
Artan sosumuzu böreğimizin üzerine süreceğiz,bütün sosu kullanın.Vaktiniz varsa yaklaşık 1 saat kadar  böreğin sosu çekmesi için dinlendirin.Önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet Olsun...
NOT:
Aynı sos malzemesini 4 yufka içinde kullanabilirsiniz.
İsterseniz 1 şişe sodayı böreğin üzerine gezdirip,böreklerin sodayı tamamen çekmesini bekledikten sonra fırınlayabilirsiniz.


3 yorum:

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili İnci,
Ellerine sağlık, börek nefis görünüyor.
Benimde tercihim peynirli içten yana : )

Adsız dedi ki...

bloğumun sizin gibi bir İnci'den mahrum kalmasını istemem..Yeni sayfama beklerim:):) sevgilerimle

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerinize sağlık,sıcacık bir dilim börekten daha güzel ne olabilirki...Blogunuz çok keyifli,sevgiler..www.nurlumutfakta.blogspot.com..