2 Ekim 2012 Salı

KREMALI TARHANA

 
Annaneniz öpülesi elleri parçalanırcasına, ovalaya ovalaya tarhana yaparken, siz, “Aman annane be, boş versene” deyip, marketten hazır çorba alıyordunuz ya... Annane rahmetli oldu ve siz, o tarhananın tarifini annaneden alıp, bir kenara yazmadınız ya... İşte o nedenle, siz, genetiği değiştirilmiş organizma yemekten kurtulamazsınız maalesef.

Ne verirlerse...
Onu yiyeceksiniz.

Kız evlat yetiştiriyorsunuz, en iyi okullara gönderiyorsunuz... Piyano çalıyor, İngilizce konuşuyor, Grammy alanları tek tek biliyor. Bilmeli... Ama alt tarafı limon, şeker ve su kullanıp, limonata yapmasını bilmiyor! Yoğurdu çırpıp, ayran yapamıyor, ayran... İşte o nedenle, kızınız, genetiği değiştirilmiş meşrubat içmeye mahkûm maalesef... Torunlarınız da.

Zahmet edip sütlaç yapmadığınız için, kek yapmaya üşendiğiniz için... İçinde ne olduğunu bilmediğiniz gofretleri, mısır patlaklarını kemiriyor sizin oğlan! Hamur tutmayı, şöyle mis gibi ıspanaklı bi börek yapıp, çantasına koymayı bilmediğiniz için, hamburger bağımlısı oldu. Tahin-pekmezi “köylü işi”, vıcık vıcık yağ fışkıran kremaları “modernite” sandığınız için, daha 10 yaşında ayıya döndü, yuvarlana yuvarlana yürüyor, tıkanıyor, merdiven çıkamıyor.
 
YILMAZ  ÖZDİL...
 
Sıkı takipcisiyim Yılmaz Özdilin,bugün ne yazacak acaba diye heycana  her sabah   köşesini  okumadan güne başlamam:)Yılmaz özdil bu yazısı ile adeta benim duygularımın katipcisi olmuş :)))aslında ,benim bloga başlama sebebim;bu yazının  neredeyse teması. Aklın yolu birdir ya,bir kaç arkadaşım özellikle tarhana  tariflerine bu yazıyı dahil etmişler çok da uygun olmuş doğrusu :)bende ,blogum da arşivlemek için bir bölümünü yazmak istedim.
 
Merhabalar efendim,Ekim ayına geldik havalar hala muazzam sıcak:)tarhana tarifi vermek için geç kaldım mı acaba diyordum :))yok, yok geç kalmadım.Aslında ben de geçen hafta başladım ve  mutfaktaki kadınların sağ kolu mutfak robotu sayesinde çabucak hallettim.Daha önce Eskişehirde yaşamış kardeşim diyebileceğim kadar yakın dostumdan aldım  reçeteyi.bir kaç kez ,henüz  hamur halinde ki  tarhana ile pişirdim çorbayı biz çok beğendik.İçinde acısı olmadan ve fazla ekşitilmemiş
tarhana isterseniz işte reçete...
 
Malzemeler:
1 kg suyu süzülmüş yoğurt
200 gr krema
1 kg  kuru soğan
1 kg  kırmızı biber
1 kg domates
1/2 kg sivri biber
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4 yemek kaşığı  tepeleme iri tuz
3-4 kg un
 
Hazırlanması:
Soğan ve domatesin kabuklarını soyun, irice doğrayıp büyükçe bir tencereye yerleştirin.Üzerine çekirdeklerinden ayıklanmış ,irice doğranmış biberleri ve tepeleme iri tuzu ilave  edin pişmeye bırakın.Püre oluncaya kadar pişirelim  ve  robottan geçirerek soğumaya bırakalım.
 
İyice soğumuş püremizim içine kremayı,yoğurdu ve irice doğranmış maydanoz ve dereotunu ilave edip karıştıralım.Büyükçe bir kabın içine  2 kg kadar un dökelim ortasını havuz gibi açalım.
Unun ortasına  hazırladığımız püreyi döküp yoğuralım.Aldığı kadar un ile katı bir hamur hazırlayalım.Üzerini bir bez ile kapatıp ,mutfağın uygun bir yerinde ,bir gece bekletelim.
 
Ertesi gün hamurumuzu  kabın  dışına taştığını göreceğiz.Hamuru toparlayarak  tekrar yoğuralım
Temiz bir bez üzerine  hamurları parça parça dökelim kurumaya bırakalım.Üzeri kuruyunca ters
çevirerek  tekrar kurumaya bırakalım.
Kurumuş tarhanayı artık robottan geçirme ve eleme  zamanı gelmiştir.
Elenmiş tarhanayı  incecik olacak şekilde kurumaya bırakın,arada bir karıştırmayı unutmayın.
Hazırlayacak Olanlara Kolaylıklar Dilerim...
 
NOT:
Yoğurdumu tefal yoğurt makinasında  süzme yoğurt hazırladım .
Sebzelerin bıraktığı suyu bilemediğimiz için içine ilave edilecek un miktarı değişebilir ben yaklaşık 4 kg kadar un kullandım.
Malzemelerin yarı ölçüsünü kullanarak hazırlamak istediğinizde ,krema,maydanoz ve dereotu yu azaltmadan  kullanmanızı öneririm.
Tarhana hamur halinde de kullanabilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz..

Yukarıdaki fotoğrafta, gördüğünüz gibi önce büyük  parçalar halinde  seriyoruz tarhanayı.Kaşık ile de parça parça dökebilirsiniz.Üzeri kuruyunca ters çevirmeyi unutmayın.
Yukarıdaki fotoğrafta  ise, bir yüzü kurumuş tarhanayı,kurumayı kolaylaştırmak için daha da küçük parçalara bölünmüş halini görmektesiniz..

Ve artık  her iki yüzüde kurumuş tarhananın robottan geçirerek ,elekten geçirilme zamanı..

Elenmiş tarhanayı ince bir şekilde sererek  kurutun.Kalın sererseniz  tarhananın içi nemli kalacağı için küflendirirsiniz.Kurumaya bıraktığınız  elenmiş tarhanayı ,arada bir karıştırmayı unutmayın...

4 yorum:

vişnap dedi ki...

İnan olsun canımı çektirdin İnci'm hatta yarı ölçüleri ile bile yapmayı düşündüm Aslında biz de tarhana pek sevilmiyor ama diyorum ki çok canım çekti hiç olmazsa dörtte bir ölçüleri ile yapayım.Sevgilerimle canımmm.Afiyetle yiyin ...

Unknown dedi ki...

bende bir tılmaz özdil hayranıyım.hep bizlerden bizlerin yaşadıklarını yazıyor belki ondandır.
tarhanaya gelince geçen sene bende ilk defa kendim yaptım.ve öyle lezzetli oldu ki ben bile hayret ettim.seninde ellerine saglık.afiyetle yiyin.

Canan Demirbağ dedi ki...

Süper olmuş,ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Ben yas tarhanayi yok severim mis gigi kokar .Canim zahmetli bior is bu ama uzun süre dayanan kisin vaz gecilmezlerinden.Size afiyetler olsun.