23 Nisan 2014 Çarşamba

YOĞURTLU POĞAÇA

"23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Çocuk Bayramı"
tüm çocuklarımıza kutlu olsun...
Hanede  küçük çocuk  olmayınca ,günler öncesinden hazırlanan şiir ezberleme,gösteriye hazırlanma  koşturması da olmuyor doğal olarak ancak eksikliğini yaşıyoruz tabii,yıllardır çocuklardan kalan alışkanlıkla:)bu boşluğu elbette en yakın okulun bahçesinden 23nisan bayramına sevinçle hazırlanan çocukların heycanını seyrederek dolduruyoruz:)nice  nice 23 nisan ulusal çocuk bayramlarına inşallah.
Poğaçayı çok sevdiğimi  ama  her çeşit poğaçayı yemediğimi biliyorsunuz:)
Verdiğim poğaça reçetelerini deneyenler az,çok damak tadımı tahmin edebilirler,bu konuda gerçekten çok seçiciyim "Yoğurtlu Poğaça" da denenesi  reçetelerden bir tanesi mutlaka denemenizi öneririm.
 
Malzemeler:
250 gr tereyağ (oda ısısında)
3 yemek kaşığı dolusu yoğurt ( 1 su bardağı dolusu)
2 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
 
Üzeri İçin:
1 tane yumurta sarısı
susam,çörek otu
 
Hazırlanması:
Hamur yoğuracağınız tasın içine oda ısısındaki tereyağını,yoğurdu,yumurtaları, tuzu
kendi arasında iyice karıştırın.Unu ve kabartma tozunu eleyerek
hamur oluşturun.Çabuk toparlanan bir hamur oluyor ancak kullandığınız
yoğurt,yumurtanın büyüklüğü un ekleme ölçüsünde  değişime sebep olabilir.Hiç endişelenmeyin,bilakis unun kontrollü eklemeniz  işinizi çok kolaylaştıracak.Hazırladığınız hamuru 15-20 dak üzerini kapatarak dinlenmeye bırakın.Siz bu arada iç malzemesini hazırlayın.İster peynirli isterseniz kıymalı her türlü iç harç çok yakışacaktır."kıymalı iç " hazırlamak isterseniz, daha önce "Krem Şantili Kıymalı Poğaça"tarifime bakarak hazırlayabilirsiniz.Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde parça kopararak çay tabağı büyüklüğünde elinizle açın.İçini 1 tatlı kaşığı iç malzeme ile doldurarak tüm uçları ortada toplayın.Avucunuzun içinde
nazikçe yuvarlayıp, ek yeri tepsiye gelecek şekilde fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin.Yumurta sarısının içine 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyin, çırpın ve poğaçaların üzerine sürün.Susam veya çörek otu serperek önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Ilınınca servis edin.
Afiyet Olsun...
NOT:
Mutfakta her zaman bulunan malzemelerle ve pratik hazırlanıyor olması bakımından sık sık hazırlarım ancak ne zaman acil misafire hazırlasam normal günde hazırladığım lezzeti alamıyorum bir yerlerde hata çıkmış hissi bırakıyordu bende.Sonra nerede hata yaptığımı buldum elbette arkadaşlar:)Poğaça yapılacak mazemelerin hepsinin aynı ısıda olması çok önemli.Tüm malzemelerin en az 15-20 dakika önce oda ısısına gelmesine önem vermelisiniz.
Genel olarak 4,5-5 su bardağı un kullanıyorum,bakalım sizin hazırladıklarınız ne kadar un alacak:)

2 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

kıyır kıyır nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

LEZZETİKRAM dedi ki...

Inciiim ablam; ) aldim mis kokulu pogacalarindan , ellerine saglik cayin yanina super giderdi simdi;)