6 Nisan 2015 Pazartesi

TARTE TATİN (TART TATEN)


Herkese sağlıklı , huzur dolu yeni bir hafta dilerim.
Tarte Tatin" (Tart Taten okunur) hazırlayan tüm arkadaşlarımın ve şeflerin püf noktalarını okudukça ilk defa bir reçeteyi gözümde büyüttüm, sonra   tüm cesaretimle "Elmalı Tart Taten" hazırladım ,ev halkı çok sevdi.Bundan sonra , mevsimine uygun meyvelerle sık hazırlayacağım öyle görünüyor fakat tek sorun çok kalorili olması ama kalabalık misafir grubuna hazırlanırsa daha az kalori olur değil mi ? Daha önce Cheesecake dosyası hazırlamıştım çok rağbet ettiniz,teşekkür ederim:)şimdi "Tart Taten"dosyası hazırladım umarım  faydalı olur."Reçeteyi vermeden önce, bu tatlının ilginç öyküsünü size yazmak isterim.Google'dan araştırdığım bilgileri özetleyerek aktarmak istiyorum;"Tart Taten"Fransızların sıcak tart'ıdır.Hamurdan oluşan kapak altında pişen meyveler ama meyveler üstte servis edilen tart'a verilen ad.20. Yüzyılın başında Lamotte-Beuvron'da bir otel restoranı işleten Tatin kız kardeşler tarafından meşhur edilmiş.Rivayete göre,Tatin kız kardeşlerden biri fırında pişen Tart'ı , yanlışlıkla kızgın yüzeye ters düşürmüş ve elmalı yüzeyin karamalize olmasına sebep olmuş.Başka bir rivayete göre ise , kızlardan biri çok dalgınmış ,elmaları ocakta unutmuş ,sonra bakmışlar ki, vakitleri de yok !hemen elmaların üzerine milföy hamuru döşeyip pişirmişler . Ters çevirip servis edince bu , kendi adlarını taşıyan lezzet ortaya çıkmış ! Buradan anlaşıldığı gibi arkadaşlar, mutfakta çareler tükenmez sorun çözmenin en pratik , lezzetli hali  iyi ki ! dalgın ve sakarmış Tatin kardeşler değil mi ? arkadaşlar :))

Malzemeler:
6 tane orta büyüklükte yeşil elma


Karamelize İçin:
1/2 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağ


Hamuru İçin:


1,5 su bardağı un
100 gr tereyağ
1 yumurta
1 fiske tuz
1çay kaşığı kabartma tozu
1/2su bardağı pudra şekeri (5 yemek kaşığı)


Hazırlanması:
Öncelikle hamur için gerekli malzemeler ile ele yapışmayan yumuşak hamur hazırlayın ve diğer aşamalar bitinceye kadar buzdolabına bırakın.
Elmaları soyun,çekirdeklerini temizleyin dörde bölün.Bu şekilde tart kalıbınıza dizmenizi önereceğim .
Karamelize hazırlamak için ise ;
Şekeri bir tavaya dökün.Çok kısık ateşte erimeye bırakın.Bu arada kesinlikle karıştırmayın , sadece tavayı arada bir sallayın.Şeker tamamen eridiği zaman tereyağını ilave edin ve devamlı suretle karıştırın.Homojen olunca ocaktan alabilirsiniz.Tart kalıbındaki elmaların üzerine kaşık, kaşık tüm elmaların üzerine dökün.
Daha sonra pişirme kağıdı üzerinde hamurunuzu merdane ile tart kalıbı büyüklüğünde açın.Elmaların üzerine serin.Kenarlarını elmaların üzerine içe doğru kapatın.önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığı çıkınca servis edeceğimiz tabağa ters çevirin.Ilık veya soğuk servis edebilirsiniz.

Hazırlayacak olanlara şimdiden kolaylıklar dilerim...

Tart Taten  hazırlamanın en önemli Püf  Noktası; taban kısmında kullanacağınız meyvenin ne kadar su  bırakacağıdır . Örneğin; Ben, daha az sulu olduğu
 için yeşil elma tercih ettim.Bu sebeple karamelize şekeri elmaların üzerine döktükten sonra Tart hamurunu üzerine serdim ve pişirdim.Diğer çeşit elmaları veya su bırakan meyve ile hazırlıyorsanız öncelikle,meyveleri susuz olarak  kısık ateşte pişirmelisiniz.Daha sonra üzerine karamelize şekeri dökün.Böylelikle Tart'ınızı hem ters çevirmete sorun yaşamazsınız,hemde Tart hamuru gereğinden fazla ıslak kalmamış olur. 
Püf  Noktası ; "kırılgan hamur açma " yöntemini yazmak isterim .Tart hamurları genellikle kırılgan oldukları için pişirme kağıdının üzerinde merdane ile açacağız .Açma işlemi sırasında hamurun dengesini bozmamak için un kullanmıyoruz . Gerekirse üzerine de pişirme kağıdı serip bu şekilde açalım .Tart kalıbı çapında bir kapakla hamuru keselim . Kenarlarından artan parçaları hamurun içine atın ziyanlık olmasın . Bir tur merdane ile düzeltin ve elmaların üzerine serin.  
Tart hamuru okadar kırılgan ki,fotoğrafta gördüğünüz gibi o kadar dikkat etmeme
 rağmen hamurun bir bölümü pişirme kağıdı üzerinde kaldı.Aslında hamur yamalarının çok önemi yok.Burada önemli olan ,sizin Tart hamurunu,kolayca elmaların üzerine döşeyebilmeniz.
Püf Noktası;Tart'ınızı fırından çıkarınca  fazla soğutmadan ters çevirmelisiniz  zira elmaların üzerinde karamelize olduğunu unutmayın.Hiç endişelenmeyin,çok kolay olacak,ilk sıcaklığı çıkınca kendinizi yanma ihtimaline göre uzak tutarak ters çevirin. 
Tart  Taten hazırlamanın ikinci bir yolu  var mı ?derseniz ;Öncelikle  Tart hamurunu kalıba yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 deredecedeki fırında yarı pişmiş halde pişirin.
Daha sonra üzerine karamelize ile karıştırdığınız meyveleri döşeyin tekrar fırınlayın.Bu yöntem kolay gibi gözükse de  bana göre  daha zor geldi:))

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Hikayesi güzelmiş ama tart daha güzel..:)) Ellerinize sağlık. Afiyetle yiyin...

mutfagabuyrun dedi ki...

tart beni ye diye bağırıyor sanki.ellerine sağlık canım.sevgiler.