Çok geç kaldım
farkındayım aşure tarifim için:)
muharrem ayının
bitmesine bir kaç gün kaldı .
Aşure
hazırlamayanlar varsa veya değişik reçete ile tekrar hazırlarım diyenler için
:))
işte benim
reçetem.
Malzemeler:
2 su bardağı
aşurelik buğday
1 çay bardağı
pirinç
1,5 su bardağı
nohut
1,5 su bardağı kuru
fasulye
1,5 su bardağı
kestane
1,5 su bardağı kuru
üzüm
15-20 adet kuru
kayısı
12-15 adet kuru
incir
1 su bardağı
süt
2 çay kaşığı
tuz
1.300 gr toz
şeker
Hazırlanması:
Öncelikle kuru
fasulye ve nohut'u akşamdan ılık su ile ıslatın,ertesi gün ayrı ayrı
tencerelerde pişirin ve süzülmeye bırakın.Kestaneleri ortadan bıçak ile bir
kesik atın ,üzerine çıkacak kadar su doldurup bir taşım kaynatın.Daha sonra
suyunu süzün kestanenin kabuklarını soyun, çok rahat kabuğundan
ayrılacaktır.
Aşurelik buğday ve
pirincin üzerine 2 litre su koyup kaynatın,bir iki dakika sonra ateşten alın
tencerenin kapağını
sıkıca kapatıp sabaha kadar bekletin.
Şimdi önce geceden
bir taşım pişirdiğimiz buğdayımızın yarısını başka bir tencereye alıyoruz
ve el blendr ile
püre haline getiriyoruz ki nişastası açığa çıksın.Daha sonra püre halindeki ve
taneli
buğdayları büyükçe
bir tencerede topluyoruz ,üzerine ikibuçuk kg. su ilavesi ile pişmeye
bırakıyoruz.15-20
dakika sonra kenarda beklemeye bıraktığımız kuru fasulye ve nohutları ilave
ediyoruz.Aşure pişerken sakın başından ayrılmayın, arada bir dibinden karıştırın
ki çökmesin.
Daha sonra yıkayıp
suyunu süzdüğünüz üzümleri ilave edin,üzümler hafif şişmeye başlayınca
sırası ile
kestaneleri,kayısıları ve incirleri ilave edin bir taşım kaynayınca sütü ilave
edin.
Ve en son şekeri
ilave edeceğiz .Şeker miktarını damak tadınıza göre benim ölçümden daha fazla
ilave edebilirsiniz kıvamını bozmayacaktır.
Aşurenin içine
eklediğiniz şeker bütünleşince ,tencereyi ateşten alın ve kapağını sıkıca
kapatıp yaklaşık yarım saat demlemeye bırakın. Daha sonra kaselere
paylaştırıp üzerine tarçın fındık ,fıstık nar vs. ile süsleyip tercihan soğuk
servis edin.
Afiyet
Olsun...
NOT:
Aşurenin içine
şeker ilave etmekte acele etmeyin ,zira kuru baklagiller iyi pişmemişse ve
şekeri ilave etmişseniz ,kuru bakliyat sertleşecektir.Bu sebep ile aşurenin
içindeki bakliyatın piştiğinden emin olduktan sonra şekeri ilave ediniz
8 yorum:
Ellerine saglik canim
Cok guzel gorunuyor
Sevgiler
harika görünüyor kestane ile daha da şahane olmuştur lezzeti eminim ellerinize sağlık sevgiler...
ellerine sağlık canım..Allah kabul etsin..sevgiler
ferkay.blogspot.com
Çok güzel bir aşure canım kestanede ayrı bir tat vermiştir. Eline sağlık canım.. Sevgiler.. -
http://deryadaninciler.blogspot.com
Ellerinize sağlık inci hanım kestanede çok yakışmıştır çokda severim aşureyi:).Sevgiler
Filizim,Suzancığım ve Fatoşcuğum güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)öperim hepinizi..
Ferkaycığım ve deryacığım:))bağışlayın beni,hatamı telafi etmeye çalıştım:))biraz önce fotoğraflarımın üzerine imzamı atmayı unutmuşum:)tekrar hazırladım aynı postu fakat ferkayın yorumunu açmıştım,onunla uğraşırken deryadan geldi ve ben bu yorumlara kıyamadım:)kopyala yapıştır böyle oldular.Güzel yorumlarınıza teşekkür ederim.
ikinize kocaman öpüyorum canlarım...
Ah be İncim gelip şu aşureden yiyeydim keşke
Yorum Gönder