13 Kasım 2012 Salı

OSMANLI POĞAÇASI

 
Merhabalar ,değerli takipçilerim. Poğaçaların her çeşidini denemekten kendimi alamıyorum:)
sıcacık bir çayın yanına mutlaka eşlik etmeli benim kanaatimce,öyle her poğaçayı da beğenmiyorum:))bir lokma  boğazımda düğümlenip kalmamalı,gevrek olmalı  vb. gibi
Bu sebeple  poğaça denemelerim rekor kırmıştır abartısız:)bana göre  kıvamında olanları
POĞAÇALAR etiketi ile yayımladım.Bu  tarifi  ise uzun zamandır arıyordum:)yine Gülay'ım buldu
yayınladı,henüz bir defa denedim ,ikinci defa  hazırlamaya vakit bulamadım ama muhteşem
üstü bir lezzet şiddete öneririm.Börek salonlarında  Osmanlı Poğaçası  diye satılanlar ile neredeyse aynı lezzet diyebilirim.Bunun için püf noktalarına mutlaka riayet edilmesi gerekiyor.
Nedir bunlar :
Kullandığınız malzemeler mutlaka oda ısısında olmalı.
Bardak ölçünüz 200 gr lık bardaklardan ,Ve Ve silme olmalı,1 yemek kaşığı  fazla un bile dengeleri bozabilir.
Bu hamuru  hazırlayıp buzluk kısmında uzun süre bekletebilirsiniz.
Hamuru şekillendirirken:buzdolabından çıkaracağınız için zaten donmuş olduğu için şekil alması kolay oluyor elinizi çabuk tutun.Yok elinize yapışıyorsa ,elinize biraz sıvı yağ sürün.
Görüşmek üzere,sağlıklı ve sevgiyle kalın... 
 
Malzemeler:

250 gr tereyağ(oda ısısında)
1 su bardağı süt
3,5 su bardağı un(silme olacak)
1 çay kaşığı tuz

İçi İçin:
Peynir +maydanoz

Üzeri İçin:
1 tane yumurta sarısı
susam veya çörekotu

  Hazırlanması:
Tüm malzemelerle hamur hazırlayın.Çok cıvık ele yapışan bir hamur oluyor  hiç endişelenmeyin.
İyice yoğurduğunuz hamuru buzdolabı poşetinde alıp bir gece buzdolabında bekletin.Hamurdan
büyükçe parçalar koparıp iç malzemesini doldurup şeekillendirin.Hamur donmuş olduğu için şekillendirmesi kolay oluyor.Elinizi çabuk tutarsanız hamurun çözülmesine fırsat vermeden  kolayca şekillendirirsiniz  veya elinizi biraz sıvıyağ ile yağlarsanız  şekillendirme sırasında bu sorunu halletmiş olursunuz.Poğaçaları  fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin,üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra önceden ısıtılmış  200  derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Hazırlayacak Olanlara Kolay Gelsin...

9 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

İncim Gülaycığımın milföy poğaçası kesinlikle çok güzel bende denedim harika ellerine sağlık sevgiler...

Heyyfi dedi ki...

Bu tarife bayıldım. Tam bana göre. Çünkü, mayalı gıdalar yiyemiyorum. Bunda maya olmaması çok iyi. Ayrıca bir gün beklediği için, misafir geleceği günden bir gün öncesi ön hazırlık bitmiş oluyor.
Bayıldım bayıldım...
Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik mis gibi kizarmislar .Afiyetler olsun cok güzel görünüyor.

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlık ablacımm..
sevgiler..
mutlu günler..

Narince dedi ki...

İnci'm ilginç bi tarif, denemeliyim bunu ellerine sağlık.

mutfagabuyrun dedi ki...

beimde denemek istediğim bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Şeker Tadında dedi ki...

ARKADAŞIM , POĞAÇALAR KONUSUNDA HEM FİKİRİM.
BEN DE HEMEN DENEMEK İSTİYORUM FAKAT KABARTMA TOZU YOK DEĞİL Mİ .
UNUTULMADI YANİ ?
SEVGİLER

İnci Yemek dedi ki...

Çok segili ve değerli canlarım,arkadaşlarım güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)
Denenesi bir tarif,hiç zor değil
ilk denememde başarılı ve lezzetli olduğu için hiç bekletmek istemedim.
Tek dikkat etmeniz gereken unu ölçüsü, verilenden fazla kullanmamanız ve bir gece buzdolabında(buzlukta değil)
bekletmeniz.Uzun süre sonra kullanılacaksa o zaman buzluk kısmında bekletmeniz.

ŞEKER TADINDA arkadaşım bu tarifte maya yok ,kabartma tozu yok:)
Hepinize kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum...

*mehtap dedi ki...

deniycem kesin ,nefis göründü...