20 Mart 2013 Çarşamba

KABAK KALYE

Selamlar ve sevgiler sevgili takipçilerim.Uzun, uzun  molalar veriyorum şu sıralar.Sanırım bir müddet daha böyle gidecek:)fakat sizlerin sayfamı ziyaretlerinize devam etmenizden tariflerimi deneyip  anlaşılmayan veya bilmediklerinizi mail göndererek sormanızdan inanın çok mutlu oluyorum :))beni  ne kadar motive ediyorsunuz , hepinize çok çok teşekkür ederim...Kabak  kalye,Pınar Altuğ reçetesi ... Bu mevsimin enfes yemeği, şiddetle öneririm biz ailece yıllardır
çok severek tüketiyoruz.En az malzeme listesi ile reçeteyi yazmaya çalıştım.Sizde sıklıkla hazırladığınız zaman tecrübe edip,istediğiniz sebzeleri ,arzu ettiğiniz ölçüde, azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Görüşünceye kadar  sağlıklı ve sevgi ile kalın...
 
Malzemeler:

4-5 tane kabak
2 tane orta boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 su bardağı  bezelye (iglo kullandım)
2 küçük havuç(5-6 tane iglo bebek havuç kullandım)
1 tane kesme şeker(kullanmayabilirsiniz)
8-10 dal dereotu
yeterince tuz

Hazırlanması:
Kabakların kabuklarını bıçak ile kazıyın.Önce boydan boya ortadan ikiye kesin,daha sonra enine 2 veya 3 e ayırın.Havuçların da kabuklarını soyun yuvarlak veya kabakların boyutunda doğrayın.Yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın, kenarda beklesinler.Yayvan bir tencerede,yarım ay şeklinde doğradığınız kuru soğanları zeytinyağında soteleyin.Havuçları ve ayıklanmış sarımsakları, bütün olarak atın.Kabakları da tencereye ilave edip, 1 su bardağı sıcak su verin,tuz ve şeker ile tatlandırıp tencerenin kapağını kapatın.Orta hararetli ateş üzerinde pişmeye bırakın.Kabaklar hafif  yumuşayınca , konserve veya donmuş bezelyenizi ilave edin tekrar tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın.Tüm sebzeler pişince ,ince doğranmış dereotunu ekleyip ocaktan alın.Tencerenin kapağını açmadan soğutun.Ilık servis edin.
Afiyet  Olsun...
NOT:
Taze bezelye kullanacaksanız, bezelyeleri soğanlar sotelenirken ilave ediniz.
Dondurulmuş bezelyeleri ise önce kaynar suda 1-2 taşım kaynatıp süzülmeye bırakın.
Konserve bezelye kullanacaksanız,bezelyeleri kevgire boşaltıp üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp süzülmeye bırakın.Bezelyelerin,tazelendiğini göreceksiniz.
Şeker ilave edecekseniz,tencereyi ocaktan almadan önce yemeği tadarak karar vermenizi önereceğim.Zira soğan,havuç ve kabağın saldığı şeker yeterli gelebilir.
Kabak kalye,çok sulu olmaması gerekiyor.Pişirme esnasında yemek suyunu çekmişse,sıcak su ilave
edebilirsiniz  fakat  tencerede toplam 1 su bardağından fazla su olmamalı...

8 yorum:

sekermutfagimiz dedi ki...

Ellerine sağlık İnci Abla'cım,çok lezeetli görünüyor.Kabağın her türlüsünü severim .sevgiler:))

İnci Yemek dedi ki...

Nebiye'ciğim güzel yorumuna teşekkür ederim canım:)bizde ailece çok severek yiyoruz.
öperim seni...

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Merhaba İncim,
Süperr tam benlik bir lezzet olmuş.Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...

ebrununmutfagindan dedi ki...

kabak çok severim ama her meyve ve sebzeyi zamanında tüketmek gerektiğine inanıyorum biyolog olduğum için hormonlu gıdaların zararları malum o nedenle yazı bekleyeceğim kabak dolması için eline sağlık ama harika görünüyor tarifi bir kenara kaydediyorum :) sevgiler

Sedanın mutfağında dedi ki...

çok hafif ve sağıklı ellerinize sağlık:)

İnci Yemek dedi ki...

Sevalim,sedacığım,güzel yorumunuza çok teşekkür ederim:)
kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum...

İnci Yemek dedi ki...

Ebru'cuğum,sebzeleri mevsiminde tüketmekte fayda var elbette.
Bende mümkün olduğunca mevsiminde
satın alıp pişirmeye gayret gösteriyorum.Migrosun kontrollü tarım yaptığına güvendiğim için
buradan sebze ve meyvelerimi satın alıyorum.1 marttan itibaren sakız kabak tüketilebilir listesinde diye biliyorum.Bu sebep ile tüketiyoruz.Neredeyse mevsiminden
bile lezzetli tavsiye ederim:)
Kucak dolusu sevgilerimle...

vişnap dedi ki...

Kabak ve dereotu bu ikiliye bayılıyorum İncimmm hiç dayanamam mis gibi kokularına ellerine sağlık canımmm afiyetler olsun.