evlendirenler;çok zor bir koşuşturma olduğunu ,hep söylerlerdi de konunun içine dahil olunca anlıyormuş insan.Genel bir laf vardır"Bunlar tatlı ,keyifli koşturmalardiye..."o kadar zor bir oluşum ki, konuyu yumşatmak ve ruh sağlığını korumak için edilmiş güzel bir laf ancak:)keyif tamamda, stresi ne yapacağım,Halil Sezai gibi..." yangın var diye" bağırasım geliyor ara ara inanın:))evet efenim minik kuşumun nişan hazırlıkları içindeyiz tatlı telaşlarda:)bu sebeple zaman zaman ben bile kendimi tanıyamaz durumdayım:)Allahtan güzel organizasyonlar ile etkinlikler, biraz olsun molalar faydalı oluyor.İşte bu sebep ile uzun uzun aralar veriyorum:)az zaman kaldı ,inşallah yeniden bloguma döneceğim..
Yöremin " milli otudur " diyebilirim Hodan için..Özellikle mart ayında doğal olarak çıkmaya başlar,Nisan ay'ı ise en körpe zamanıdır.Hodan,Kaldirik,İspit yöresel adları ile semt pazarlarında bulabilirsiniz.Satın alırken küçük ve fazla çiçeklenmemiş olanlarını tercih edin ve ayıklarken eldiven giymenizi önereceğim zira ellerde bıraktığı boya uzun süre çıkmayabiliyor:)Size önerim şudur ki;
bu mevsim bolca alıp ,ayıklayıp haşladıktan sonra buzdolabı poşetine paylaştırıp derin dondurucuda
saklayabilirsiniz lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor.Şimdi nasıl hazırlamışım, işte reçete...
Görüşmek üzere,sağlıklı huzurlu kalın...
Malzemeler:
1 kg hodan
2 orta boy kurusoğan
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
1-2 diş sarımsak(ben kullanmadım)
tuz,karabiber
kaşar peynir rendesi
Hazırlanması:
Öncelikle Hodanların, çiçeklerini bir tasa saplarını ise ayrı bir tasa alacağımız için iki ayrı kap edinmemiz gerekiyor .Hodanın çiçeklerini saplarındanayırarak koparın.Saplarını ise 2-3 cm uzunluğunda kesin.5lt suyu kaynatın içine 1 yemek kaşığı tuz ilave edin.Önce sapları kaynamış
suya bırakın.Kontrol edin, biraz yumşamışsa hodanın çiçek kısmını saplara ilave edin.5-10dak bu şekilde haşlansınlar.Daha sonra süzgeçten süzün ve orada bırakın fazla suları süzülmeye devam etsin.Diğer tarafta yayvan bir tencereye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağında küp doğranmış soğanları
sararıncaya kadar kavurun.Üzerine haşlanmış hodanları ilave edin.Arada bir karıştırarak kavurun.
Soğanlar pişince olmuş demektir.Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ateşten alın.
Hodan kavurması biraz ılınınca,çok az yağlanmış orta boy bir tavanın tabanını örtecek kadar doldurup kaşığın tersi ile üzerini düzeltin.Sonra kaşar peynir rendesini serpin ve üzerini tekrar
geriye kalan hodan ile kapatın.Kısık ateşte her iki yüzünüde çevirerek kaşar peynirler eriyinceye kadar pişirin.
Afiyet Olsun...
Pazar tezgahındaki Hodan kümesi google'den alıntıdır...
6 yorum:
Canım İncim,
Öncelikle Hayırlı olsun, Rabbim tamamına erdirsin.
İnşaallah her şey istediğin gibi olur, çok güzel bir nişan yaparsınız.
Hodanın tam mevsimi bende bugünlerde bol bol alıp, yapmaya çalışıyorum.
Tarifin nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Aklıma bu şekilde pişirmek gelmezdi, harika fikir, bir ara mutlaka bu şekilde pişirmeliyim : )
hiç duymammışım ama görüntüsü harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.
İlk defa senden duydum hodan bitkisini.Ama sağık aktığı beli yemekten,ellerine sağık..
Boguma da beklerim;
http://sema-semanngunlugu.blogspot.com/
Ellerine sağlık İnci Ablacım, bizim orada da kaldirik diye biliriz. Kızartmasını çok severim. Ayrıca turşusunu da yapıyorlar.
Sevgiyle kucakladım.
aaa ben bunu pazarlarda görüyorum ama hiç cesaret edemedim:) artık edebilirimmm:)))ellerine sağlık canım inci ablam,geçecek bu stresli süreç içini ferah tut sen:) çok öperim canım benimmmm
Muhterem'ciğim güzel dileklerin için çok teşekkür ederim canım:)
Evet seninle hemşeriyiz biliyorumki hodanı sizde çok seviyorsunuz:)değişik bir lezzet oluyor kahvaltı için ideal tavsiye ederimcanım..
mutfağa buyrun:)teşekkürederim canım:)
Sevgili sema sayfanı ziyarete geleceğim canım:)mevsiminde iken mutlaka alıp denemelisin.
Nebiye'ciğim turşusunu hiç duymadım canım:)köftesi ve bizim yöresel kayganamız var birde:)
Zeynebim her zaman olduğu gibi buda geçip gidecek Allahın izni güzelliklerle inşallah canım benim:)hodanı mutlaka bir defa alıp denemelisin,beğeneceğinize eminim canım:)
Canlarım değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum:)hepinizi kocaman öperim...
Yorum Gönder