17 Şubat 2011 Perşembe

PATATESLİ MANCAR DOLMASI


Hayırlı ve bereketli cumalar blog arkadaşlarım ve izleyenlerim.Daha önce size patatesli karalahana dolması tarifimi vermiştim. Bloga ilk tariflerimdendi,fotoğraf çok başarılı değil:)))

Mancar dedim ;zira karalahana olarak bildiğiniz sebze, bizim yöresel mutfağımızdaki adı'dır mancar:))hep böyle bilinir,ilk tarifimde anlaşılır olması için karalahana diye yazmıştım.

Muhteşem lezzetdeki mancar dolmasını denemenizi şiddetle tavsiye ederim.Bir çok versiyonu var ,ilk tarifimdeki iç malzemesinin çiğden oluşu belki dolmayı sarmanızı güçleştirir fakat bu tarif ile daha kolay olacaktır.

Hepinize sağlıklı ve güzel hafta sonu tatilleri dilerim.

Malzemeler:

3 demet karalahana

1 su bardağı pirinç

2 orta boy kuru soğan

3 -4 tane orta boy patates

1/2 demet maydanoz

1 kahve fincanı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı acı biber salçası

1/2 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz




Hazırlanması:


Bir kahve fincanı zeytinyağının yarısını tencereye alın üzerine küp doğranmış soğanları sararıncaya kadar kavurun.Daha sonra yıkanmış pirinçleri ilave edip
karıştırın ,piriçler yağı çekip tekrar salıncaya kadar devam edin.Üzerine salçalarını ve tuzu karıştırıktan sonra 1 su bardağı suyunu verin kısık ateşte pişirin.Suyunu çeken pirinçleri
ateşten alıp demlenmeye bırakın.Ilık haldeki iç harcın içine sırası ile karabiberi,ince kıyılmış
maydanozu ve rendelenmiş patatesleri ilave edip güzelce harmanlayın.
Diğer tarafda büyükçe bir tencereye su doldurup kaynatın.Kaynamış suya yıkanmış sapları kesilmiş karalahanaları tutam tutam atın.Ortadaki damarı hafif yumşayınca sudan çıkarıp
bir süzgeç'e alın süzülsünler.


Hazır olan malzemelerle artık dolmaları sarmaya başlayabilirsiniz.Bir karalahana yaprağını alıp tepsiye serin ortadaki ana damarı bıçak yardımı ile çıkartın.Bir ucuna yeteri kadar iç malzemesinden koyun ve sigara böreği sarar gibi toparlayın.Sıkıca sarılması önemli dağılmasın yeterli,kalem gibi olması gerekmiyor bu dolmanın .Sarma işlemini bitirdiğiniz dolmaları bir tencereye yerleştirin üzerine tencerenin yarısına kadar dikkatlice su ilave edin ki dolmalar dağılmasın biraz tuz serpin ve kalan zeytinyağını ilave edin.Üzerini kapatacak kadar büyüklükte bir tabak kapattıktan sonra pişmeye bırakın.İlk kaynamasından sonra ateşi en kısık ayarına setirin yaklaşık 45 dak. pişirin. kontrol ederek ateşten alın. Kapağını açmadan soğutun,ılık olarak ve üzerine limon suyu sıkarak servis edin.
Hazırlayacak olanlara kolay gelsin...

NOT:
Suyunu çekmiş ve hala pişmemiş ise azar azar sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.

9 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

İşte şu dolmayı yemek isterdim. ellerine sağlık canım

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis olduğu nasıl da belli oluyor İnci'ciğim,ellerine sağlık canım..


Sevgilerle..

NarincE dedi ki...

Bizde de mancar vardır, yemeğini yapmıştım ben de bulgurlu. Dolmasını da yapmalı tez vakitte!

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

kara mancar deriz hatta değil mi ablacım:)
beyaz lahanaya da beyaz kelem:)
koca kelem diyenlerde var:)
dolman nefis olmuş ablacım ellerine sağlık..
değişik geldi gözüme:)
yapmalıı:))

Tümay Öztürk dedi ki...

Ya İnci abla öyle güzel fotoğraflamışsın ki ne diyim! İstiyoruuummm:) Ellerine sağlık:)

Öcal-mutfak-Esra dedi ki...

patateslisinide ilk defa görüyorum,değişik ve güzel bir paylaşım olmuş.ellerinize sağlık.

Öznur dedi ki...

Ellerine sağlık İnci Abla. :)
Görüşmeyeli epey tarif eklemişsin. Hepside birbirinden harika. Banada Özden haber vermişti bizim site kapandı diye neyseki hallettim tekrar açıldı. Belki bende tarif eklemeye başlarım. Bu dolmayı daha geçen gün annemlerde yedik bizde. :) Herkese denemesini tavsiye ederim.
Hayırlı günler.

Cafe Portakal dedi ki...

SARMALAR NEFİS OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLIK AFİYETLE...

Kendimce dedi ki...

İncim ben bu dolmalardan da yemek istiyorum ama