8 Şubat 2012 Çarşamba

KIYMALI KARALAHANA DOLMASI


Tüm izleyenlerime  sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum.Uzun ara olmuş  yine,özlemişim blogumu ve sizleri:)bugünlerdeki rutubetli havadan kendimi hiç iyi hissetmiyorum arkadaşlar):
Sol kolumdaki  ağrılarım keyfimi kaçırmak için yeterli oluyor fakat kazanan ben olmalıyım
hastalıklar değil değil mi:))arşivden hepinizin bildiği etli karalahana dolmasını benim reçetemle
denemelisiniz tavsiye ederim,şimdi karalahananın en lezzetli  zamanı.

Malzemeler:

2-3 demet kara lahana
300 gr kıyma
1 kahve fincanı pirinç
1 büyükçe kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1/2 kahve fincanı zeytinyağ
2-3 domates püresi

Hazırlanması:
Öncelikle  karalahanaları haşlayalım ki biz iç malzemesini hazırlayıncaya kadar soğusun.Büyükçe bir tencereye su doldurup kaynatın.Kaynamış 1 tatlı kaşığı tuz atılmış su da yıkanmış sapları kesilmiş karalahanaları tutam tutam atın.Ortadaki damarı hafif yumşayınca sudan çıkarıp bir süzgeç'e alın süzülsünler.
Kuru soğanı küp küp doğrayın bir tasa alın.Üzerine sırası ile ince kıyılmış maydanoz,kıyma yıkanmış pirinçler  ve salçaları ekleyip yoğurmaya başlayın.Biraz sulandırmak gerekecek 1 kahve fincanı suyu azar azar ilave ederken bir taraftan harcı yoğurmaya devam edin.Haşlanmış olduğunuz kara lahanalara  hazırladığınız içten yaklaşık bir tatlı kaşığı koyarak sarın,tencerenize dizin ,üzerine biraz tuz serpin ve zeytinyağını gezdirin.(Domateslerin kabuklarını  soyup rondodan geçirin veya kış için hazırladıklarınızdan bir kaç kaşık kullanın)domates püresini ilave edin.Yaklaşık  2 su bardağı
su verin.Dolmaların  üzerine ağırlık olması için bir tabak kapatın, önce harlı ateşte kaynatın daha sonra kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Ateşten alınca tencerenin kapağını hemen açmayın biraz demlensin.Hazırlayacak olanlara kolay gelsin...

3 yorum:

Ferkay dedi ki...

Buralarda bulupda tadamadığım bir lezzet, ellerine sağlık canım..
Sevgiler..

İnci Yemek dedi ki...

Feray'cığım çok üzüldüm şimdi canım):fakat bulabildiğin yerden çok alıp haşladıktan sonra derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsin canım:)
güzel yorumuna teşekkür ederim.

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Acil şifalar dilerim İnci'm. Şu kar kıyamet gitsin bahar gelsin de ağrı sızı yok olsun, sahile filan atalım kendimizi. Bir de kara lahanaya çok düşkünümdür, bayılırım böylesine. Ellerin dert görmesin.