22 Kasım 2012 Perşembe

NİŞASTALI PAZI BÖREĞİ

 
Tüm ziyaretçilerime selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum.Geçen hafta pazar günü sevil'imin
baby shower partisindeydim önkeki post da  biraz ip ucu vermiştim,ayrıntıyı yazana kadar hafta sonu oldu:))bugünlerde atak yapan  romatizmamın etkisi de var elbette, bu sebeple ağırlaşan bünyem
yüzünden  pazar günü blogcanlarımla randevu saatine yetişemedim:)bir sonraki  vasıta ile onlara yetişmeye çalıştım neyseki sevil'im  ve ailesi henüz mekana gelmemiş parti başlamamıştı:))bu sevindirici kısmı idi fakat geri dönüş için  yine  her zaman olduğu gibi heycan yapınca çok adrenalinli saatler yaşadım:)her şeye rağmen muhteşem bir gündü benim için hele Mine'mi görünce öyle sevindim ki tarif edilemez:)Her zaman yazarım iyi ki blogumu açmışım, iyi ki  blogcanlarım
hayatıma girmişler biz büyük aileyiz diye boşuna boşuna yazmıyorum:))Şimdi Sevil'imin bebeğini hayırlısıyla kucağına alacağı günü bekliyoruz.Nişastalı böreği  partiye giderken hazırladım,inanın hazırlaması tarif yazmaktan daha kolay:))fotoğraflarla da  açıklamaya çalıştığım reçetemi denemenizi tavsiye ederim.Hamurun nişasta ile açılıyor olması çok lezzet katıyor.Yine yine hamur açamam diyenleri duyuyorum:))tabak büyüklüğünde açıp yağladıktan sonra kenarlarından çekerek elinizle de büyütebilirsiniz hiç  zor değil. Şimdi anlatması uzun,hazırlaması bir o kadar kolay  reçeteyi nasıl hazırlamışım:)Daha önce  benzer tariflerime bakmak isterseniz.
 
Sağlıklı mutlu hafta sonları dilerim görüşmek üzere..
 
Malzemeler:
 Hamuru İçin:
1,5 kg un(migros un)
1.300 gr su
2 tatlı kaşığı tuz
 
Hamuru Yağlamak İçin:
2 su bardağı  sıvıyağ(ben zeytinyağ kullandım)
 
Hamuru Açmak İçin:
1 kase nişasta+un
 
İçi İçin:
1 demet pazı
2 orta boy  kuru soğan
1 kahve fincanı sıvıyağ
1/2 su bardağı haşlanmış pirinç
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
 
Hazırlanması:
Hamur malzemeleri ile kulak memesinden biraz daha yumşak hamur hazırlayın ,üzerine nemli bez örtüp dinlenmeye bırakın,bu arada  siz iç malzemesini hazırlayın.
Pazıları saplarından ayıklayın, sadece yapraklarını  kullanacağız.Bol su ile yıkanıp süzdürülen pazı yaprakları çok küçük doğranır,  1 çay kaşığı  tuz atılıp el ile  ovarak yeşil suyu çıkarılır,iki avuç içinde sıkarak yeşil suyu atılır.Soğanlar yemeklik doğranıp , sıvı yağda  sararıncaya  kadar kavrulur ,ılınınca  pazılara ilave edilir.Haşlanmış pirinç, ince doğranmış maydanoz
karabiber ilavesi ile böreğin içi hazırdır.
Dinlenmiş hamur  4 büyük iki tanede küçük  bezelere ayrılır.Birinci büyük beze açabildiğiniz kadar büyük açılıp içi yağlanır.zarf şeklinde  katanıp  beklemeye alınır.2. büyük beze yine açabildiğiniz kadar merdane veya oklava ile açılır,içi yağlanır daha önce katlanmış  kenarda bekleyen hamur
2. açtığınız  ve yağladığınız hamurun tam ortasına yerleştirilip böylece zarf şeklinde katlanır.
Şimdi kocaman hamurumuz oldu,bu böreğimizin alt kısmını oluşturacak.Kalan iki büyük bezeye de aynı işlemi uygulayacağız  fakat bu zaman içinde  yağlanmış hamurumuzu oda ısısında dinlenmeye bırakıyoruz.Aşağıda fotoğrafladığım şekilde, görselik yardımcı olur umarım.
İlk  yağladığımız ve dinlenmiş hamurumuzu  parmak uçlarımızla enine ve boyuna çekerek tepsi büyüklüğünde açıyoruz (merdane ile de açabilirsiniz)yağlanmış tepsiye  açtığımız hamuru yerleştirerek taban oluşturuyoruz.Üzerine hazırladığımız iç'in üçte birini seriyoruz. Bunun üzerine
küçük bezeler açılıp, yine iç malzeme serilir ve en son yağlanmış dinlenmiş büyük hamurumuz ile böreğin üzeri kapatılır.Üzerine  1 yemek kaşığı sıvıyağ ve tam bir yumurta çırpılıp sürülür.
180 derecede soğuk fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir.ılık servis edilir.
Afiyet Olsun... 
 





8 yorum:

u.aydin dedi ki...

sevgili inci bak bu tarifi mutlaka deneyecegim,ellerine saglik,harika gorunuyor,sevgilerle...

vişnap dedi ki...

Canım İnci'm işte o benim hamur açma özürlü diyorum kendime.Öyle de çok severim ki el açması böreği hele pazıyı ıspanaktan çok severim.Cesaret verici güzel sözlerinle bir hevese geldim ki İnci'm deneyeceğim böreğini canım.Ellerine sağlık olsun.Bir de ahh bu havalar benim de kırık ayağımı bir ağrıtıyor ki hafiften kollarımda başladı ağrımalara romatizma geldi bedene sanırım.Canım ne çok konuştum ama senle konuşmaları çok seviyorum sevgilerimle canımmmm..

İnci Yemek dedi ki...

Canım mutlaka denemelisin:)fotoğraflara baktığın zaman kolay olduğunu görüyorsun istediğin bir iç malzeme ile de hazırlayabilirsin
ölçüleri yarıya indirebilirsin.
tepsi ölçümü vermeyi unutmuşum buraya yazıyorum tepsi ölçüm 42x35cm.
kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum...

İnci Yemek dedi ki...

Vişnabım hadi hafta sonu börek günü olsun kır zincirlerini:))
anlaşılmayan bir şey olursa sor.
Rutubetli havalar maalesef kötü oluyor bizim için canım):kas gevşeticilerle idare edeceğiz başka yolu yok:)sağlıklı hafta sonları dilerim canım.

Adsız dedi ki...

böreğiniz çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.bende yapacağım hafta sonuna ama açarken kullanılan nişasta ve un aynı ölçüdemi olacak?birebirmi karıştırılacak?yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

İnci Yemek dedi ki...

Sevgili adsız takipçim ,prensip olarak adsız gelen yorumları açmıyorum fakat samimiyetinize inandığım için yorumunuzu yayınladım:))yorumunuzun altına adınızı da yazarsanız sevinirim.
Hamuru açarken nişastayı ve unu ayrı ayrı serperek kullandım birbirlerine karıştırmadım ancak nişastayı daha fazla kullandım.
yani 2 kaşık nişasta serptimse yarım kaşık kadar un kullandım.
yine anlaşılmayan bir şey olursa sorabilirsiniz:))
sevgilerimi gönderiyorum...

sekermutfagimiz dedi ki...

İnci Ablacım,
Böreğini tadan biri olarak diyebilirm ki tadı muhteşemdi.Ellerine sağlık.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

yorumuma cevap verdiğiniz için ve açıklayıcı tarifinizden dolayı teşekkür ederim.sevgiler AYTEN