5 Haziran 2013 Çarşamba

NİŞASTALI MAYALI POĞAÇA

                        Herkese  en içten sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum.Ülkemizin içinde bulunduğu malum çok üzücü gündemden vatanını seven her insan gibi bende bir haftadır hassas,güvensiz ve aciz  duygular içindeydim.Demokratik ülkede olması gerektiği  gibi haklarımızı  arayalım  ve tepkimizi  gösterelim  fakat ülkemizin üzerinde oynanan oyunları da unutmadan  sağ duyulu ,sakin,birlik ve beraberliğimizi bozmadan yaşayalım.Bugün Miraç kandili ,Miraç Kandilimiz Kutlu Olsun.Sevgi,Hoşgörü,Birlik ve Beraberlik içinde nice kandillere erişmemiz dileğimle...

               Nisaştalı  poğaçayı ,daha önce kabartma tozu ile hazırlamış  çok beğenmiştik.Bu defa  cahide hanımda gördüğüm şekilde mayalı hazırladım.İnanın pastaneden aldığınız  poğaçalardan hiç bir farkı yok:) ısrarla bu reçeteyi denemenizi tavsiye ediyorum.Sadece aynı gün  hazırlayıp, aynı gün tüketmenizi önereceğim.Ben içine mahlep de ekledim yiyenlerden tam not aldı.
Hanelerinizden bereket,Yüreklerinizden sevgi eksilmesin...

Malzemeler:
1 su bardağı buğday nişastası
4-5 su bardağı un
1 tane yumurta (sarısı üzerine ayrılacak)
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 su bardağından 1 parmak eksik süt(yani bir su bardağı süt tam,ikinci su bardağı sütten bir parmak eksik süt olacak)
1 tatlı kaşığı dolusu mahlep
1 paket  instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz

İç Malzemesi:
istediğiniz bir iç malzeme olabilir.Biz kıymalı olanı daha çok sevdik.

Hazırlanması:
Hamur yoğuracağınız büyükçe bir tasın içine 4 su bardağı unu dökün(unu kontrollü ilave edeceğiz,gerekirse kalan son bardak unu  ilave ederiz)
Unun üzerine,nişastayı,instant mayayı,toz şekeri,tuzu,mahlebi  ilave edilip harmanlayın.
Ortasını havuz gibi açın içine,yumurta akını,sıvıyağını dökün.
Şimdi ılık süt ile hamurunuzu yoğurmaya başlayın.Çok çabuk toparlanan bir hamur, önceleri biraz elinize hamur yapışabilir,kalan son bir bardak unumuz vardı azar azar ekleyerek hamur elimizden
düşüp özleşinceye kadar yoğuralım.Daha sonra vaktiniz varsa 1 saat ,yoksa yarım saat kadar üzeri örtülü olduğu halde mayalanmaya bırakalım.
Mayalı hamurumuzu tekrar yoğurup,mandalina kadar bir parça koparalım.İçine iç malzemesini doldurup kapatalım.Ek yeri ,fırın pişirme kağıdı serilmiş tepsiye gelecek şekilde dizelim.
Tepsi mayası için yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakalım.Mutfak makası ile  aşağıdaki fotoğrafta resimlediğim şekilde kesin.Makasınız yok i,se bıçak ile  yarabilirsiniz ama  fotoğrafta,son halini gösterdiğim poğaçalar gibi olmayabiliyor bunu da bilmenizi istedim.
Üzerine yumurta sarısını sıvıyağ ile inceltin ,poğaçaların üzerine sürün.
190 derecedeki soğuk fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Ilık servis edin.
Hazırlayacak Olanlara Kolaylıklar Dilerim...




2 yorum:

Nes-Kayfee / Nesli dedi ki...

Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım,
Ellerine sağlık, poğaça nefis görünüyor.
Hiç nişastalı poğaça duymamıştım, şekil verilmesi de çok pratikmiş.
Bu arada;
Hayırlı Kandiller...
Rabbim bu güzel ve mübarek gecenin ve ayların hürmetine ülkemizi huzura ve barışa erdirsin.
Ülkemizin fenalığı için uğraşanlara fırsat vermesin.