16 Şubat 2011 Çarşamba

ERİK PESTİLLİ ZEYTİNYAĞLI PIRASA




Merhabalar blog arkadaşlarım ve misafirlerim.Narince'min sayfasında ekşi pestilli pırasa tarifini gördüğümden beri yana yakıla pestil aramaya çıktım:))şöyle ev yapımı.

Rahmetli babanneciğim ile birlikte yaşarken soframızdan hiç eksik olmazdı pestil ve onunla hazırladığımız hoşaflar.
Ben o zamanlar çocuğum:)hiç itibar etmezdim, belki hergün hergün doğal beslenmek hiç hoş değildi ,çocuk gönlümü hoş etmek zor olmalı hiç sevmezdim :))

Elbette o günlerde GDO' lu ürünlerle bünyemiz tanışmamış,mutfak kültürü tamamen köyde hazırlanıp kendi elleri ile ekip biçip kah kurutup kah konserve hazırladıkları yiyeceklerle bütün kışı geçirebilmek.

O zaman öyleydi şimdi ne değişti de ben babanneme benzedim ,aynı arayışlar içindeyim:))

Pestilli pırasayı değişik lezzet arayanlar için tavsiye ederim .Biz çok beğenerek yedik doğrusu :)
Paylaşımı için neclaya çok teşekkür ederim.

Şubat ayının ortasına geldik bitti bitiyor,mart ayı pırasanın son günleri sayılır:)mevsimi geçmeden prasalı lezzetler hazırlamak isteyenler için daha önce;

Ekşili pırasa

Portakal sulu pırasa

Salçasız pırasa

Tariflerime'de bakabilirsiniz.Şimdi pestilli pırasayı nasıl hazırlamışım işte tarifi..

Malzemeler:

1 kg pırasa

2 tane orta boy havuç

1/2 kahve fincanı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

3 yemek kaşığı pirinç

1 kahve fincanı dolusu pestil

Hazırlanması:

Pırasayı bir kat soydum baş kısmını 1-2 cm kesip attım.Daha sonra verev verev doğrayıp yıkadıktan sonra süzülmeye bıraktım.

Havuçların dış yüzünü kazıdım yıkadıktan sonra halka halka doğradım.

Kahve fincanının içindeki pestillerin üzerine alabildiği kadar sıcak su ilave ettim yumşayıp biraz olsun erimelerini sağladım.

Yemeği pişireceğim tencerenin içine zeytinyağını ve havuçları ateş üzerinde biraz pörsüyünceye kadar kavurdum.Üzerine pırasaları ilave ettim çok az tuz ilave edip tencerenin kapağını kapattım ateşi kıstım.

Pırasaları tencereyi sallayarak karıştırdım kaşık kullanmadım bu aşamada,pırasalar saldıkları su ile pişmeye başladılar.Salçalarını ,su ile ıslattığım pestili ve yıkadığım pirinci ilave ettim yaklaşık 1 su bardağı sıcak su ilave edip pişmeye bıraktım.(yemeğin suyunu az bulursanız çay bardağı ile sıcak su ilave edebilirsiniz)pişen yemeği ateşten alıp kapağını açmadan soğuttum.

Limon suyu ile servis ettim.Hazırlayacak olanlara kolay gelsin...

14 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Çok değişik geldi ama evde pırasa yenmediği için deneme şansım yok. Zaten pazardan 2dal pırasa alıyorum adamlar bana gülüyor:)Ellerine sağlık İncim

Narince dedi ki...

Aaa ben de yan tarafta görünce koşa koşa geldiydim. benden söz edeceğin aklıma gelmezdi. Ekşi pestilim var, benden isteseydin ya, yollardım hemen sana. Aşk olsun:))

Unknown dedi ki...

Canım benim erik pestili eminim çok
yakışmıştır pırasaya ellerine sağlık öpüyorum.

sarımutfak-hande dedi ki...

pırasayı severim ama erik pestiliyle hiç yemedim nasılki acep sen yaptığına göre güzeldir
ellerine sağlık canım

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.Ayrıca şifa dolu bir lezzet olmuş.

Saygılarımla.

yeşim dedi ki...

neclacığımın ve senin ellerine sağlık canım nefis görünüyor.bulursam pestil mutlaka denemek istiyorum.çok öpüyor lezzet dolu bir gün diliyorum.sevgiler.

kalpkurabiye dedi ki...

ah benim canım ablam neler neler yapmış böyle:)
ellerin dert görmesin canım ablamm..
hasretle öpüyorum..

Tümay Öztürk dedi ki...

zeytinyağlı pırasayı ben çok severim. Sanırım pestille de çok lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık İnci ablacım...

Unknown dedi ki...

nasıl canım çekti sana gelip yiyeyim bari İncim ellerine sağlık
o dağal şeyleri nerelerde bulalım artık yok yok

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık ne güzel olmuştur o öyle ekşili tatlılı değil mi canım çekti sevgiler...

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Eline sağlık incim,pestilli pırasa ilginç geldi bana yakın olsak da tadına baksam.Sevgilerimle...

LEZZETİKRAM dedi ki...

çok güzel olmuş İncim eline sağlık

Aycan dedi ki...

Bana çok değişik geldi. Görüntüsü çok güzel ama. Ellerinize sağlık.

pelince dedi ki...

Pırasa sevilmez mi hiç,ayy mayhoş mayhoş.. düşünürken bile ağzım kamaştı ;))
afiyetler olsun ...