15 Ocak 2012 Pazar

ARPA ŞEHRİYELİ PİLAV


Herkese mutlu sağlıklı bir hafta diliyorum.Listeme baktığım zaman  nasıl pilav pişirilir tarifimin olmadığını gördüm:))listemde  mutlaka olması gerekir zira çok severek yiyoruz pilavı:)
ardından kilo problemi oluyor elbette:) fakat yemeklere eşlik etmezse ben doymuyorum bir şeyler eksik kalıyor:)kendimi arada bir  çinlilere benzetiyorum  :)genellikle tavuk suyuna hazırlıyorum o zaman kesinlikle  hiç yağ kullanmıyorum.Ölçülü tavuk suyunu kaynatıp pirinçlerin ilavesi ile yani çektirme pilav hazırlıyorum bu şekilde en azından kalorisini  yarıya indirmiş oluyorum:)
Tercih sizin ister kavurma usulü hazırlayın ister çektirme enfes bir lezzet tavsiye ederim..
Görüşmek üzere...

Malzemeler:

1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı sıcak su
1/2 çay bardağı arpa şehriye
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
yeterince tuz

Hazırlanması:

Öncelikle pirinçleri 2-3 yemek kaşığı tuz ile üzerine çıkacak kadar sıcak su ile yaklaşık 1 saat kadar ıslatın.Süre sonunda  pirinçlerin nisaştalı suyu çıkıncaya kadar yıkayın.Musluktan akan suyun
tazyikinden pirinçler kırılmasın diye elinizi suyun altında tutarak engelleyin.
Pilav tenceresinde arpa şehriyesini yağlar ile karıştırarak kısık ateşte kavurun.Tencerenin başından ayrılmayın ve devamlı karıştırın ki  şehriyelerin hepsi aynı oranda kavrulmş olsun.
Kahverengi oluncaya kadar kavurduğunuz  arpa şehriyelerin üzerine yıkadığınız pirinçleri  ve tuzunu ilave edin ve pirinçler tenceredeki yağları çekip tekrar salıncaya kadar kavurun.
Süre sonunda suyunu ilave edin,önce harlı hateşte 3 dakika kaynatın sonra kısık ateşte suyunu çekip pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Pişen pirinçleri tahta kaşık ile harmanlayın ve buharını alması için kağıt havlu ile kaplayıp tencerenin kapağını kapatın.
Afiyet Olsun...

9 yorum:

zeymurancafe dedi ki...

ellerıne sağlık canım cok sevdıgım bır pilav harıka gorunuyor

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Benim için de yemeklerin yanına olmazsa olmazlardandır pilav. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
(Yemek Sevdam)

lezzettabağı dedi ki...

Güzel bir hafta dilerim. arpa şehriyeli pilav bizde de sıklıkla pişer. sulu her yemeğin yanında eşilk eden bu güzel pilav zaten ana yemektir davwetlerde ya da her türlü afette dikket edin hep pilav baş yemektir doyurur tok tutar ve her şey,in yanına yakışır. bende pilavda ya ev yapımı tavuk veya et suyu kullanırım ya da tereyağ kullanırım. bambaşka lezzet verir. güzel paylaşımlarda buluşmaık üzere sevgiler..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ellerine sağlık
pilavı çook severim.
bana da beklerim.
:)))))))))))))))))))

sarımutfak-hande dedi ki...

mis gibi tereyağ kokan arpa şehriyeli pilava bayılırım:))ellerine sağlık incicim çok güzel olmuş
mutlu haftalar
sevgiler...

Hatice dedi ki...

İnciciğim merhaba, uzun zamandır uğrayamadım, o güzel yorumların için de çok teşekkür ederim...
ne güzel lezzetler eklemişsin, pilavı sevmeyen varmı:)) ben de genellikle sade yerine şehriyeli yaparım pilavı, ellerine sağlık canım...
Bu arada Sofra dergisini aldım, çok güzel olmuş, tekrar tebrikler canım...
sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

bizim evin vazgeçilmesi ben nekadar yemesemde eşim pilav delisi. ellerine sağlık

pembe kekik dedi ki...

Eline sağlık.Pilavı ben de çok severim.

sevil şahin dedi ki...

ah ablşam ben bularadayım ama server çöktü onunla uğraştım günlerdce sonra firma değiştirdim. şimdiki firmamdan çok memnunum bu seferde sitemde fotolar arada bir görünmüyor bu sinirimi bozuyor
olaylar bundan ibaret sesimin fazla çıkmaması ondan :)

Pilav sevilmez mi hiç ben bayılırım bayılır her daim tüketebilirim :)
ellerine sağlık ablacım afiyet bal olsun
sevgiler