18 Şubat 2014 Salı

PAÇA ÇORBASI

 Herkese sağlıklı,huzurlu haftalar dilerim.Şubat ayına geldik havalar muazzam
güzel gidiyor barajlarda su  seviyesi düşmüş,olsun şimdiden moral bozmamıza gerek yok:)yeni günler ,güzellikler getirsin inşallah hepimize.Güzel havaların keyfini çıkaralım:)Çok soğuk havalarda içilecek bir çorba aslında"Paça Çorbası"genellikle yılda bir kez pişer bizim hanede.Kar yağsın da, kar topu oyunundan döndükten sonra höpür ,höpür içelim diye bekledim:)kar da yok,yağmur da,o halde "Paça Çorbası"her mevsim çorbasıdır diye, yine gelenekleri bozmadan,pişirdim :)bir kısmını da sarımsak sosu ile lezzetlendirip ,soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ile buzluğa kaldırdım.Vardır bir zamanı,buzluktan çıkarıp belki de dostlarla birlikte içeriz çorbamızı,kim bilir:)"Paça Çorbası"hazırlamak "İşkembe Çorbası"hazırlamaktan daha kolay bana göre;kısık ateşte saatlerce pişen paça suyu zaten yoğunlaşıyor.Size, sadece sarımsaklı sos ile tatlandırmak kalıyor.Bu kadar övgüden sonra nasıl hazırlamışım işte tarifi.Her daim sevgi ile kalın,görüşmek üzere...

Malzemeler:

1 büyük dana paçası
Sarımsaklı Sos İçin:
1 baş sarımsak
1 küçük su bardağı elma sirkesi
pul biber,kekik,karabiber
tuz

Hazırlanması:
Öncelikle ,güvendiğiniz ciğercinizden temizlenmiş büyük bir dana paçası almalısınız.Paçayı iyice yıkayın.Bir tasın içine alın,üzerine çıkacak  kadar su ile doldurun 1-2 saat ıslatın.Bu işlemi  3-4 defa tekrarlayın.Paça pişirmek aceleye gelmez.Suyunu süzüp son bir kez yıkadığınız paçayı büyükçe bir tencereye boşaltın.Üzerine bolca su doldurun.Önce harlı ateşte,kaynayınca çok kısık ateşte pişmeye bırakın.İyice pişmiş paça kemiklerinde ayrılmış ,suyu ise yoğunlaşmıştır.Bir parça tadarak da test edebilirsiniz.Ocaktan aldığınız paçanın,ılınmasını bekleyin.Sonra bir bıçak ile etleri istediğiniz büyüklüğünde doğrayarak kemiklerinden ayırın.Etleri ve tencerede kalan suyu bir tencereye dökün.Tekrar kaynamaya bırakın.Yeterince tuz ilave edin kaynayınca ocaktan alın.Servis ederken,sarımsaklı sosu ve baharatları sofraya getirin.Herkes kendi damak lezzetine göre sosunu  kullansın, sıcak servis edin.

Sarımsaklı Sos Hazırlanması:
Ayıklanmış sarımsakları rendeleyin veya havanda dövün.Bir tasın içine alın,üzerine sirke ilave edin.
Afiyet Olsun...

NOT:
Paça pişirirken önerim;pişmeye hazır olan paçayı ,akşam yemeği saatinizde pişmeye bırakmanız zira yatma saatinize kadar pişmiş olacaktır.
Ayıklama işinisabah yapabilirsiniz.Soğumuş olan paçayı önce ılınıncaya kadar ısıtın,çabuk ayıklandığını göreceksiniz.
Düdükü tencere de kullanabilirsiniz, ancak normal tencerede pişmiş kadar lezzetli olmaz.

Hiç yorum yok: