22 Haziran 2013 Cumartesi

İRMİK HELVASI

Tüm  takipçilerimin Berat  Kandilinizi  kutlar,dualarınızın  sağlıkla huzurla kabul  görmesini dilerim...
Yine yeniden,Sevgili takipçilerim, hırsız bir site sayfamı otomatiğe bağladı ben tarifi yazdığım andan itibaren 1-2 dakika sonra hırsız sayfada yayınlanmakta.Fotoğraflarımın üzerinde adresim mevcut lütfen başka sayfada olanlara itibar etmeyiniz.Gösterdiğiniz hassasiyete şimdiden çok teşekkür ederim.inciyemek.blogspot.com
Daha önce  Cevizli Un Helvası  hazırlamıştım.Tuzlu Kurabiye  veya  Klasik Tuzlu Kurabiye  veya Simit  Poğaça tariflerimde kandil günü için atıştırmalıklar  olabilir.
İrmik helvası, Leman Cılızoğlunun reçetesi ile yıllardır hazırladığım  garanti tariftir.

Malzemeler:

250 gr tereyağ
1 paket irmik(500gr)
2 yemek kaşığı dolma fıstığı
600gr toz şeker(3 su bardağı)
1 litre su ve süt karışımı

Hazırlanması:
Tereyağ,dolma fıstığı ve irmik büyükçe bir tencereye alınıp  kavrulmaya bırakılır.Orta ateşte devamlı karıştırarak fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam ediniz.Devamlı karıştırmazsanız irmiğin bir kısmı yanar ve helvanın görüntüsünü ve lezzetini bozabilir.
Bir taraftan da şerbetini hazırlayalım.1 litre sudan ,bir bardak su çıkarıp onun yerine  1 su bardağı süt ekleyin ve 500 gr toz şeker (2 su bardağı)döküp kısık ateşte arada bir karıştırarak kaynamaya bırakın.
Kavrulması tamamlanmış irmiklerin üzerine  dökün.Çok dikkatli olun, sakın yanmayın!!!zira çok sıcak olan irmiğin  içine  şerbeti döktüğünüz zaman etrafa sıçrayabiliyor ,kendinizi koruyarak  şerbeti verin.Daha sonra  ocağın altını iyice kısın.Aynı pilav pişirir gibi irmiklerin şerbetli suyu çekmesini bekleyin.Daha sonra helvayı ocaktan alın,üzerine kalan 100gr toz şekeri serpin karıştırıın.Üzerine
nemini alması için kağıt havlu kaplayıp demlenmeye bırakın.Servis edeceğiniz zaman helvayı iyice karıştırıp havalandırın.ılık  ve dondurma ile servis edin.
Afiyet Olsun...
NOT:
Sadece süt veya sadece su ,veya yarısı süt yarısı su şeklinde şerbet hazırlayabilirsiniz.Tamamen damak lezzetinize kalmış.Ben mutlaka bir litre sıvının ,1 bardağını süt kullanıyorum lezzetli oluyor.

4 yorum:

mavii dedi ki...

inci ablacim cok uzuldum emek hirsizlari cok ne yazik ki bi yolu yok mu sikayet etsen mail atsan vs helvan nefis ama ben bir turlu tutturamiyorum

vişnap dedi ki...

İncim hayırlı kandiller canım Allah kabul etsin ellerine sağlık nefis olmuş helvan,sevgilerimle..

İnci Yemek dedi ki...

Mavi'ciğimmalesef hırsılığın önüne geçemiyoruz canım.Bu şekilde yazılarımın arasına bilgilendirme
yapmakla devam edeceğim:)
Güzel yorumuna çok teşekkür ederim,kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum:)

İnci Yemek dedi ki...

Vişnabım,çok teşekkür ederim canım benim:)