27 Aralık 2012 Perşembe

ŞAM TATLISI

 
Geçen yıl  Aylin'im ile Ortaköy de bir taraftan sohbet ederken yürüyoruz,Aylin  Şam Tatlısının hikayesini anlatıyor tatlı tatlı:))dedim ki;bende hazırlamak istiyorum bir şam tatlısı tarifim bile yok.
Üzerinden  bir yıl geçmiştir belki fazla bile oldu ancak hazırlanabildi:)aslında , damağı yakacak kadar bol şeker ve şerbetli tatlılarla aram hiç yoktur  ev halkı da öyle büyük şef dışında:))yılda  bir kadar düşük ihtimal ile istenir   fakat bu yıl, inanılmaz şeker yeme isteğindeyim.Şöyle şerbeti aka aka olandan değilde ,şerbetini tamamen içine hapsetmiş  olandan:)işte bu tatlı bütün kriterleri içinde barındırdı  üstelik beni çocukluğuma  götürdü:))o sokakta el arabasında satılan şam tatlılarına, ne güzel günlerdi o günler:)belki de güzel olan çocuk olmaktı..Neyse efenim bu gün çok yazasım var öyle anlaşılıyor:))Aylin'im  öyle güzel anlatmış ki reçeteyi ,tarifte bir bölümünü tamamen onun anlatımı ile yazacağım hatta:))şiddetle önereceğim çok güzel bir tatlı oldu,özellikle bir gün dinlendirilirse muhteşem bir reçete.
Görüşmek Üzere,sağlıklı ve  sevgiyle kalın...

Malzemeler:

1,5 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı  toz şeker
3 su bardağı irmik
1 paket karbonat
1 paket vanilya
1 su bardağı  yer fıstığı

Üzerine  Sürmek İçin:
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt

Şerbeti İçin:
3,5 su bardağı  toz şeker
2 su bardağı su

Hazırlanması:
Yoğurt ile şekeri  mikserle 1-2 dakika çırpın.Sonra sırası ile diğer malzemeleri ekleyip  tatlının hamurunu hazırlayın.Sıvıyağ ile yağlanmış  25x40 cm  ebatında tepsiye dökün.Üzerinin sert olması için;yumurta sarısı ile yoğurdu çırpın,yumurta fırçası ile tatlının üzerine  bolca sürün.

Şimdi sabırla yer fıstıklarını dizme sırası geldi. Tuzsuz ve kabuksuz fıstık bulamadıysanız problem etmeyin. Kabuklarını soyun ve kısa süre suda bekletin. Yer fıstıklarını ikiye ayırıp fırın kabındaki karışım üzerinde otoban şeritleri oluşturacak şekilde dizin. Yer fıstığından oluşan çizgiler çok yakın olmasın, unutmayın bu şeritler arasından keseceksiniz. Önceden 190 dereceye ısıttığınız fırında, üzeri kızarana ve içi pişene dek tutun.

Fırından çıkardığınız tatlıyı soğumaya bırakın.Ve şerbeti hazırlayın.şerbeti döküSoğuk tatlının üzerine sıcak  şerbeti dökün.Soğuduğu zaman servis edin...
Hazırlayacak Olanlara Şimdiden Kolay Gelsin...

5 yorum:

filizceyemekler dedi ki...

okul yıllarında dediğiniz gibi okul önlerindeki el arabalarından alıp yediğimiz tatlı, ne tatlı gelirdi o zamanlar.... İnci hanımcım ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor....afiyetler olsun...:)

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Afiyet olsun İnci'm, tarifi beğenmenize sevindim.

Ferkay dedi ki...

Şambali bizdeki adı, süper bir görüntü ellerine sağlık İncim..

vişnap dedi ki...

Canımmmm İnci'mmm ellerine ,emeklerine sağlık tam on numaralık tatlı olmuş .Çok severim .En kısa zamanda yapacağım .Belki de yeni yılı şam tatlısı ile karşılarız.Aylin'imin de ellerine sağlık olsun.Sevgilerimle canımmm.

Unknown dedi ki...

Canim arkadasim afiyeyetler olsun nefis görünüyor .